is aangeduid als beschermd monument Geallieerde bunker
Deze bescherming is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Geallieerde militaire post
Deze vaststelling is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Betonnen bunker van de Eerste Wereldoorlog
Deze vaststelling was geldig van tot
Vrijstaande bovengrondse betonnen constructie in weide langs de Groenendijkstraat, op ongeveer 1200 meter ten westen van de Labiettehoek (waar de IJzer in westelijke richting afbuigt), op 300 meter ten noorden van de IJzer.
Betonnen militaire post uit de Eerste Wereldoorlog.
Vanaf Diksmuide loopt de IJzer in zuidwestelijke richting. Ter hoogte van Labiettehoek buigt de IJzer westwaarts af richting Elzendamme, Stavele en verder. De constructie is opgetrokken in een weide langsheen de Groenendijkstraat, op zo’n 1200 meter ten westen van Labiettehoek, op zo’n 300 meter ter noorden van de IJzer.
Tijdens de oorlog is het gebied ten oosten en zuiden van de IJzer geïnundeerd. Het overstroomd gebied reikt tot aan de dorpskernen van Reninge, Noordschote en het gehucht Luigem. De scheiding tussen het Duitse en geallieerde front loopt lange tijd doorheen dit geïnundeerde gebied. Drie Grachten vormt tot in de zomer van 1917 een Duitse voorpost. Tijdens het geallieerde offensief in de zomer en herfst van 1917 (de zogenaamde Derde Slag bij Ieper) kunnen onder meer Drie Grachten, Merkem, Luigem en de Blankaart veroverd worden en schuift de frontlijn meer oostwaarts op, tot achter de lijn Blankaert – De Kippe – Ashoop. Hierin komt nauwelijks nog verandering. Tijdens de Slag van Merkem op 17 april 1918 moeten Belgische troepen tijdelijk wijken voor de Duitse overmacht, maar tegen de avond staan de Duitsers terug aan hun beginposities.
De westelijke dijk van de IJzer, tot aan Labiettehoek, vormt tot aan de zomer van 1917 min of meer de Belgische eerste lijn (op enkele voorposten in het geïnundeerde gebied na). Deze eerste lijn steekt vervolgens via de Oude Pereboomstraat de geïnundeerde vlakte over en loopt tot Noordschote. Na het geallieerde zomeroffensief van 1917 vormt de IJzerdijk een tweede verdedigingspositie. Ook ten westen van, parallel (noord-zuid georiënteerd) met de IJzer worden verdedigingslijnen uitgebouwd.
Tijdens de oorlog worden in deze regio bijna voortdurend batterijen opgesteld. Voorbij de bocht van de IJzer aan de Labiettehoek worden eveneens in westelijke richting verdedigingslijnen uitgebouwd. Vanaf eind 1917 verschijnen langsheen de Groenendijkstraat militaire verdedigingswerken, die behoren tot de Bretelle Labiettehoek – Elsendamme, een schuine stelling die tot Stavele en Oostcappel reikt. Deze stelling wordt bij de derde verdedigingspositie van het Lokanaal ingedeeld.
Langsheen deze stelling worden reservetroepen opgesteld. Behalve loopgraven worden er mitrailleurposten, commandoposten en medische posten ingericht. Op een plannetje uit juli 1918 staat aangegeven dat er zich ter hoogte van de bewaarde constructie een commandopost voor de bevelhebber van een compagnie bevindt. Of de bewaarde constructie als commandopost fungeerde, lijkt evenwel eerder onwaarschijnlijk door de afwezigheid van muuropeningen – er is slechts één deuropening. Het lijkt waarschijnlijker dat de constructie fungeerde als opslagplaats. De constructie is wellicht van Belgische of Franse makelij.
Vrijstaande bovengrondse betonnen constructie in weide langsheen de Groenendijkstraat. De constructie, die bij benadering 850 x 550cm meet, bestaat uit schuin opgaande zijmuren en plat dak. De buitenkant van de constructie is opgetrokken uit betonblokken. De rest van de constructie is vervaardigd uit gegoten beton, met vrij grove kiezel. Op het dak is nog een cementlaagje aangebracht.
Toegang aan westelijke zijde. Een stukje muur is bij de toegang afgebroken. Voor de rest is de constructie volledig gesloten.
Binnenin is de constructie ongeveer 240cm hoog. De bekisting van het gegoten beton lijkt voor het merendeel te bestaan uit boomstammen (waarvan één bewaard), golfplaten met kleine golving (ook nog enkele restanten) en zandzakjes (waarvan afdrukken in het beton bewaard).
Bron: Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier 4.001/32030/103.1, Geallieerde militaire post (WO I), Groenendijkstraat zn (DECOODT H., 2012)
Auteurs: Decoodt, Hannelore
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Is deel van
Groenendijkstraat
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Geallieerde militaire post [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/70201 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.