erfgoedobject

Britse militaire begraafplaats Wulverghem-Lindenhoek Road Military Cemetery

bouwkundig element
ID: 201049   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/201049

Juridische gevolgen

Beschrijving

Locatie

Gelegen langs de Hooghofstraat, de weg tussen Wulvergem en Kemmel, tegenover huisnummer 34, op circa 850m ten noordwesten van Wulvergem. Omgeving is landelijk en heuvelachtig.

Historische achtergrond

De aanleg van 'Wulverghem-Lindenhoek Road Military Cemetery' startte in december 1914 door 4 bataljons van de '5th Division'. Oorspronkelijk droeg de begraafplaats de naam 'Wulverghem Dressing Station Cemetery', naar de nabijgelegen medische post. Ze bleef in gebruik tot juni 1917 en opnieuw in september en oktober 1918.

Bij de wapenstilstand waren er 162 graven (waarvan 49 Canadese) die nu het huidige perk I uitmaken. Perken II tot IV kwamen er door de concentratie van geïsoleerde graven uit de omliggende slagvelden en kleinere begraafplaatsen. Deze graven dateren uit een periode die bijna de volledige oorlog omvat, maar vooral uit april 1918 (verdediging van Kemmel tijdens het Duitse Lente-offensief) en september 1918 (eindoffensief).

De volgende begraafplaatsen werden ontruimd en naar hier overgebracht :

 • AUCKLAND CEMETERY (Mesen). Deze begraafplaats lag op de noordelijke oever van de Douve tussen Mesen en Wulvergem. Ze bevatte de graven van 12 Nieuw-Zeelandse militairen (inclusief 9 van het '2nd Auckland Regiment') die sneuvelden op 7 juni 1917.
 • CORNWALL CEMETERY (Mesen). Deze begraafplaats lag circa 140m ten weste van 'Auckland Cemetery' en bevatte de graven van 21 militairen uit het Verenigd Koninkrijk (inclusief 2O van het '1st D.C.L.I.') die stierven in december 1914-januari 1915.
 • FRENCHMAN's FARM (Wulvergem). Deze begraafplaats op bijna 2 km ten noorden van het dorp bevatte meerdere groepen graven waaronder 29 militairen uit het Verenigd Koninkrijk en 1 Franse militair die stierven in 1914-1915.
 • NEUVE-EGLISE NORTH CEMETERY (Nieuwkerke). Deze begraafplaats lag langs de weg Nieuwkerke-Lindenhoek. Ze bevatte de graven van 20 militairen uit het Verenigd Koninkrijk die sneuvelden op 2 en 3 september 1918. Daaronder waren er 16 die behoorden tot het '1st Royal Irish Fusiliers'.
 • NEUVE-EGLISE RAILWAY HALT (of RAILWAY SIDING) CEMETERY (Nieuwkerke). Deze begraafplaats lag bij het smalspoorstation ten zuiden van het dorp. Ze bevatte de graven van 14 militairen uit het Verenigd Koninkrijk (inclusief 7 van het 'Queen Victoria's Rifles') die sneuvelden op 5 januari 1915.

Beschrijving

'Wulverghem-Lindenhoek Road Military Cemetery' is ontworpen door Charles Holden, met medewerking van W.C. Von Berg. De begraafplaats, met onregelmatig grondplan is circa 4000m² groot en wordt deels omgeven door een lage bakstenen muur, deels door beplanting. De begraafplaats ligt circa 1m hoger dan het straatniveau, maar het terrein is genivelleerd. Ze kan betreden worden via stenen trappen (of via een alternatieve ingang links).

Het schuilgebouw rechts van de toegang is opgetrokken uit baksteen, met een schilddak uit witte natuurstenen platen, die elkaar overlappen. Het gebouw heeft een venster met opzij 2 pseudo-dorische zuilen en een klein balkon. In het gebouw zijn zitbanken aanwezig, evenals het registerkastje en de drie landplaten.

Vlakbij de toegang en het schuilgebouw staat de 'Stone of Remembrance'. De 'Cross of Sacrifice' (type A) bevindt zich aan de zuidoostkant van de begraafplaats.

De graven liggen verspreid over 5 perken, waarvan perk I een onregelmatige schikking heeft. De grafstenen zijn gericht naar het noordoosten. Op de begraafplaats worden 1010 doden begraven en/of herdacht, waarvan er 352 niet geïdentificeerd konden worden: 843 doden uit het Verenigd Koninkrijk (waarvan 332 niet geïdentificeerd), 35 Australiërs (waarvan 5 niet geïdentificeerd), 54 Canadezen (waarvan 2 niet geïdentificeerd), 69 Nieuw-Zeelanders (waarvan 5 niet geïdentificeerd) en tenslotte 9 Zuid-Afrikanen (waarvan 8 niet geïdentificeerd). 7 doden uit 'Frenchman's Farm' (Wulvergem) en 'Cornwall Cemetery' (Mesen), wiens graf vernield raakte, worden herdacht met een 'special memorial' en een zogenaamde 'Duhallow Block'. Voor 2 andere doden, waarvan aangenomen wordt dat ze zich onder de onbekende doden bevinden, werd eveneens een 'special memorial' opgericht.

 • Bezoekersinformatie Commonwealth War Graves Commission (nieuwe en oude registers).
 • JACOBS M. s.d.: Notities i.v.m. begraafplaatsen, onuitgegeven nota's.
 • SCOTT Michael 1992: The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient, Norwich-Norfolk.
 • Wereldoorlog I in de Westhoek, op: http://www.wo1.be (geraadpleegd op 28 mei 2003).

Bron     : DECOODT H. & BOGAERT N. 2002-2005: Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed in de Westhoek, project in opdracht van de provincie West-Vlaanderen, “Oorlog en Vrede in de Westhoek”, en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Decoodt, Hannelore
Datum  : 2003


Relaties

 • Is deel van
  Wulvergem
  Wulvergem (Heuvelland)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Britse militaire begraafplaats Wulverghem-Lindenhoek Road Military Cemetery [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/201049 (Geraadpleegd op 22-10-2019)