erfgoedobject

Fabrieksschoorsteen en ateliergebouw van steenbakkerij

bouwkundig element
ID: 200834   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200834

Juridische gevolgen

Beschrijving

De firma Briqueteries, Tuileries en Céramiques bouwde in 1904-1905 ten westen van de dorpskom van Ramskapelle een steenbakkerij met naast een ateliergebouw ook vier ovens, verschillende droogloodsen en een woning voor de bedrijfsleider. De fabriek werd in 1909 opgekocht door de Kortrijkse vernnootschap Céramiques en Briqueteries Mécaniques du Littoral. De steenbakkerij in Ramskapelle was gespecialiseerd in de productie van geëmailleerde gevelstenen en profielstenen.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog kwam het bedrijf in de frontlinie te liggen en het Belgische leger richtte de fabrieksschoorstenen in als observatieposten, waarvan er één bewaard bleef. Het bovenste gedeelte van de bakstenen schoorsteen werd versterkt met gewapend beton en van kijkgaten voorzien. Van op het betonnen platform had men een uitstekend zicht op het hele noordelijke deel van de Belgische sector met het kanaal Nieuwpoort-Veurne, Ramskapelle, Nieuwpoort en het strategisch belangrijke sluizencomplex ‘de Ganzenpoot’.

Leon Duron kocht in 1926 de fabrieksruïnes op en startte opnieuw met de productie van geëmailleerde bakstenen. In 1936 werd de steenbakkerij definitief stilgelegd. Een vlasroterij, die omstreeks 1930 naast de steenbakkerij werd opgestart, bleef nog tot het uitbreken van WO II in werking. Tussen 1957 en 1959 werd in de gebouwen uit de schubben van zilvervis nog een korte tijd zogenaamd viszilver gewonnen.

Van het complex werden drie elementen beschermd: de vrijstaande schoorsteen die als observatiepost werd ingericht, het ateliergebouw uit 1904-1905 en een schoorsteen uit het interbellum die bij de vlasroterij hoorde.


Bron     : CORNILLY, J., Monumentaal West-Vlaanderen, Deel III: arrondissementen Brugge, Diksmuide, Oostende en Veurne; Brugge, 2005, p.172.
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Naamsteen Observatiepost Steenbakkerij

  • Is deel van
    Koolhofstraat

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Fabrieksschoorsteen en ateliergebouw van steenbakkerij [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200834 (Geraadpleegd op 12-08-2020)