Geallieerde militaire constructie spoorwegberm Hellfire Corner

Locatiebeschrijving

Militaire constructie gelegen in een beboste depressie net ten noordwesten van de Zuiderring (N37), vlakbij (op circa 250 meter ten zuidwesten van) het kruispunt met de Meenseweg (tijdens de oorlog gekend als "Hellfire Corner"), op circa 150 meter ten noordoosten van de bovengrondse Britse constructie langs de Zuiderring. De constructie is ingewerkt in de berm.

Historische Achtergrond

Betonnen militaire constructie van geallieerde makelij. De constructie ligt tegen de frontlijn van na het Duitse Lente-Offensief (voorjaar 1918), toen de Duitsers tot nauwelijks 2 kilometer van het centrum van stad Ieper geraakt waren. De huidige Zuiderring is aangelegd op het tracé van de voormalige spoorweg Ieper-Zonnebeke. Vlakbij de betonnen constructie zijn bakstenen restanten, wellicht afkomstig van een vroegere brug over de voormalige spoorweg Ieper-Zonnebeke. Naar verluidt kon vanuit deze constructie een ondergrondse schuilplaats (deep dugout) betreden worden.

Kenmerken

Betonnen militaire constructie met halfronde doorsnede, ingewerkt in bestaande berm. Het betonnen plafond van de constructie was gegoten op geallieerde gebogen golfplaten (zogenaamde "elephant plates"), die bovenaan aan elkaar bevestigd waren en waarvan de indrukken binnenin nog goed te zien zijn. De muur aan noordoostelijke zijde is deels gegoten tegen rechte golfplaten met ondiepe golvingen. Bij de deuropening zijn de hengels bewaard gebleven. In de zuidwestelijke muur (kant berm) zit een tweede opening.

• Informatie meegedeeld door Franky Bostyn, Zonnebeke (4/9/2009).
  • Britse militaire stafkaart "Ypres", 28 NW4 - Ed. 3A, 19/5/1918: uit "The Imperial War Museum Trench Map Archive on CD-rom", uitgegeven door The Naval & Military Press in association with the Imperial War Museum (CD-rom).
  • INSTITUT CARTHOGRAPHIQUE MILITAIRE, Ed. 3, Ypres, Blad XXVIII, nr. 2. Schaal 1/20.000, Opnamedatum 1911, uitgavedatum 1925.
  • Onbenoemde Duitse militaire stafkaart gebied ten oosten van Ieper, 1/20.000, mei 1918, uit: The Naval & Military Press in association with The National Archives: "Captured German Trench and Operations Maps from the National Archives" (CD-rom).

Bron     : WOI Relict (2188): Geallieerde militaire constructie spoorwegberm Hellfire Corner (Zillebeke – WOI)
Auteurs :  Decoodt, Hannelore