874 resultaten
ID: 135393 | Landschappelijk geheel
Anzegem (Anzegem), Huise, Kruishoutem, Nokere, Ouwegem, Wannegem-Lede (Kruisem), Heurne, Mullem, Oudenaarde (Oudenaarde), Waregem (Waregem), Moregem, Ooike, Wortegem (Wortegem-Petegem)
Dit gebied omvat een deel van de ‘Vlaamse Ardennen’ ten westen van de Schelde en vormt een onderdeel van het uitgestrekte Schelde-Leie interfluvium. De heuvelkammen liggen hier dominant in het landschap. De kouters zijn van elkaar gescheiden door beekvalleien. Kleinschalige dorpskernen liggen verspreid in het landschap. Hoeves, kasseiwegen en windmolens bepalen mee het beeld.
ID: 81790 | Bouwkundig element
Waregemstraat 51 (Anzegem)
Kleine hoeve uit de tweede helft van de 19de eeuw. Gewitte bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken, deels verhard erf. Ten westen het woonhuis van negen traveeën getypeerd door muurvlechtingen in noordelijke zijpuntgevel. Bewaard schrijnwerk. Ten zuiden, eenbeukige schuur met vlechtingen in oostelijke zijpuntgevel.
ID: 86400 | Bouwkundig element
Pikkelstraat 68 (Deerlijk)
Op de Atlas der Buurtwegen (1849) afgebeeld met L-vormige opstelling. Hoeve met heden aaneengesloten U-vormige opstelling met vernieuwd woonhuis ten westen. Hoeve aan de straat afgezet door bakstenen muurtje met ijzeren hek tussen pijlers. Aan de Beverenstraat ijzeren hek. Ten noorden en oosten schuren.
ID: 300295 | Landschappelijk geheel
Bavikhove (Harelbeke), Beveren, Desselgem (Waregem), Ooigem (Wielsbeke)
De Leie was tot in de 17de eeuw slecht bevaarbaar door het onregelmatige debiet. Door verbeterwerken waaronder de aanleg van sluizen en stuwen werd de rivier bevaarbaar. Ook in latere periodes werden nog verbeteringen doorgevoerd waaronder rechttrekkingen rond 1970. Enkele afgesneden riviermeanders zijn nog zichtbaar in het landschap. De Leievallei was lager gelegen dan het omringende land en daarom concentreren de wei- en hooilanden zich daar. Het Ooigembos is een soortenrijk eiken-haagbeukenbos is met kenmerkende oud-bosplanten. De hoger gelegen gronden worden gebruikt als akkerland. Het Kasteel van Ooigem, het Groot Goed van Sint-Pieters (Munkenhof) en het Goed te Beaulieu zijn belangrijke ontginningsites in de vallei. Verder wordt het gebied gekenmerkt door een rijkdom aan vlaserfgoed waaronder vlasroterijen en kenmerkende schuren.
ID: 92356 | Bouwkundig element
Beveren (Waregem)
Het huidige orgel werd gebouwd door Loncke Orgelbouw bvba (Zarren) in 1972.
ID: 92357 | Bouwkundig element
Desselgem (Waregem)
Vóór 1870 was er reeds een orgel aanwezig; er is weinig over bekend, behalve dat eraan gewerkt werd door de orgelmakers De Rijckere uit Kortrijk (activiteit te situeren tussen 1769 en 1791), en door Ch.-L. van Houtte (Waregem) in 1851. Volgens zijn eigen getuigenis kreeg Peter Benoit zijn eerste muzieklessen op dit orgel. In 1870 werd een orgel aangekocht dat in 1680 door Jan en Guilielmus van Belle (Ieper) gebouwd werd voor de abdijkerk van Zonnebeke.
ID: 92361 | Bouwkundig element
Waregem (Waregem)
ORGEL IN DE KERK Voorgeschiedenis
ID: 207157 | Bouwkundig element
Achterstraat (Waregem)
Onze-Lieve-Vrouwkapel, in de top gedateerd "1767". Wit beschilderde baksteenbouw onder licht overkragend, pannen zadeldak met ijzeren kruis op de nok.
ID: 207155 | Bouwkundig element
Achterstraat 19 (Waregem)
Hoevesite opklimmend tot de 18de eeuw, weergegeven op een kaart uit het landboek van Waregem, opgetekend door Anthone Van Outrive in 1753-1757. Erftoegang tussen twee rechthoekige, bakstenen pijlers waartussen rood beschilderd, ijzeren hek. Erfoprit met betonpaaltje afgezet. Boerenhuis met zeker 19de-eeuwse, mogelijk 18de-eeuwse kern en qua gevel aangepast in 1944.
ID: 207156 | Bouwkundig element
Achterstraat 27 (Waregem)
Hoevesite opklimmend tot het einde van de 18de eeuw, zie de weergave op de Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778).