erfgoedobject

Duitse mitrailleurspost Pickelhaube

bouwkundig element
ID: 213524   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213524

Juridische gevolgen

Beschrijving

Locatiebeschrijving

Vrijstaande, halfondergrondse betonconstructie, in weide ten oosten van de Kattestraat en ten zuiden van de Tentestraat, op circa 2 kilometer ten noordoosten van de kerk van Sint-Jan en op circa 200 meter ten zuidoosten van de autoweg A19. Circa 200 meter naar het zuidoosten toe zijn 3 Duitse betonconstructies terug te vinden ("Cambrai"), circa 400 meter naar het zuiden toe ligt de betonconstructie "Cambrai Trench" genaamd. De omgeving is vlak en naar het westen toe bebouwd.

Historische Achtergrond

De plaats van deze constructie werd op Britse militaire stafkaarten aangeduid met "Pickelhaube House" ("Pickelhaube" is Duits voor "pinhelm"). In de omgeving waren stellingen uitgebouwd die de naam "Call" droegen. In de constructie zijn 3 ruimtes en 1 mitrailleurskamer terug te vinden. Om de mitrailleur voldoende hoog te kunnen installeren, is het dak boven deze kamer slechts 30 centimeter dik (boven de andere ruimtes is het circa 1 meter dik). Een extra laag van 20 centimeter gewapend beton werd later toegevoegd om het dak boven de mitrailleurskamer te verstevigen.

Deze bunker, die in 1916 werd opgetrokken, werd op 31 juli 1917 door de 55ste Britse divisie veroverd. De bunker bleef in Britse handen en maakte deel uit van de frontlinie tijdens de zomer van 1918.

Kenmerken

Vrijstaande, half ondergrondse betonconstructie van circa 1100 centimeter lang. De breedte aan de linkerzijkant is 307 centimeter, aan de rechterzijkant 350 centimeter. Het beton is grof samengesteld, is verstevigd met ronde bewapeningsijzers van 1 centimeter dik en is gegoten tegen een houten bekisting.

Aan de noordoostkant zijn 3 deuropeningen en 1 kijkgat, aan de zuidwestkant is 1 schietopening. Binnenin bestaat de constructie uit 4 ruimtes. Boven de ruimte met schietopening is het dak 30 centimeter dik, waarop slordig een extra laag beton werd gegoten van circa 20 centimeter. Het dak is boven de andere ruimtes circa 100 centimeter dik en bevat 3 openingen.


Bron     : WOI Relict (1301): Duitse mitrailleurspost Pickelhaube (Sint-Jan - WOI)
Auteurs :  Decoodt, Hannelore
Datum  : 2003


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Duitse mitrailleurspost Pickelhaube [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213524 (Geraadpleegd op 14-08-2020)