Persoon

Schaessens, Charles

ID
4340
URI
https://id.erfgoed.net/personen/4340

Beschrijving

Charles Schaessens studeerde aan de Koninklijke Academie van Schone Kunsten te Gent. Tot 1902 tekenaar aan de Technische diensten der Genietroepen te Ieper. Van 1902 tot 1907 tekenaar-opsteller aan de Bijzondere Dienst van Studiën en Werken der Belgische Spoorwegen (werken van Midden-Antwerpen, Brussel-Zuid en Gent Sint-Pieters). Werd in 1907 tot toegevoegd bouwmeester benoemd door het gemeentebestuur van Sint-Jans-Molenbeek. In 1910 afgevaardigde van deze gemeente aan het Internationaal Congres van Stedenbouw te Gent. Van 1914 tot 1918
aangesteld als Gevolmachtigde van deze gemeente in de Duitse aangelegenheden (Gemeinde Vertreter). In diezelfde periode tevens leraar in de bouwkunde aan de Academie van Beveren-Waas. Na de oorlog, bestuurder der Werken aan het toegevoegde Koninklijk Hoogcommissariaat te Veurne (sector van de IJzer). Nam eervol ontslag in 1923, waarna hij zich als zelfstandig architect in Veurne en Sint-Idesbald vestigde.
Hij haalde diverse prijzen, waaronder Laureaat in de Nationale Prijskamp der provincie West-vlaanderen voor het ontwerpen van een oorlogsmonument met monumentale brug aan de IJzer in Diksmuide (niet uitgevoerd). Ontwerper van de kerken van Stuivekenskerke en Kaaskerke, de windmolen op de Hoge Blekker, de omgevende hoogbouw aldaar (waaronder het modernistische gebouw ‘Résidence du Blekker’ (Zeelaan 110) uit 1935) en diverse handelshuizen in Koksijde.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Gemeentelijke begraafplaats Oostduinkerke

André Geryllaan (Koksijde)
De begraafplaats werd op 1 januari 1957 in gebruik genomen. De grosso modo oost-west georiënteerde rechthoekige begraafplaats is voorzien van een van oost naar west lopend hoofdpad en de haaks er op aansluitende zijpaden delen de begraafplaats op in rechthoekige percelen. In de noordoostelijke hoek werden een Brits en Belgisch militair perceel ingericht. In de zuidoostelijke hoek werden de graven met eeuwigdurende concessie samengebracht van het geruimde kerkhof, waaronder Florizoone en Artan.


Kloostergebouw en klassenvleugel

Kaaskerkestraat 100 (Diksmuide)
Voormalig kloostergebouw met rechts aansluitend eenvoudige klassenvleugel uit de jaren 1920 naar ontwerp van architecten René Buyck (Brugge) en Charles Schaessens. Dubbelhuis met rechthoekige muuropeningen in korfboognissen en zijgevels als tuitgevels op schouderstukken met aandaken.


Parochiekerk Sint-Bartholomeus

Kaaskerkestraat 103 (Diksmuide)
Circa 1897 wordt de voornamelijk 18de-eeuwse kerk naar ontwerp van architect J. Soete-Naert uitgebreid met een breder schip en sacristie. De vooroorlogse kerk was een eenvoudige eenbeukige neogotische kerk met transeptarmen en een achtzijdige vieringtoren. Na de Eerste Wereldoorlog wordt de kerk tussen 1921 en 1928 uitgesproken historiserend heropgebouwd met de toevoeging van een westtoren naar ontwerp van de architecten C. Schaessens (Veurne) en René Buyck. Georiënteerd bedehuis met vooruitgeschoven westtoren onder naaldspits. Eenbeukige neogotische kerk van drie traveeën, aansluitend transept en koor met rechte sluiting. Rij opgaande lindes op de perceelsgrens in het noorden.


Parochiekerk Sint-Petrus met kerkhof

Stuivekenskerkestraat (Diksmuide)
De georiënteerde parochiekerk met omringend kerkhof werd heropgebouwd in 1924-1927. De kerk met voorgeplaatste westtoren, die een reconstructie is van de 16de-eeuwse toren van Oud-Stuivekenskerke, is opgebouwd uit een pseudo-basilicaal schip van vier traveeën en een recht afgesloten koor van twee traveeën, met aansluitend onder andere doopkapel en sacristie. De geelbakstenen kerk is afgedekt door leien zadel- en schilddaken. Het ommuurde, rechthoekige kerkhof is toegankelijk via ijzeren poortjes met geometrisch motief, gevat tussen bakstenen pijlers onder ezelsrug. De graftekens dateren vanaf het einde van de 19de eeuw; er is ook een heldenhuldezerkje aanwezig.


Résidence du Blekker

Zeelaan 110-112 (Koksijde)
Zichtbepalend hoekhuis van 1935, in modernistische stijl naar ontwerp van de architecten Schaessens en Devroye. Symmetrische opbouw; afgeschuinde, inspringende hoektravee benadrukt door middel van hoger uitstekende borstwering als verticaliserend element ten opzichte van horizontalisme.


Stadswoningen in wederopbouwarchitectuur

Grote Markt 30-33, 34 (Veurne)
Wederopbouwarchitectuur tengevolge verwoesting tijdens Eerste Wereldoorlog. Diephuizen van twee (nummers 30, 33,34) en drie traveeën (nummers 31, 31) en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen).


Tuinwijk De Blokken

Stationstraat 159-169, 173-205 (Moorslede)
Tuinwijk gebouwd door de Dienst der Verwoeste Gewesten. Volgens bouwplannen zogenaamd cité ouvrière de Moorslede van 1919-1920 naar ontwerp van architecten Bytebier en Schaessens, met vijftien blokken van gekoppelde huizen aan de straat. Nog deels omhaagde voortuintjes, naar verluidt vroeger met esdoorn als symbolische verwijzing naar Canada dat via een noodfonds mede de bouw van deze tuinwijk zou hebben gefinancierd.



Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Schaessens [online], https://id.erfgoed.net/personen/4340 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.