is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Arbeiderswoningen, Blauwputgang
Deze vaststelling is geldig sinds
is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Arbeiderswoningen Blauwputgang en handelsgebouw
Deze bescherming is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Arbeiderswoningen, Blauwputgang
Deze vaststelling was geldig van tot
Twee reeksen arbeidershuisjes (nummers 1-11) die dateren van rond 1850 en opgetrokken werden met twee bouwlagen en telkens twee traveeën, de deurtravee blind in de bovenbouw. Nummers 1-4 en 9-11 zijn afgedekt door pannen lessenaarsdaken; nummers 5-8 zijn opgevat als rug aan rug huizen, onder een pannen zadeldak. De deels verankerde bakstenen gevels zijn, behalve bij de recent gerenoveerde nummers 1-4, witgekalkt boven een gepikte plint en afgelijnd door zinken gootlijsten onder een licht overkragende dakrand. De rechthoekige, al dan niet gekoppelde deuren en de vensters zijn voorzien van - deels vernieuwde - houten bovendorpels en arduinen benedendorpels of lekdrempels.
Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)