Watermolen Bostmolen

Alternatieve naam Machelgemmolen

• Inventarisatie Zwalm (geografische inventarisatie: 01-06-1999 - 31-05-2000).

is beschermd als monument Watermolen Bostmolen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Watermolen Bostmolen of Machelgemmolen

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Watermolen Bostmolen en omgeving

Beschrijving

Zogenaamd "Bostmolen" of "Machelgemmolen". Watermolen met sluiswerk op de Zwalm. Oorspronkelijk graanmolen met ertegenover oliemolen, reeds vermeld in 1571. De oliemolen gedateerd 1630 (?) door middel van muurankers in de geveltop, werd gesloopt na stopzetting van activiteiten in 1933. Bedrijvigheid van watermolen stopgezet in 1966. Molenhuis nu in gebruik als café.

Sluiswerk met woelrol met pal en twee zwengels afgedekt met ijzeren kapje; klein en groot tandrad. Getrapte strekdam met loopbrugje. Sedert 1981 wordt het bovenwaterpeil automatisch beheerst door een klepstuw.

Bakstenen molenhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op de Zwalm); gedateerd 1630 in vermoedelijk hergebruikte muurankers in noordelijke gevel en 1785 in een ingemetselde zandsteen van de hoekketting aan de watergevel, vermoedelijk vergroot circa 1875. Licht getoogde vensters met ijzeren roedeverdeling. Tegen watergevel (westen) met natuurstenen onderbouw, bewaard ijzeren bovenslagrad.

Binnenin: diepe asput met arduinen ringmuur; op meelzolder vier koppels maalstenen, sleepluiwerk en haverbreker.

• BAUTERS P. & BUYSSE R. 1980: De Oostvlaamse watermolens, Inventaris 1980, Kultureel Jaarboek voor de Provincie Oost-Vlaanderen, Bijdragen Nieuwe reeks - nummer 11, Gent, 133-135.
  • DE NOYETTE G. & HOEBEKE M. 1994: Dorpsbeelden uit het verleden, Zwalm, Nazareth, 31.
  • VER ELST 1979: De watermolens van Antwerpen en Vlaanderen in beeld, Zaltbommel.