erfgoedobject

Eclectisch burgerhuis

bouwkundig element
ID
11099
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11099

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als beschermd monument Eclectisch burgerhuis
  Deze bescherming is geldig sinds 11-04-1984

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis
  Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Zurenborg: deel Berchem
  Deze bescherming is geldig sinds 10-01-1980

Beschrijving

Deze eclectische burgerwoning werd ontworpen in 1900 door architect Michel De Braey voor G. Coppens, die in de Mechelsesteenweg 43 in Antwerpen woonde.

Deze woning is een typevoorbeeld van het oeuvre van De Braey, wiens carrière rond 1900 een hoogtepunt beleefde. Het cliënteel van De Braey bestond uit zeer bemiddelde personen uit de burgerij, voor wie hij herenhuizen, grote burgerhuizen of landhuizen tekende. Daarbij bediende hij zich van alle toen gangbare stijlen. Voor deze woning koos hij een eclectische stijl: de zware natuurstenen erker en het dito tweelicht onder gebogen fronton zijn geïnspireerd op de klassieke Romeinse renaissance met verwijzing naar neo-Franse stijlen voor het steenwerk, het smeedijzerwerk is in art-nouveau-stijl.

Het half vrijstaande burgerhuis met voortuin telt drie bouwlagen onder een plat dak. Het is een rechthoekige compositie met lijstgevels in gele baksteen, waarin witte natuursteen is verwerkt voor sierbanden, omlijstingen van de muuropeningen en decoratie. De voorgevel telt één travee, terwijl de zijgevel, waarin de voordeur zit, drie traveeën bevat. Daarbij is een opvallend contrast tussen de smalle, met vensters opengewerkte voor- en achtergevels enerzijds en het gesloten karakter van de lange, vrijwel blinde zijgevel anderzijds. De vroegere attiek en graffitivoorstellingen zijn verdwenen.

 • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 956 # 1627.
 • ELAUT A. & POSSEMIERS J. 1988: Op wandel door de belle époque, Brussel, 86- 87.

Bron     : -
Auteurs :  Hooft, Elise, Plomteux, Greet
Datum  : 2015


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Eclectisch burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11099 (Geraadpleegd op 17-06-2021)