Belgische militaire begraafplaats

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente De Panne
Deelgemeente Adinkerke
Straat Heldenweg
Locatie Heldenweg zonder nummer, De Panne (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Synchronisatie databank beschermde monumenten 2008 (synchronisaties: 05-06-2008 - 31-12-2008).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Belgische militaire begraafplaats

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is beschermd als monument Belgische militaire begraafplaats Adinkerke

Deze bescherming is geldig sinds 28-07-2008.

Beknopte karakterisering

Tags Eerste Wereldoorlog

Beschrijving

Vanaf eind september 1914 zou gestart zijn met een militaire begraafplaats in Adinkerke, als uitbreiding van het bestaande kerkhof.

Zoals elders werd ook hier het amalgaam aan graftekens vervangen door de officiële grafstenen in 1924-1925. Vandaag liggen er 1651 Belgische doden (waarvan er 3 niet geïdentificeerd konden worden), 1 Fransman (onder een Belgische grafsteen) en 67 Britten begraven. Twee grafstenen dragen geen bronzen plaat en zijn waarschijnlijk leeg. Er is 1 dubbelgraf (Tasset). Er zijn 2 grafstenen met Hebreeuwse letters, wat vrij zeldzaam is. Langs het middenpad, op het einde van de begraafplaats, staan 5 private grafstenen. De overvloedige aanwezigheid van 'speciale' dienstcorpsen geeft aan dat we hier een eind achter het front zijn.

De plattegrond van de Belgische militaire begraafplaats van Adinkerke neemt de vorm aan van een rechthoek, die naar achteren toe verbreedt. Het terrein is vlak en 101 are groot.

Gebogen voormuur in de vorm van een arcade met gekoppelde rondboogopeningen op hardstenen deelzuiltjes. Centraal een hogere rondbogige toegangspoort onder een puntgevel, met kruisbekroning. Onder de poort zit een tweeledig smeedijzeren hek, met een rastervorm waarin spiraalvormige motieven verwerkt zijn.

De andere zijden van de begraafplaats worden omheind met betonnen platen, met ervoor een heel divers struikgewas. Centraal middenpad uit rode steenslag, leidend naar de vlaggemast achteraan op de begraafplaats. Links vooraan bevindt zich een houten schuilgebouwtje, met register, bezoekersboek en plattegrond. Op de grasperken zijn de rijen grafstenen symmetrisch aangelegd doorgaans in dubbele rijen, waartussen rozenstruiken geplant zijn.

  • Informatie verzameld door Roger Verbeke en Guido Mahieu
  • Informatie afkomstig van de Dienst Oorlogsgraven (Algemene Directie Material Resources – Divisie CIS en Infrastructuur – Sectie Infrastructuur – Bureau Real Estate)
  • Informatie afkomstig van de Commonwealth War Graves Commission, te raadplegen op: http://www.cwgc.org/
  • “Adinkerke”, op: http://users.skynet.be/Adinkerke/html/geschiedenis.htm (26/07/04)

Bron: Beschermingsdossier: DW002404

Relaties

omvat Adinkerke Churchyard Extension

Heldenweg zonder nummer, De Panne (West-Vlaanderen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.