erfgoedobject

Duitse betonconstructie van de Eerste Wereldoorlog

bouwkundig element
ID
79442
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/79442

Juridische gevolgen

Beschrijving

Grote Duitse betonconstructie van de Eerste Wereldoorlog. Gesitueerd in een veld ten noorden van de Kortewagenstraat, vermoedelijk oorspronkelijk ingebouwd in een bestaand gebouw, zie het grillige oppervlak van de muren. Wellicht mitrailleurspost, deed mogelijk ook dienst als commandopost of onderkomen voor de bemanning.

Betonconstructie met onregelmatig grondplan en ingewikkelde structuur. De zuidoostelijke muren zijn gegoten tegen een houten bekisting, het dak is aan de randen afgeschuind. In het zuidoostelijk deel, twee rechthoekige ruimtes, telkens met een naar binnen toe schuin aflopende raamopening en een plafond verstevigd met ijzeren profielen. Aan de oostzijde van de bunker, richel waaronder verschillende deur- en vensteropeningen. Onregelmatig muuroppervlak, deels gegoten tegen een houten bekisting. In de noordwesthoek, twee grote schietgaten voor mitrailleurs vanuit één ruimte met een mangat in het plafond.

  • Inventarisatie van Relicten uit de Eerste Wereldoorlog in de Westhoek (Provincie West-Vlaanderen, "Oorlog en Vrede in de Westhoek", en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen).

Bron     : Missiaen H. & Vanneste P. met medewerking van Gherardts F. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente  Houthulst, Deelgemeenten Jonkershove, Klerken en Merkem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL24, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Missiaen, Halewijn, Vanneste, Pol
Datum  : 2006


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Duitse betonconstructie van de Eerste Wereldoorlog [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/79442 (Geraadpleegd op 22-06-2021)