Duitse militaire post 1 New Zealand Memorial Park

Beschrijving

Eén van twee Duitse bunkers, gelegen aan de zuidwestelijke zijde van het New Zealand Memorial Park. Deze gedenksite ligt langs de Nieuw Zeelandersstraat. Deze bunker, opgetrokken aan de hand van geprefabriceerde betonblokken, betreft de meest noordelijke bunker.

Historische beschrijving

Het vergt weinig verbeelding om zich voor te stellen dat de heuvelrug van Mesen – gekend als Messines Ridge – strategisch heel belangrijk was tijdens de Eerste Wereldoorlog. De heuvelrug domineert duidelijk de lager gelegen omgeving. Er werd dan ook hevige strijd geleverd om de heuvelrug, die met tal van tunnels en militaire versterkingen versterkt was.

Mesen werd door de Duitse 26ste Divisie veroverd op de 1st Cavalry Division op 31 oktober - 1 november 1914. Op 6 en 7 november probeerden Franse troepen zonder succes het dorp te heroveren. Op 7 juni 1917 heroverde de New Zealand Division het dorp tijdens de Slag bij Mesen (Mijnenslag). Tijdens het Duitse Lente-Offensief werd het door de Duitsers op de South African Brigade heroverd op 10-11 april 1918. Uiteindelijk kwam het dorp weer in Britse handen op 28-29 september 1918.

De twee bewaarde bunkers van het New Zealand Memorial Park werden tijdens de Eerste Wereldoorlog opgetrokken als deel van de Duitse eerste linie vooraleer de Mijnenslag van 7 juni 1917 zich voltrok. Op Britse militaire stafkaarten wordt dit Duitse verdedigingssysteem aangeduid met Uhlan. Deze bunker is opgetrokken aan de hand van geprefabriceerde betonblokken, die met elkaar bevestigd waren via ronde staven. Na de oorlog waren dergelijke betonblokken een gegeerd bouwmateriaal voor de plaatselijke bevolking, waardoor bunkers of schuilplaatsen die met betonblokken opgebouwd zijn, een zeldzaamheid geworden zijn.

Beschrijving

Halfondergrondse, rechthoekige constructie van circa 600 x 400cm, opgetrokken uit betonblokken van 15 centimeter hoog, 60 centimeter breed en 15 centimeter diep, die met ijzeren staven en cement met elkaar verbonden zijn. Aan de noordoostelijke zijde zijn er twee deuropeningen, die bijna volledig onder de (huidige) grond steken. In het dak is een rechthoekige opening zichtbaar.

• BOURGEOIS H. 1993: Une archéologie originale: les abris de la guerre de 1914-1918 dans la région de Comines-Warneton, Mémoires de la société d’histoire de Comines-Warneton et de la région, Tome XXIII.
  • Captured German Trench and Operations Maps from the National Archives [CD-rom uitgegeven door The Naval & Military Press], Batteriekarte Wytschatebogen, 1/20.000, 2/6/1917.
  • The Imperial War Museum Trench Map Archive on CD-rom [CD-rom uitgegeven door The Naval & Military Press in association with the Imperial War Museum], Ploegsteert, 28 SW4, 4b, 1/4/1917.

Bron: Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW002424, Oorlogsgedenktekens te Mesen (DECOODT H., 2009)
Auteurs: Decoodt, Hannelore