Herenhuis met koetshuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Brugge
Deelgemeente Brugge
Straat Kartuizerinnenstraat
Locatie Kartuizerinnenstraat 6, Brugge (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Brugge (adrescontroles: 01-11-2007 - 30-11-2007).
  • Inventarisatie Brugge - deel A (geografische inventarisatie: 01-12-1999 - 31-12-1999).
Links

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Herenhuis met koetshuis

Deze bescherming is geldig sinds 26-04-2002.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Herenhuis naar ontwerp van Charles De Wulf

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Complex naar ontwerp van architect C. Dewulf (Brugge), van 1903 volgens jaarcartouche in plaats van 19de-eeuws herenhuis, zie interieur. Bestaande uit koetshuis, diephuis met hierop aansluitende Reievleugel gegroepeerd rondom een binnenplaats toegankelijk via steekboogpoort opgenomen in een gekanteelde muur doorlopend in een lagere afsluiting met houten balustrade. Baksteenbouw met gebruik van zandsteen voor kozijnconstructies, doorgetrokken onder-, tussen- en bovendorpels, oculi-omlijsting en ornamenten als mascarons, cartouches in boogvelden. Links voormalig koetshuis met weinig opengewerkte voorgevel, en drieledige tuingevel; trapgevel (6 treden + topstuk), middenstuk met verticale plankenbeschieting en lijstgevel met in het midden traptop (3 treden + topstuk). Rechts diephuis in neobarokke stijl van drie + acht traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen) met hierop aansluitend de Reievleugel in neo-Brugse stijl van vijf traveeën en twee bouwagen onder zadeldak (leien). Eerst genoemde trapgevel (9 treden + topstuk en ijzeren windvaan); overkragende bovenbouw op steekboognis. Zijgevel: verankerde bakstenen lijstgevel; deurtravee bekroond door dakvenster met traptop. Deur links met houten afdak. Reievleugel van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (leien). Aan tuinzijde pseudo-arcade, aan de Reie lijstgevel geritmeerd door Brugse travee, type I met onder meer drie korfboogjes aanzettend op kraagstenen, in het midden driepasmaaswerk en visblaasmotief. Links naar voorspringende travee met verzorgd maaswerk en torentje met tentdak en ingesnoerde spits.

Interieur van circa 1800, zie traditionele planindeling met enfilade van drie salons toegankelijk via dubbele deuren onder kroonlijst op consoles, sommige salons of kamers bewaren marmeren schouwen, zie empireschouw in de Reievleugel en Pulinx-schouw (?) op de bovenverdieping. Gang met wit-zwart marmeren vloer; klokje geflankeerd door griffioenen als deurstuk. Trappenhuis; slingertrap ingewerkt in overkoepelde ronde koker met centraal bovenlicht; boven twee papyruszuilen en boogveld met mythologisch tafereel.

  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 146/1902.

Bron: Gilté S. & Vanwalleghem A. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Oudste kern, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18NA, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Gilté, Stefanie & Vanwalleghem, Aagje

Datum tekst: 1999

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Kartuizerinnenstraat

Kartuizerinnenstraat (Brugge)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.