Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

272 resultaten


ID: 88765 | Bouwkundig element

Dorpswoningen

Eernegemweg 13-15 (Jabbeke)
Gelijkaardige dorpswoningen gebouwd circa 1911 en 1912. Nummer 13, gebouwd in opdracht van de familie Lagrou, was na de Tweede Wereldoorlog tot in de jaren 1960 in gebruik als gemeentehuis.


ID: 88766 | Bouwkundig element

Gemeenteschool van Snellegem

Eernegemweg 32-34 (Jabbeke)
"GEMEENTE SCHOOL", samen met dit opschrift in een cartouche ook gedateerd "1873". Opgetrokken volgens hetzelfde plan en bestek als de gemeentescholen in de naburige gemeenten Zerkegem, Stalhille en Varsenare. De typeplannen werden opgemaakt door de Provinciaal Bouwmeester, in die tijd Pierre François Buyck (Brugge).


ID: 88777 | Bouwkundig element

Oranjerie van het kasteel van Snellegem

Kasteeldreef 16-18 (Jabbeke)
Oranjerie van het kasteel van Snellegem, gelegen ten oosten van het kasteel in een ommuurde tuin met moestuin, met een hoog hek van de straat afgescheiden. De remise werd in 1970 ingericht als woning, en is op die manier geïntegreerd in de villaverkaveling die op het oorspronkelijke kasteeldomein is aangelegd.


ID: 88830 | Bouwkundig element

Dorpswoningen

Bekegemstraat 22-24 (Jabbeke)
Identieke lage dorpswoningen in omhaagde tuin die respectievelijk circa 1891 en 1893 worden gebouwd voor veldwachter Karel Carbonez-De Leye, op één groot perceel. Gele bakstenen breedhuizen van één bouwlaag en vier traveeën onder pannen zadeldak


ID: 88842 | Bouwkundig element

Gemeenteschool van Zerkegem

Sarkoheemstraat 2-4 (Jabbeke)
Voormalige "GEMEENTE SCHOOL", samen met dit opschrift in een cartouche ook gedateerd "ANNO 1871". Opgetrokken volgens hetzelfde plan en bestek als de gemeentescholen in de naburige gemeenten Snellegem, Stalhille en Varsenare. De typeplannen werden opgemaakt door de Provinciaal Bouwmeester, in die tijd Pierre François Buyck (Brugge). Onderwijzerswoning langs de straat, baksteenbouw van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak.


ID: 88843 | Bouwkundig element

Samenstel van dorpswoningen

Sarkoheemstraat 11-13 (Jabbeke)
Samenstel van lage dorpswoningen, gelegen op een onverhard erf met ruime, omheinde voortuin, op de hoek met de Jabbekestraat. In twee aparte bouwfasen opgetrokken: nummer 11 werd gebouwd in 1847 ter vervanging van een oudere woning; in 1901 werd in opdracht van Frans Geldof, een plaatselijke rentenier, ten oosten aansluitend een tweede gelijkaardige woning opgetrokken.


ID: 88857 | Bouwkundig element

Boerenwoningen

Gistelsteenweg 26-28 (Jabbeke)
Huizen, gebouwd in 1874 in opdracht van Alfred de Man op diens kasteeldomein "De Blauwe Toren" als uitbatingshoeves werden gebouwd. De twee woningen maken deel uit van een reeks van vier oorspronkelijk identieke woningen.


ID: 88881 | Bouwkundig element

Herberg Het Schaekhof en brouwerij Den Anker

Oude Dorpsweg 71-73 (Jabbeke)
Voormalige herberg "Het Schaekhof", met achterliggend de voormalige brouwerij "Den Anker". De herberg zou voor het eerste vermeld zijn in een document van 1550-51, en zou vanaf midden 18de eeuw gecombineerd worden met een brouwerij. In de 19de eeuw eigendom van de Brugse notaris Bernard Verhulst. Brouwerij en herberg sloten in 1920 definitief de deuren.


ID: 88786 | Bouwkundig element

Hoeve Het Oosthof

Oostmoerstraat 1 (Jabbeke)
"Het Oosthof" van Snellegem is één van de oudste en meest tot de verbeelding sprekende hoeves in de streek. De ligging naast de Sint-Eligiuskerk, het indrukwekkende boerenhuis, de toegangspoort en de omgrachting, getuigen van het belang van de site in de ontstaansgeschiedenis van Snellegem. Monumentale historische hoeve met losse bakstenen bestanddelen, gelegen op een groot erf dat deels verhard is. Het oorspronkelijk volledig omgrachte erf bewaart enkel aan de westelijke zijde een deel van de walgracht, voor het woonhuis. De opstelling van de historische gebouwen, namelijk poort, boerenhuis met aansluitende stallen, en schuur met stallen, bleef ongewijzigd sinds de 17de eeuw. Het boerenhuis en de toegangspoort zijn nog ouder en gaan terug tot de 15de of 16de eeuw.


ID: 54450 | Bouwkundig element

Pension Petit Bois

Driftweg 15 (De Haan)
Voormalig pension "Petit Bois" met schoenmakersatelier, zie oude foto. Volgens kadastergegevens gebouwd circa 1929 door slager Augustinus Van Maele uit Jabbeke.