erfgoedobject

Obelisk voor oorlogsslachtoffers

bouwkundig element
ID: 84631   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84631

Juridische gevolgen

Beschrijving

Obelisk voor de militaire en burgerlijke slachtoffers van beide wereldoorlogen en voor de politieke gevangenen uit de Tweede Wereldoorlog. De obelisk is opgenomen binnen het beschermde dorpsgezicht van Wakken, beschermd bij M.B. van 14/01/1998.

Het monument is omgeven door bloemperken afgeboord met een metalen hekken gevat tussen arduinen hoekpijlertjes. Achter het monument staat een linde.

Arduinen obelisk op een geprofileerde sokkel, met aan de voet vier halfronde bloembakken. Opschriften op de sokkel "AAN ONZE/ DAPPERE ZONEN/ GESNEUVELD/ VOOR HET/ VADERLAND", "E.M.M.", "OORLOG 1914-1918", namen van de gesneuvelden, burgerlijke slachtoffers en politieke gevangenen. Gevelsteen met naam van de uitvoerder "URBAIN DEVOS BOUWKUNDIGE/ AUDENAARDE". De obelisk is aan de voet en de top gegroefd, daartussen een bas-reliëf van een oorlogstrofee met afbeelding van het wapenschild van Wakken met helm en een gekruiste sabel en geweer. Banderol met opschrift "EENDRACHT MAAKT MACHT".

 • ARCHIEF R-O WEST-VLAANDEREN – ONROEREND ERFGOED, DW2039.
 • JACOBS M., Zij die vielen als helden...Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, Deel 2, Brugge, 1996, p. 414.

Bron     : Van Vlaenderen P. & Vranckx M. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Dentergem, Deelgemeenten Markegem, Oeselgem en Wakken, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL32, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Van Vlaenderen, Patricia, Vranckx, Martien
Datum  : 2007


Relaties

 • Is deel van
  Dorpskom Wakken

 • Is deel van
  Wapenplaats

 • Is gerelateerd aan
  Opgaande linde als vredesboom

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Obelisk voor oorlogsslachtoffers [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84631 (Geraadpleegd op 11-07-2020)