Parochiekerk Sint-Barnabas met kerkhof

Beschrijving

Georiënteerde parochiekerk, in 1921-1923 naar het vooroorlogse model heropgebouwd. De vooroorlogse gotische kerk dateerde van 1498.

Driebeukige gotische hallenkerk met vooruitspringende westtoren, gelegen in omringend kerkhof met bewaarde graven. Ten noorden, grafzerken van de Common Wealth. Bewaarde arduinen grafmonumenten met kruisbekroning, deels daterend van voor de Eerste Wereldoorlog. Treuressen onder meer als beschaduwing van de calvarie.

De plattegrond ontvouwt: vooruitspringende westtoren, een schip van zes traveeën, driezijdige koorsluitingen, sacristie ten zuidoosten. Materialen: gele baksteenbouw boven plint van ijzerzandsteen (mogelijk recuperatie van de vooroorlogse kerk). Leien zadeldaken en torenspits. Spitsboogvensters met bakstenen monelen, afzaten en druiplijsten.

Westtoren van vier geledingen met overhoekse versneden steunberen. Geprofileerd korfboogportaal, spitsboogvenster waarboven oculus, klokkenverdieping met gekoppelde galmgaten. Sacristie met getraliede rechthoekige muuropeningen gevat in korfboognissen, puntgevels met aandaken.

Interieur: eenvoudig witgeschilderde en bepleisterde hallenkerk. Spitsbogige scheibogen van gele baksteen op dito zuilen met achtzijdige kapitelen van granito. Houten spitstongewelven.

• ROOSE-MEIER B. 1979: Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen, Provincie West-Vlaanderen, Kanton Ieper II, Brussel, 38-39.

Auteurs: Vanneste, Pol

Noordschote Churchyard

Op het kerkhof van Noordschote is er een perk met veertien Britse graven uit de Tweede Wereldoorlog, waarvan er elf konden geïdentificeerd worden. Deze mannen zijn gestorven tijdens de terugtocht naar Duinkerken, in mei - juni 1940.

• S.N. s.d.: Noordschote Churchyard [online], http://www.cwgc.org (geraadpleegd op 22 mei 2022).