Persoon

Priem, Jozef

ID
4087
URI
https://id.erfgoed.net/personen/4087

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Brouwerij De Maene

Walplein 26 (Brugge)
Eclectisch en neobarok getint breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldak, opgetrokken als "Kunstige Herstelling" in 1936 naar ontwerp van architect J. Priem (Brugge) en ter vervanging van een lijstgevel van vier traveeën en ingewerkte poort.


Burgerhuis in art-decostijl

Gouden-Boomstraat 8 (Brugge)
Art-decowoning van 1931 naar ontwerp van architect Jozef Priem (Brugge). Donkerbruine baksteenbouw met siermetselwerk en verdiepte traveenissen.


Burgerhuizen

Oude Zak 49-51 (Brugge)
Twee diephuizen van elk drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldaken, volgens A. Duclos van 1741. Gevel van nummer 51 is vernieuwd vóór 1964; nummer 49 is resultaat van consoliderende "Kunstige Herstelling" van 1964 naar ontwerp van architect J. De Coster, na diens overlijden overgenomen door J. Priem (Brugge).


Godshuis Heilig Nest

Pottenmakersstraat 19 (Brugge)
Samenstel van twee breedhuizen van respectievelijk vier en drie traveeën en twee bouwlagen onder samenstel van zadeldaken, gebouwd in de 17de eeuw doch pas in gebruik als godshuis sinds het eerste kwart van de 20ste eeuw. "Kunstige Herstelling" van 2000-2001 naar ontwerp van architect F. Delacourt (Brugge): totale sanering.


Godshuis Sint-Joos

Ezelstraat 83, 87-105 (Brugge)
Sinds 1992 oecumenische en orthodoxe kerk. Gebouwencomplex tussen Ezel- en Raamstraat. Aan straatzijde, links van de ingang ligt de kapel, bestaande uit voorkapel, koor en sacristie , en rechts de voormalige portierswoning. Twee haakse vleugels, respectievelijk uit de tweede helft van de 18de eeuw en de eerste helft van de 20ste eeuw, met wooneenheden rondom binnen- tuin; laatst genoemde, toegankelijk via poortje vanuit Raamstraat, aangelegd met grasperken, rozenstruiken, een moerbeiboom en enkele armpompen onder meer tegen zijgevel van nummer 105. Een smalle doorgang leidt naar achterliggend tuintje met nog één woning en enkele bergruimten.


Hoekhuis

Collaert Mansionstraat 6, Sint-Gilliskoorstraat 1 (Brugge)
Hoekhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, zijgevel met onregelmatige travee-indeling en links aanbouw met gekanteelde bekroning, van circa 1900. Historiserende gevels van rode baksteen met zandstenen sokkel en uitgewerkte sierankers, aansluitend bij Collaert Mansionstraat nummers 8-14.


Hoekhuis

Walstraat 7, 11 (Brugge)
Hoekpand van zes + drie traveeën en twee en een halve bouwlaag, opgetrokken in 1855. Verankerde en beschilderde bakstenen lijstgevel, voorzien van rechthoekige openingen, waarvan het rechter venster op de tweede bouwlaag met afgeschuinde dagkanten en de vier rechter vensters op de eerste en tweede bouwlaag met ontlastingsbogen.


Huis de Zeven Torens

Hoogstraat 6-10, Meestraat 2-4, 2B (Brugge)
Complex, dat fasegewijs tot stand gekomen is en bestaat uit: de oudste vleugel Huis de Zeven Torren met 13de-eeuwse kern, het hoekpand Casselberg, wellicht heropbouwd eind 15de eeuw, het huis 't Fransche Schild, dat vóór 1562 bij Huis de Zeven Torren gevoegd werd en opklimt tot 15de-16de eeuw, het hoekpand Huis Calis in neo-Brugse stijl, daterend van 1899, een voormalige oranjerie met bewaarde classicistische Reiegevel uit de 18de eeuw en enkele 20ste-eeuwse telefooncentrales.


Natiehuis Ter Beurse

Vlamingstraat 35 (Brugge)
Beeldbepalend hoekpand bij Grauwwerkersstraat. 18de-eeuws ogende classicistische penantengevel onder driehoekig fronton, in 1947 naar ontwerp van architect J. Priem (Brugge) teruggevoerd naar de gotische toestand.


Stadswoning

Gistelse Steenweg 473 (Brugge)
Roodbakstenen lijstgevel met horizontale en verticale geleding door bepleisterde en beschilderde banden.


Stadswoning

Kleine Nieuwstraat 9 (Brugge)
Diephuis van drie/twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), gedateerd 1605 op vernieuwde gevelsteen.


Stadswoning

Minderbroedersstraat 26 (Brugge)
Samenstel van breed- en diephuis van vier + drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldaken (Vlaamse pannen), oorspronkelijk van "1612" doch grondig aangepast in 1935 naar ontwerp van architect J. Priem (Brugge): oorsrponkelijk was pand gericht naar Schaarstraat en aan kant van Minderbroedersstraat enkel doorbroken door deur van 1875; huidig uitzicht dateert van 1935.


Vrijstaand burgerhuis

Katelijnestraat 143 (Brugge)
Vrijstaand pand van vijf traveeën en twee bouwlagen onder mank zadeldak (nok parallel aan de straat, leien en pannen aan achtergevelzijde), mogelijk met oudere kern.


Thema's

Ontwerper van

Dweersstraat

Markt

Minderbroedersstraat

Moerstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Priem [online], https://id.erfgoed.net/personen/4087 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.