Persoon

Royers, Jean Baptiste

ID
4274
URI
https://id.erfgoed.net/personen/4274

Beschrijving

Jean Baptiste Royers studeerde architectuur aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen (1837-1844), en trad gelijktijdig als tekenaar in dienst van de Stad Antwerpen, waar hij opklom tot inspecteur openbare werken onder stadsbouwmeester Pierre Bruno Bourla. Hij nam in 1845 in Ronse de functie op van stadsarchitect en docent aan de academie. Na de dood van zijn echtgenote Julie Portois (1822-1853), vestigde Royers zich opnieuw in Antwerpen, waar hij tot zijn overlijden in 1890 als aannemer en architect actief was. Hij is de vader van Gustave Royers, stadsingenieur en stadsbouwmeester van Antwerpen.


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Bruulpark

Bruul, Sint-Pietersnieuwstraat (Ronse)
Stadspark, aangelegd als promenade tijdens het Franse bewind, op de Poppkaart L'Esplanade genoemd en voorzien van twee schutterswippen van Sint-Sebastiaan en Sint-Hermes. Driehoekig grasperk afgezoomd door dubbele rijen kastanjebomen en een monumentale bruine beuk. Huidige muziekkiosk gebouwd in 1966 naar ontwerp van architect J. De Weerdt. Verschillende monumenten sieren het park, namelijk een oorlogsmonument en het standbeeld Glorieux.


De Maegd van Antwerpen

Grote Markt 8 (Antwerpen)
Woon- en handelspand in neoclassicistische stijl met barokke inslag, gebouwd in opdracht van de hoedenmakers Vinck & Co, naar een ontwerp door bouwmeester Eduard Celis uit 1886.


Dekenij

Sint-Hermesstraat 2 (Ronse)
Oorspronkelijk bepleisterde en geschilderde voorgevel van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Gerestaureerd in 1898 naar ontwerp van architect J. Goethals (Aalst). Volgens bouwplan van 1934 aangepaste voorgevel naar ontwerp van architect R. Delgutte.


Dokterswoning in Louis-Philippestijl

Lange Leemstraat 98 (Antwerpen)
Dokterswoning in Louis-Philippestijl gebouwd in opdracht van de arts Louis Ceuterick, naar een ontwerp door de architect en aannemer Jean Baptiste Royers uit 1862.


Gemeenteschool, later gemeentehuis

Hofveldstraat 42, Schoolstraat zonder nummer (Maarkedal)
Voormalige gemeenteschool met voorgevel aan de Hofveldstraat. Vleugel van aanvankelijk zeven traveeën samen het de rechts aanpalende onderwijzerswoning van toen vier traveeën en één bouwlaag, opgericht in 1853-1854 naar ontwerp van architect J.-B. (?) Royers.


Huis Joly

Grote Markt 28-29 (Ronse)
Imposant herenhuis in neoclassicistische stijl, in kern twee, vermoedelijk begin-19de-eeuwse woningen met aanbouwsels, in 1867 verbouwd tot de huidige woning door Eduard Joly, kunstverzamelaar, archeoloog en advocaat.


Onderwijzerswoning

Hofveldstraat 40 (Maarkedal)
Oorspronkelijk een breedhuis van één bouwlaag en vier traveeën, samen met de gemeenteschool gebouwd in 1853-54 naar ontwerp van architect J.-B. Royers. Schoolhuis in 1908-1909 grotendeels herbouwd volgens plannen van architect A. Vossaert van 1906.


Parochiekerk Sint-Hermes

Kaatsspelplein zonder nummer (Ronse)
Eerste vermelding in 831 van een "cella" te Hrodhenake, volgens de legende gesticht door de Heilige Amandus of onder zijn impuls circa 650-660, gewijd aan Heilige Petrus en Heilige Paulus, door de traditie vereenzelvigd met de site van de huidige Sint-Hermeskerk. Kruisbasiliek met westtoren in late Brabantse gotiek gebouwd tussen 1425 en 1526. Romaanse crypte uit de tweede helft van de 11de eeuw.Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Royers [online] https://id.erfgoed.net/personen/4274 (Geraadpleegd op )