De Inventaris van het Onroerend Erfgoed

Je zoekopdracht leverde 1098 resultaten.

Vorige [ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 .. 55 ] Volgende

Schelde-Leie interfluvium tussen Waregem, Kruishoutem en Oudenaarde

Anzegem (Anzegem), Kruishoutem, Nokere, Wannegem-Lede (Kruishoutem), Heurne, Mullem, Oudenaarde (Oudenaarde), Waregem (Waregem), Moregem, Ooike, Wortegem (Wortegem-Petegem), Huise, Ouwegem (Zingem)

Dit gebied omvat een deel van de ‘Vlaamse Ardennen’ ten westen van de Schelde en vormt een onderdeel van het uitgestrekte Schelde-Leie interfluvium. De heuvelkammen liggen hier dominant in het landschap. De kouters zijn van elkaar gescheiden door beekvalleien. Kleinschalige dorpskernen liggen verspreid in het landschap. Hoeves, kasseiwegen en windmolens bepalen mee het beeld.

ID: 135393

Leievallei tussen Ooigem en Bavikhove

Bavikhove (Harelbeke), Beveren, Desselgem (Waregem), Ooigem (Wielsbeke)

De Leie was tot in de 17de eeuw slecht bevaarbaar door het onregelmatige debiet. Door verbeterwerken waaronder de aanleg van sluizen en stuwen werd de rivier bevaarbaar. Ook in latere periodes werden nog verbeteringen doorgevoerd waaronder rechttrekkingen rond 1970. Enkele afgesneden riviermeanders zijn nog zichtbaar in het landschap. De Leievallei was lager gelegen dan het omringende land en daarom concentreren de wei- en hooilanden zich daar. Het Ooigembos is een soortenrijk eiken-haagbeukenbos is met kenmerkende oud-bosplanten. De hoger gelegen gronden worden gebruikt als akkerland. Het Kasteel van Ooigem, het Groot Goed van Sint-Pieters (Munkenhof) en het Goed te Beaulieu zijn belangrijke ontginningsites in de vallei. Verder wordt de ankerplaats gekenmerkt door een rijkdom aan vlaserfgoed waaronder vlasroterijen en kenmerkende schuren.

ID: 300295

Waregem

Waregem (West-Vlaanderen)

Stad gelegen in het zuidoosten van de provincie West-Vlaanderen, tegen de grens met Oost-Vlaanderen. Fusiegemeente gerealiseerd in 1977 uit Waregem, Beveren-Leie, Desselgem en Sint-Eloois-Vijve. De fusiegemeente heeft een totaal van 36.192 inwoners (01/01/2009); de totale oppervlakte bedraagt 4.434 ha.

ID: 120274

Grote Heerweg (Beveren-Leie)

Beveren (Waregem)

Straat in het noordwesten van Beveren-Leie. De straat vertrekt bij de grens met de gemeente Harelbeke, waar de straat in het verlengde loopt van de straat Beverhoek, en loopt in noordoostelijke richting naar de grens met Desselgem.

ID: 125772

Geen afbeelding beschikbaar

Beveren-Leie

Beveren (Waregem)

Deelgemeente van Waregem met een oppervlakte van 637 ha. De deelgemeente grenst in het noorden aan de gemeente Ooigem (Wielsbeke), in het noordwesten aan de gemeente Bavikhove (Harelbeke), in het oosten aan deelgemeente Desselgem (Waregem), in het zuiden aan gemeente Deerlijk en in het zuidwesten aan gemeente Harelbeke.

ID: 126106

Geen afbeelding beschikbaar

Desselgem

Desselgem (Waregem)

Deelgemeente van 5.199 inwoners (01/01/2009) en een oppervlakte van 745 ha gelegen ten westen van de gemeente Waregem.

ID: 126110

Briek Schotteplein

Desselgem (Waregem)

Pleintje in de dorpskern van Desselgem, gelegen op de hoek van de Liebaardstraat en de Meierie. Het plein is genoemd naar wielrenner Albéric Schotte (1919-2004), "de laatste Flandrien", aangezien hij jarenlang in Desselgem woonde en werd begraven op de begraafplaats van Waregem.

ID: 126111

Grote Heerweg (Desselgem)

Desselgem (Waregem)

Straat ten zuidwesten van het centrum van Desselgem. Het grootste gedeelte van de straat loopt op grondgebied Beveren-Leie en bereikt de grens met Desselgem ter hoogte van de Ezelbeek (op een vijftigtal meter van de dorpskern van Desselgem).

ID: 126114

Geen afbeelding beschikbaar

Orgels parochiekerk Sint-Martinus

Desselgem (Waregem)

Vóór 1870 was er reeds een orgel aanwezig; er is weinig over bekend, behalve dat eraan gewerkt werd door de orgelmakers De Rijckere uit Kortrijk (activiteit te situeren tussen 1769 en 1791), en door Ch.-L. van Houtte (Waregem) in 1851. Volgens zijn eigen getuigenis kreeg Peter Benoit zijn eerste muzieklessen op dit orgel. In 1870 werd een orgel aangekocht dat in 1680 door Jan en Guilielmus van Belle (Ieper) gebouwd werd voor de abdijkerk van Zonnebeke.

ID: 92357

Geen afbeelding beschikbaar

Sint-Eloois-Vijve

Sint-Eloois-Vijve (Waregem)

Deelgemeente met een oppervlakte van 445 ha gelegen ten noordwesten van Waregem. De deelgemeente grenst in het noorden aan Sint-Baafs-Vijve (Wielsbeke), in het oosten aan Zulte, in het zuidoosten aan Waregem, in het zuidwesten aan Desselgem (Waregem) en in het westen aan Wielsbeke.

ID: 126102

Geen afbeelding beschikbaar

Waregem

Waregem (Waregem)

De deelgemeente grenst in het noorden aan Sint-Eloois-Vijve (Waregem), in het oosten aan Kruishoutem (Oost-Vlaanderen) en Wortegem (Wortegem-Petegem; Oost-Vlaanderen), ten zuiden aan Vichte (Anzegem) en ten westen aan Deerlijk en Desselgem (Waregem).

ID: 126043

Abdijstraat

Abdijstraat (Waregem)

Straat in het noorden van Desselgem. De straat vertrekt van het kruispunt met de Ter Lindenstraat en Hooistraat, loopt in noordelijke richting naar de Leie toe en daarna in westelijke richting, evenwijdig met de Leie, tot Desselgem-Trakel.

ID: 125965

Geen afbeelding beschikbaar

Achterstraat

Achterstraat (Waregem)

Straat ten zuidwesten van de gemeentekern van Waregem, gelegen in het gehucht Spitaal-Evangelieboom. De straat loopt van de Leemputstraat naar de Spitaalstraat. De straatnaam verwijst het foncier en de heerlijkheid 't Achterstraete (nr. 50).

ID: 125572

Hoevesite

Achterstraat 19, Waregem (West-Vlaanderen)

Hoevesite opklimmend tot de 18de eeuw, weergegeven op een kaart uit het landboek van Waregem, opgetekend door Anthone Van Outrive in 1753-1757.

ID: 207155

Hoevesite

Achterstraat 27, Waregem (West-Vlaanderen)

Hoevesite opklimmend tot het einde van de 18de eeuw, zie de weergave op de Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778).

ID: 207156

Onze-Lieve-Vrouwekapel

Achterstraat zonder nummer, Waregem (West-Vlaanderen)

Onze-Lieve-Vrouwkapel, in de top gedateerd "1767". Wit beschilderde baksteenbouw onder licht overkragend, pannen zadeldak met ijzeren kruis op de nok.

ID: 207157

Sociale woonwijk Torenhof

Albert Servaeslaan, Beiaardstraat, Churchilllaan, Gustaaf Desmetstraat, Hof Ter Waaien, Oosterlaan, Roger De Backerstraat, Staf Stientjeslaan, Torenlaan, Zultseweg (Waregem)

Wijk in het centrum van Waregem, afgebakend door de Churchilllaan in het zuiden, de Zultseweg in het westen en de Oosterlaan in het noordoosten. De wijknaam verwijst naar het hier gelegen voormalige Torentje van Eertbrugge en de bijhorende villa "In den Toren".

ID: 125726

Albrecht Rodenbachwijk

Albrecht Rodenbachwijk (Waregem)

Straat in het centrum van Desselgem, gelegen ten zuidoosten van het centrum. De straat vertrekt van de Meierie en loopt in noordoostelijke richting naar de Kleine Driesstraat/Haakstraat. Halverwege bevinden zich aan weerszijden van de straat twee bredere straattracés.

ID: 125966

Je zoekopdracht leverde 1098 resultaten.

Vorige [ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 .. 55 ] Volgende
Download als CSV-bestand
Tonen in Google Earth
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.