271 resultaten
ID: 88763 | Bouwkundig element
Zomerweg 28 (Jabbeke)
Kleine 19de-eeuwse hoeve op begraasd erf. Witgekalkte baksteenbouw op gepekte plint onder pannen zadeldak. Licht getoogde muuropeningen, beluikte vensters, lage varkensstal onder lessenaarsdak tegen de zijpuntgevel aan straatkant aan.
ID: 88764 | Bouwkundig element
Boekhoutestraat 25 (Jabbeke)
Historische hoeve die haar naam verleende aan de straat. De Boekhoutestraat was oorspronkelijk de lange erfoprit vanaf de Kerkeweg naar deze hoeve. Hoeve met 19de-eeuwse witgekalkte bakstenen volumes onder pannen zadeldak, namelijk boerenhuis en schuur. De hoeve is via een lange erfoprit te bereiken en is tussen weiden gelegen.
ID: 88765 | Bouwkundig element
Eernegemweg 13-15 (Jabbeke)
Gelijkaardige dorpswoningen gebouwd circa 1911 en 1912. Nummer 13, gebouwd in opdracht van de familie Lagrou, was na de Tweede Wereldoorlog tot in de jaren 1960 in gebruik als gemeentehuis.
ID: 88766 | Bouwkundig element
Eernegemweg 32-34 (Jabbeke)
"GEMEENTE SCHOOL", samen met dit opschrift in een cartouche ook gedateerd "1873". Opgetrokken volgens hetzelfde plan en bestek als de gemeentescholen in de naburige gemeenten Zerkegem, Stalhille en Varsenare. De typeplannen werden opgemaakt door de Provinciaal Bouwmeester, in die tijd Pierre François Buyck (Brugge).
ID: 88767 | Bouwkundig element
Eernegemweg 65 (Jabbeke)
Lage dorpswoning van zes traveeën onder pannen zadeldak (nok parallel aan de straat). De woning wordt in 1875 gebouwd voor broodbakker Hippolite Jonckheere. In 1888 wordt de woning vergroot en worden er twee bijgebouwen bij opgetrokken.
ID: 88768 | Bouwkundig element
Eernegemweg 79 (Jabbeke)
Het hoofdvolume wordt in 1888 gebouwd voor de Brugse brouwer Oscar Vanhoutryve-Verstraete, maar in 1928 en 1939 verbouwd en aangepast, waarbij wellicht de karakteristieke cementering van de voorgevel, met opschrift, werd toegevoegd. Breedhuis van vijf ongelijke traveeën en twee bouwlagen opgetrokken in rode baksteenbouw onder pannen zadeldak.
ID: 88772 | Bouwkundig element
Halfweghuisstraat 9 (Jabbeke)
Voormalige herberg "Halfweghuis", gelegen op het kruispunt van de oorspronkelijke Gistelsteenweg met de Kasteeldreef, precies halfweg tussen Brugge en Gistel, wat de naam verklaart. De herberg werd eind 18de of begin 19de eeuw gebouwd. Behalve het hoofdvolume aan de straat, werden alle bijgebouwen meermaals verbouwd. In 1834 registreert het kadaster herbergier Pieter Samey als eigenaar. Op de Atlas der Buurtwegen (1844) wordt de herberg duidelijk afgebeeld en benoemd als "Halfweghuis, cabaret".
ID: 88773 | Bouwkundig element
Isenbaertstraat 32 (Jabbeke)
De naam van de hoeve verwijst naar een toponiem in de buurt. Hoeve met losse bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken, haaks op elkaar geschikt op een omhaagd, deels verhard erf aan de straat, met ten noorden een poel.
ID: 88774 | Bouwkundig element
Kasteeldreef 1 (Jabbeke)
Van de hoeve met losse bakstenen bestanddelen omheen een vierkante binnenerf is enkel het boerenhuis bewaard. Het grote, eertijds volledig omwalde erf, is via een hek tussen mooie bakstenen pijlers bewaard, begroeid met klimop. Thans volledig gerenoveerd tot villa en omgeven door een boomrijke tuin.van 1494 en betreft een hoeve in eigendom van ridder Cornelis Miles. Het was op dat moment een belangrijke hoeve met veel landerijen rondom. In 1681 wor
ID: 88775 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Kasteeldreef 5-7 (Jabbeke)
Het eclectische kasteel van Snellegem is in 1874-75 in opdracht van baron Edmond le Bailly de Tilleghem opgetrokken ten oosten van het historische domein Vlaeminckpoort. Na de Tweede Wereldoorlog werd het kasteeldomein volledig verkaveld, waarbij het kasteel en de remises tussen de villabebouwing zijn geïntegreerd. Gelegen centraal in een landschapspark. Het betreft een ruim met gras begroeid park, omzoomd met bomen en met ten noorden van het kasteel een serpentinevijver. Op het domein een bakhuis en koetshuis.