Schoolcomplex Latijnse en Vlaamse School

Beschrijving

Gedeelte van het Koninklijk Atheneum. Gebouwd op de plaats van het voormalig Gavegasthuis, gesticht in 1324 door Joannes van Dendermonde, kanunnik van de Sint-Walburgakerk. In 1578 door het kapittel overgedragen naar de stad: ingericht tot school wanneer eind 16de eeuw de verschillende Veurnse gasthuizen in het Sint-Jansgasthuis samensmelten. In 1604 wijkt het lokaal van de Vlaamse School (lager onderwijs) voor het Kapucijnenklooster. De Latijnse School, nu ook Seminarie der Bursiers genoemd, blijft en wordt in 1627 uitgebreid; 1613- 1713, onderwijs verzorgd door norbertijnen van de Sint-Niklaasabdij, vervolgens door de Oratorianen tot aan de Franse bezetting. 1716: uitbreiding met oostelijke vleugel en kapel; ook verbeteringswerken.

Nummer 21, vermoedelijk gebouwd eind 16de eeuw, en uitgebreid met nummer 23 in 1627 zie ook bouwnaad tussen de twee gevels. Deels bewaarde oostelijke vleugel aan speelplaatszijde, van 1716.

Nummer 21. Enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), in kern opklimmend tot eind 16de eeuw, zie hoger. Verankerde bakstenen lijstgevel; zandstraling en siliconenbehandeling in 1972. Zogenaamd Brugse traveeên met bolbeloop; sporen van boogvelden boven de rechthoekige 19de-eeuwse vensters. Lodewijk XIV-deuromlijsting van 1739 naar ontwerp van en uitgevoerd door Jacobus Daghelet; kaderde in de reeks verfraaiingswerken van na 1716. Merkwaardige vertolking in lichtgele baksteen (Nieuwpoort) van natuurstenen voorbeelden, behalve sluitstenen en vernieuwde vazen (1972) van kalksteen; sokkel van gecementeerde blauwe hardsteen. Rondboogdeur met sluitsteen en imposten, gevat in rechthoekige omlijsting van vlakke pilasters met geprofileerde kroonlijst waarop centrale rondboognis met schelpvulling, tussen twee siervazen op sokkel; tegen geblokte achtergrond met flankerende voluten onderaan. Deels vernieuwd (?) houtwerk en Mariabeeld in de nis.

Uitgebouwde achtergevel onder zadeldak (nok loodrecht op de straat). Tuitgevel met aandak en muurvlechtingen.

Nummer 23. Breedhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen); verankerde bakstenen lijstgevel. Oude kern van circa 1627 (zie hoger) aangegeven door muurankers met gekrulde spie; zogenaamd Brugse traveeën indeling, aangepast in de 19de eeuw volgens breuken in profilering; sporen van boogvelden boven de strekse lateien van de 19de-eeuwse muuropeningen.

Deels bewaarde oostelijke vleugel van 1716 op de speelplaats; ten westen haaks aanleunende kapel thans vervangen door recenter gebouwtje. Oostelijke gevel: witbeschilderde verankerde bakstenen lijstgevel van acht traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de Noordstraat, kunstleien); gepikte plint. Rechthoekige muuropeningen; voorheen spitsbogig op de begane grond. Behouden: twee houten kruiskozijnen met schuiframen, kleine roedeverdeling en bovenvak met tralies aan binnenzijde, op de begane grond; oeil-de-boeuf met kozijn voorzien van kleine roedeverdeling en tralies aan binnenzijde, op de bovenverdieping ter hoogte van de vernieuwde trap binnenin; houten kloosterkozijn met verdwenen roedeverdeling rechts op de bovenverdieping. Verdwenen dakkapellen.

• Stadsarchief Veurne, oud archief, bundel 1036.
  • DALLE D., Historiek van het Koninklijk Atheneum te Veurne (1851-1951), s.l., 1951.
  • TERMOTE J., Het poortje van het "Seminarie" (1739) en de architectuur in de eerste helft van de 18de eeuw te Veurne (De Gidsenkring, XVIII, 3, 1980, p. 4-13).
  • VAN DEN BERGHE F., Geschiedenis van de Latijnse Schoole en van het Bisschoppelijk College te Veurne, Veurne, 1952.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi

Aanvullende informatie

Aan een gevel langs de speelplaats is een rechthoekige bronzen gedenkplaat bevestigd, voor (oud-)leerlingen die als militair omkwamen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Voorstelling van een bloemenkrans waarrond een banderol met opschriften gewikkeld is. Ontworpen door H. Ruyssen en gegoten door Vindevogel uit Zwijnaarde (gesigneerd).