Neoclassicistisch herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Neoclassicistisch herenhuis

• is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Graslei en Korenlei

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Graslei en Korenlei

Beschrijving

Haaks geplaatst, sober neoclassicistisch herenhuis, heden "Ecole de Hautes Etudes"; uit de tweede helft van de 19de eeuw. Vijf traveeën brede bepleisterde en geschilderde voorgevel uitziend op een driehoekig pleintje; drie bouwlagen onder schilddak (pannen). Middenrisaliet van drie traveeën met bekronende blinde attiek; horizontale geleding door middel van een sterk geprofileerde en gekorniste puilijst. Rechthoekige vensters in sobere stucomlijsting met balustrades op de begane grond, ijzeren leuningen en bekronende druiplijst of driehoekig fronton op consooltjes op de bovenverdieping. Brede centrale deur met geprofileerde omlijsting.

Zijgevels (langs Leie en in de Ravensteinstraat) respectievelijk van zeven en vijf traveeën met gelijkaardige gevelordonnantie, doch smallere travee. Een doorlopend hoofdgestel met kroonlijst op klossen sluit de gevels af.

Prachtig bewaarde hal met ijzeren trap en neoclassicistische rotonde met sculpturen en caissonzoldering.

Aanvullende informatie

Aan de gevel, ter hoogte van de hoek met de Ravensteinstraat, bevindt zich een oorlogsgedenkteken ter ere van Portugese soldaten die het leven lieten tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het zijn Portugees ambassadeur Vasco de Quevedo, generaal Donin en graaf Panha Garcia die de gedenkplaat onthulden op 21 juli 1928. Het werk is gesigneerd door "FONDERIE NATLE DES BRONZES J. PETERMANN ST GILLES BRUXELLES”.

• DEPESTEL S. 2009: Monumenten ter ere van gesneuvelden uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog in Gent: een (kunst)historisch overzicht met voorstellen ter bevordering van de instandhouding en eventuele restauratie, Masterproef Monumenten- en Landschapszorg, Artesis Hogeschool Antwerpen.