Parochiekerk Sint-Jan met omringend kerkhof en aanpalende woningen

Beschrijving

Door haar rijke historische verleden, onder meer als verblijfplaats van de hertogen van Brabant, bevat het centrum van Tervuren nog een aantal historische gebouwen met als middelpunt de parochiekerk van Sint-Jan Evangelist. Het was Hendrik I die opdracht gaf tot het bouwen van een nieuwe kerk nabij zijn burcht in de Warande, waarrond de woonkern geleidelijk tot ontwikkeling kwam. Voorheen was de kerk omgeven door een ruim kerkhof dat al in 1927 werd gedesaffecteerd, waardoor het geheel ontruimd werd met uitzondering van de graven de Robiano, een aantal burgemeesters en priesters en tot slot de uniforme graven van zeven Congolezen, gestorven in augustus 1897 tijdens de Internationale Tentoonstelling van Brussel. Vandaag vormt een kerkhof een groene zone rondom de kerk die aansluit bij het open marktplein ten noorden. De kerkhofmuur wordt onderbroken voor een aantal historische woningen; zo is de zuidelijke zijde ingenomen door een classicistische huizenrij aan de Kasteelstraat en de noordoostzijde door de ’s Amptmanskamer. Ook aan de noordwestzijde liggen huizen met een oudere kern.