Pastorie Onze-Lieve-Vrouw Geboorteparochie met tuin

bouwkundig / landschappelijk element

Beschrijving

Pastorie in 1859 omsloten door witgekalkte muur met ijzeren hek tussen vierkante bakstenen pijlers met siervaasbekroning. De eerste pastorie dateerde uit de 17de eeuw, heropgebouwd in 1782 en met één verdieping verhoogd in 1853.

Bakstenen dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen) met dakruitertje, in 1973 ontpleisterd. Eenvoudige voorgevel met sporen van de 18de-eeuwse constructie in de behouden plint van Doornikse steen. Drie zandstenen gevelstenen boven de plint (met keldergaten onder de linker travee) herinneren aan de oprichting respectievelijk van links naar rechts "I.V. Hoorick Ptor", "Gudwalus Abass IP" "L. De Villegas M E.". Ingeschreven rechthoekige vensters met sleutel. Rechthoekige deur met latei op hoekconsooltjes en met bovenlicht.

Boven achterdeur gevelsteentje met jaartal 1782. Rechter zijgevel met sporen van vroegere zijpuntgevel voorzien van drie topvensters, heden gedicht met behoud van zandstenen hoekblokken, in het middelste geopend met oculus.

Linker aanbouwsel met één bouwlaag onder lessenaarsdak (laatste kwart 19de eeuw?), en haaks op hoofdgebouw ouder dienstgebouw met gewitte gevel, gepikte plint en zadeldak.

Omgevende beboomde en ommuurde tuin.

• BRAEKELEIRS J. 1977: Heemkundige sprokkelingen over Mariakerke, Mariakerke, 212-213.