Britse schuilplaats Hellfire Corner

Locatiebeschrijving

Vrijstaande, bovengrondse betonconstructie gelegen in weide langs de Zuiderring, langs het voormalig traject van de spoorweg Ieper-Zonnebeke, op circa 450 meter ten zuidwesten van het rondpunt Kruiskalsijde ("Hellfire Corner") en op circa 1800 meter ten zuidoosten van het centrum van Ieper. De omgeving is glooiend.

Historische Achtergrond

Bomvrije schuilplaats, waarbij een dikke laag beton gegoten werd op zogenaamde "olifantenplaten". Dit soort betonconstructies waren relatief gemakkelijk en snel te construeren. Het werd algauw één van de Britse standaardontwerpen. Deze "shelter" was gelegen langs de voormalige spoorwegbedding Ieper-Zonnebeke, nabij "Gordon House".

Kenmerken

Vrijstaande bovengrondse betonconstructie van circa 265 centimeter hoog, 530 centimeter lang en 540 centimeter breed. Het dak is halfrond en gegoten op golfplaten met brede golving (zogenaamde "olifantenplaten"). Aan de buitenkant zijn alle muren gegoten tegen zandzakjes, behalve de kant van de deuropening (westkant), waar het beton gegoten is tegen een houten bekisting. Aan de oostkant steken links en rechts 2 schuinaflopende openingen, waarin (restanten van) metalen buizen steken.

De deuropening meet 150 centimeter hoog, 90 centimeter breed en 25 centimeter diep en bevat uitsparingen voor een houten kader. Naast de opening zit een klein rond gaatje.

De ruimte binnenin is 380 centimeter diep. De muur aan de oostkant is minimum 120 centimeter dik. De voor- en achtermuur zijn gegoten tegen rechtopstaande, fijne golfplaten, die nog fragmentarisch aanwezig zijn. De "olifantenplaten" (golfplaten met brede golving) zijn nog intact aanwezig, evenals de sluitingen bovenaan.

• Britse militaire stafkaart "Ypres", 28 NW4 - Ed. 3, 27/03/1918: uit "The Imperial War Museum Trench Map Archive on CD-rom", uitgegeven door The Naval & Military Press in association with the Imperial War Museum (CD-rom).

Bron     : WOI Relict (833): Britse schuilplaats Hellfire Corner (Zillebeke - WOI)
Auteurs :  Decoodt, Hannelore