Onze-Lieve-Vrouwekerk

Gemeente Middelkerke

• Adrescontrole Middelkerke (adrescontroles: 07-02-2008 - 08-02-2008).
  • Inventarisatie Middelkerke (geografische inventarisatie: 01-01-2002 - 31-12-2002).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Onze-Lieve-Vrouwekerk

Tags Wederopbouw

Beschrijving

Parochiekerk heropgebouwd naar ontwerp van architect T. Raison (Brugge) uit 1922 ter vervanging vooroorlogs bedehuis in romaans-gotische stijl. Bedehuis midden kerkhof afgezet door middel van bakstenen muurtje onder ezelsrug; bakstenen hekpijlers ter markering van kerkpad. Ten noordoosten, houten, eenbeukig Mariakapelletje onder zadeldak met drielobbige spant.

De plattegrond ontvouwt: een voorgeplaatste, vierkante westtoren, een schip bestaande uit een brede middenbeuk en twee smallere zijbeuken, een hoofdkoor van twee brede traveeën een smalle travee en een driezijdige sluiting, twee zijkoren van twee traveeën en een vlakke sluiting, een sacristie ten zuiden.

Gebouw van gele baksteen. Leien zadeldaken. Westtoren van vier geledingen, gemarkeerd door kordons, gestut door op elkaar gestelde hoeksteunberen. Spitsboogportaal. Calvarie tegen noordgevel. Spitsboogcasementen met drielob ter hoogte van tweede en derde geleding. Spitsbogige galmgaten. Borstwering voorzien van overkragend rondboogfries en op de vier hoeken bekroond door bakstenen pinakels. Bakstenen spits.

Noordelijke, zuidelijke en oostelijke gevels geritmeerd door steunberen met versnijdingen en resp. door spitsbogige twee -en drielichten op afzaten.

Interieur. Basilicale opstand. Vlak overzolderde westelijke toren; voorst houten spitstongewelven met trekbalken onder meer op consoles. Spitsbogige bakstenen scheibogen op dito zuilen met achtzijdige sokkel en kapiteel.

Mobilair met art-deco-inslag onder meer altaren, communiebank, biechtstoelen, lezenaar...

Kerk uitgebrand in juni 1996.

• ALGEMEEN RIJKSARCHIEF BRUSSEL, Dienst der Verwoeste Gewesten, 4996.
  • Archief K.C.M.L., 824.

Auteurs: Huys, Martine; Kerrinckx, Hans & Vanneste, Pol

Aanvullende informatie

Het zuidelijke deel van het kerkhof is geruimd met uitzondering van enkele commonwealth graven. De site is vertuind. Het noordelijk deel van het kerkhof bestaat uit een lang wandelpad waarlangs de graven zijn geplaatst. De graftekens bestaan uit grafzerken met stèles in blauwe hardsteen en graniet in combinatie met brons en marmer. Er is ook een kruis in cimorne, een materiaal dat veel voorkomt op kerkhoven in de deelgemeenten van Middelkerke.

Mertens, Joeri (02-05-2016 )