is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Toegangspoort tot de voormalige botanische tuin
Deze vaststelling is geldig sinds
is aangeduid als beschermd monument Toegangspoort tot de voormalige botanische tuin
Deze bescherming is geldig sinds
is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Minderbroedersstraat: gedeelte tussen Kapucijnenvoer en zuidelijke Dijle-arm
Deze bescherming is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Toegangspoort tot de voormalige botanische tuin
Deze vaststelling was geldig van tot
De monumentale toegangspoort, in 1771 in classicistische stijl opgetrokken naar ontwerp van L.B. Dewez, sluit aan op het anatomisch theater. De houten poortdeuren zitten gevat in een arduinen rondboogomlijsting die uit geriemde archivolten op pilasters bestaat. De trapezoïdale sluitsteen is met een typisch Lodewijk XVI-motief gedecoreerd en in de zwikken versterken rozetten het ornamentele aspect van de poort. Twee monumentale pilasters met Ionisch kapiteel en festoen flankeren de poort. Het sterk verweerde en met mos begroeide hoofdgestel schraagt een driehoekig fronton waarvan het verdiept fronton is omlijnd door een geprofileerde lijst. Boven op dit fronton zijn restanten van siervazen zichtbaar, terwijl het opschrift "HORTUS BOTANICUS" ter hoogte van de architraaf aan de oorspronkelijke functie van de poort herinnert. De toegangspoort van de voormalige botanische tuin werd als monument beschermd in 1999.
Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)