is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Parochiekerk Sint-Barnabas met kerkhof
Deze vaststelling is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Parochiekerk Sint-Barnabas
Deze vaststelling was geldig van tot
Georiënteerde parochiekerk, in 1921-1923 naar het vooroorlogse model heropgebouwd. De vooroorlogse gotische kerk dateerde van 1498.
Driebeukige gotische hallenkerk met vooruitspringende westtoren, gelegen in omringend kerkhof met bewaarde graven. Ten noorden, grafzerken van de Common Wealth. Bewaarde arduinen grafmonumenten met kruisbekroning, deels daterend van voor de Eerste Wereldoorlog. Treuressen onder meer als beschaduwing van de calvarie.
De plattegrond ontvouwt: vooruitspringende westtoren, een schip van zes traveeën, driezijdige koorsluitingen, sacristie ten zuidoosten. Materialen: gele baksteenbouw boven plint van ijzerzandsteen (mogelijk recuperatie van de vooroorlogse kerk). Leien zadeldaken en torenspits. Spitsboogvensters met bakstenen monelen, afzaten en druiplijsten.
Westtoren van vier geledingen met overhoekse versneden steunberen. Geprofileerd korfboogportaal, spitsboogvenster waarboven oculus, klokkenverdieping met gekoppelde galmgaten. Sacristie met getraliede rechthoekige muuropeningen gevat in korfboognissen, puntgevels met aandaken.
Interieur: eenvoudig witgeschilderde en bepleisterde hallenkerk. Spitsbogige scheibogen van gele baksteen op dito zuilen met achtzijdige kapitelen van granito. Houten spitstongewelven.
Bron: VANNESTE P. met medewerking van MISSIAEN H. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Lo-Reninge, bestaande uit deelgemeenten Lo, Noordschote, Pollinkhove en Reninge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL14, onuitgegeven wekdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Op het kerkhof van Noordschote is er een perk met veertien Britse graven uit de Tweede Wereldoorlog, waarvan er elf konden geïdentificeerd worden. Deze mannen zijn gestorven tijdens de terugtocht naar Duinkerken, in mei - juni 1940.
In 1787 was een orgel geleverd door Pieter van Peteghem en zoon Lambert-Benoît (Gent). De werklijst van Petrus Albertus Loncke (Hoogstade) vermeldt een onbepaalde activiteit in Noordschote; wellicht heeft hij - zoals op meerdere andere plaatsen - het oudere orgel gerenoveerd. Dit orgel ging verloren in de Tweede Wereldoorlog. Het huidig orgel is van Jos. en Pieter Loncke (Esen) uit 1925.