Eenheidsbebouwing Uitbreidingstraat en Leemputstraat

Beschrijving

Gelegen aan de rand van de residentiële wijk Zurenborg nabij het station van Berchem. Leemputstraat geopend in 1882 parallel aan de Uitbreidingstraat; deze laatste evenwijdig met de voormalige Brialmontvesten.

Concentratie van een vijftigtal "sociale woningen", opgetrokken door de "Naamlooze Bouwmaatschappij van Burgershuizen van het Oosten" ten behoeve van kleine bedienden en beter gesitueerde arbeiders, overeenkomstig uitzicht en grondplan. Eenheidsbebouwing in neoclassicistische stijl waarvan de oudste reeks huizen, Leemputstraat 35-73, werd aangevraagd in 1890, de tweede serie, Uitbreidingstraat 472-508, in 1891, beide ontworpen door E. Dieltiens en ingeplant in repeterend schema; uitbreidingen in dezelfde geest, Leemputstraat 23-33 en 44-50, respectievelijk van 1900 en 1901, ingeplant in spiegelbeeldschema.

Enkelhuizen van twee traveeën en twee (Leemputstraat) of drie (Uitbreidingstraat) bouwlagen onder plat dak; bepleisterde, beschilderde lijstgevels, met telkens verschillend neoclassicistisch decor van lijst- en paneelwerk, imitatievoegen en pilasters, ranken, cartouches, medaillons; rechthoekige muuropeningen, op de bovenverdieping doorgaans rijker omkaderd met onder meer lijstprofielen, pilasters, waterlijsten, frontons. Klassieke houten kroonlijst op wisselende hoogte; de nummers 488-492 in de Uitbreidingstraat, en 27-29 in de Leemputstraat, onder gemeenschappelijk driezijdig fronton, de nummers 500-502 van eerst genoemd met attiek.

Stereotiep grondplan met smalle voorplaats naast ruime gang, centrale trapzaal, achterplaats over de volledige breedte van het huis en aansluitend sanitair; elk huis met privé-tuintje, palend aan dat van het huis in de parallelle straat, en aangesloten op een gemeenschappelijke riool.

Renovatiewerken, 1984 en volgende onder leiding van J. Frickel, G. Giliot en J. Vuylsteke met inwendige aanpassingen doch behoud van oorspronkelijk buitenaanzicht.

• Gemeente-archief Berchem, 0.1/5, dossier 4, 30 april 1890, Leemputstraat nummers 35-73; 0.1/5, dossier 4, 6 maart 1891, Uitbreidingstraat nummers 472-508; 0.1/5, dossier 10, 25 mei 1900, Leemputstraat nummers 23-33; 0.1/5, dossier 12, 5 december 1901, Leemputstraat nummers 44-50.
  • BRIDTS L. 1984: 44 stapsgewijs, Immotrends, 2 maart 1984, 90-91.

Auteurs: Plomteux, Greet