's-Gravenstraat 51-69, Komvest 116, 116A (Brugge)
Voormalige ateliers van de Gistfabriek, van 1913-1915 en doorlopend tot de 's Gravenstraat. Dwarsgebouwen met versierde bakstenen topgevels worden in 1997 tot lofts verbouwd naar ontwerp van architect R. D'Hespeel (Brugge) met toevoeging van spiraalvormige oprit en beeldhouwwerk van R. Ramon (Brugge).
Mariastraat 10 (Brugge)
Complex van drie panden. Poortgebouw van drie traveeën en twee bouwlagen onder gemansardeerd schilddak (nok parallel aan de straat, leien, twee dakkapellen), van "1703" zie datering op sluitsteen van bovenvensters. "Kunstige Herstelling" van 1972-1974 met betrekking tot herbepleistering en herschildering. Restauratie van 1993 naar ontwerp van architect L. Vermeersch (Brugge) waarbij woning wordt afgebroken en enkel gevel en dak blijven behouden, en wordt geschilderd op basis van teruggevonden kleursporen.
Langerei 58 (Brugge)
Neoclassicistische lijstgevel resultaat van opeenvolgende wijzigingen. In 1841: lijstgevel van vijf traveeën en tweeënhalve bouwlaag met een merkwaardige gevelbrede gietijzeren winkelpui geritmeerd door tien gekoppelde rondboogvensters.
Potterierei 1 (Brugge)
Diephuis met enkelhuisopstand van vier/drie + vier/vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen).
Sint-Maartensplein 1 (Brugge)
In 1997 aangebracht opschrift door kaligraaf B. Neuenschwander: "Hier leefde orgelmaker Dominicus Berger geboren op 2 september 1747 inde O.L.Vrouwparochie overleden op Messidor V/1 juli 1797". Laatclassicistisch breedhuis van 1836 als verbouwing van vermoedelijk een laatgotische schermgevel.
Fabiolalaan 2 (Oostkamp)
Reeds in de tweede helft van de 17de eeuw wordt op deze locatie een buitengoed vermeld. Vrij imposant verankerd, bakstenen volume onder gemansardeerd schilddak. Voormalige schaapsstallen, gebouwd in 1936-1937 naar een ontwerp van de Brugse architect Antoine Dugardyn, die op dat ogenblik ook het kasteel restaureerde. In het kasteeldomein ligt een restant van een voormalige moestuin, boomgaard en verschillende kleine stallen en bergingen. Tevens bewaarde serre, gebouwd in 1936. Parkaanleg met kenmerken van 19de of vroeg 20ste-eeuwse landschappelijke vormgeving met resterende parkvijver en vervallen brug. Vervaagde centrale dreef naar het centrum van Oostkamp beplant met lindebomen.
Rolweg 20-26, 30 (Brugge)
Eenheidsbebouwing van lage rijhuizen van twee traveeën onder zadeldak, uit de 16de-17de eeuw, zie bewaarde balklagen.
Freren Fonteinstraat 1 (Brugge)
Samenstel van drie diephuizen uit de eerste helft van de 17de eeuw van respectievelijk twee, drie en drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldaken (Vlaamse pannen).
Brugse Steenweg 81 (Brugge)
Lage, verankerde en witbeschilderde baksteenbouw onder pannen zadeldak. Rechthoekige muuropeningen. Het erf, waarop enkele hoogstammige fruitbomen, is aan de straatzijde afgesloten door een meidoornhaag.
Verbrand Nieuwland 7 (Brugge)
Diephuis van twee traveeën en twee en een halve bouwlaag onder afgeknot zadeldak (Vlaamse pannen). Lijstgevel met enkelhuisopstand van 1839, doch met oude 16de-17de-eeuwse kern, zie bewaarde balken en achtergevel. Huidig uitzicht resultaat van consoliderende "Kunstige Herstelling" in 1997 naar ontwerp van architect R. D'Hespeel (Brugge).
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: D'Hespeel [online], https://id.erfgoed.net/personen/2663 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.