Observatiepost Hussar Farm

Locatiebeschrijving

Bovengrondse betonconstructie (toren) achter huis Kruiskalsijdestraat nummer 7, ingebouwd in schuur, waar hij bovenaan nog enkele meters uitsteekt. De constructie bevindt zich op circa 500 meter ten oosten van de betonconstructie Zonnebeekseweg, op circa 200 meter ten zuiden van het rondpunt van de Potyze, op circa 2 kilometer ten oosten (noordoosten) van de Grote Markt van Ieper. De omgeving is grotendeels landelijk en nagenoeg vlak.

Historische Achtergrond

Het gaat om de observatiepost van "Hussar Farm", die gebruikt werd door de "Royal Artillery". De toren was ingebouwd in een schuur (waarvan de bakstenen nu nog getuigen) en kreeg verschillende voltreffers te verwerken (te zien aan de oostkant), maar de constructie overleefde de oorlog uiteindelijk vrij goed.

In april 1916 bouwden de "Royal Monmouthshire Royal Engineers" een observatiepost voor de "Royal Artillery" in een huis nabij de Potyze. Deze toren zou circa 9 meter hoog geweest zijn en werd "Red Tile House" of "RAOP No 11" genoemd. Vanaf deze toren konden de vijandelijke linies goed geobserveerd en eventueel beschoten worden.

Niet lang na de constructie kreeg de observatiepost een voltreffer te verwerken (van een granaat van 5.9), maar de constructie kwam verbazend goed uit de vuurproef. Het ontwerp voor deze observatiepost werd verspreid en in de onmiddellijke omgeving van de Potyze werden nog dergelijke observatieposten opgetrokken, waaronder die van "Hussar Farm" en "Hasler House" (allebei in juli 1916).

Kenmerken

Bovengrondse betonconstructie, ingebouwd in schuur, waar hij langs boven uitsteekt. Het dak van de constructie is half gebogen, en bevat nog steeds uitsparingen van ijzers. Er zijn eveneens nog spoorwegstaven ter versteviging van het beton te zien. In de zijmuren zijn indrukken van (fijne) golfplaten te zien. Aan de noord-en zuidkant zijn nog bakstenen aanwezig. Aan de westkant is een rechthoekige opening, aan de oostkant is een onregelmatige opening (voltreffer?).

Onderaan is een gedeelte ingebouwd in de huidige schuur, terwijl een gedeelte er ook uitsteekt. De muren zijn er deels tegen zandzakjes gegoten.

Binnenin kan de bovenste etage bereikt worden via een vierkant trapgat, waarvan de treden (ijzeren staven) nog steeds bewaard zijn. Onderaan zijn meerdere ruimtes. Het houten kader van één van de deuropeningen is nog steeds bewaard.

• COOMBS R., "Before endeavour fades. A guide to the battlefields of the First World War", London, Battle of Britain International Ltd., 2001.
  • OLDHAM P., "Pill-boxes on the Western Front. A guide to the design, construction and use of concrete pill boxes 1914-1918", London, Leo Cooper, 1995.

Bron     : WOI Relict (1429): Observatiepost Hussar Farm (Ieper - WOI)
Auteurs :  Decoodt, Hannelore