Obelisk voor oorlogsslachtoffers

Beschrijving

Obelisk voor de militaire en burgerlijke slachtoffers van beide wereldoorlogen en voor de politieke gevangenen uit de Tweede Wereldoorlog.

Het monument is omgeven door bloemperken afgeboord met een metalen hekken gevat tussen arduinen hoekpijlertjes. Achter het monument staat een linde.

Arduinen obelisk op een geprofileerde sokkel, met aan de voet vier halfronde bloembakken. Opschriften op de sokkel "AAN ONZE/ DAPPERE ZONEN/ GESNEUVELD/ VOOR HET/ VADERLAND", "E.M.M.", "OORLOG 1914-1918", namen van de gesneuvelden, burgerlijke slachtoffers en politieke gevangenen. Gevelsteen met naam van de uitvoerder "URBAIN DEVOS BOUWKUNDIGE/ AUDENAARDE". De obelisk is aan de voet en de top gegroefd, daartussen een bas-reliëf van een oorlogstrofee met afbeelding van het wapenschild van Wakken met helm en een gekruiste sabel en geweer. Banderol met opschrift "EENDRACHT MAAKT MACHT".

• Archief Ruimtelijke Ordening West-Vlaanderen - Onroerend Erfgoed, DW2039.
  • JACOBS M., Zij die vielen als helden...Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, Deel 2, Brugge, 1996, p. 414.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien