Herenhuis De Cleene Eeckhoute

Beschrijving

Hoekhuis zogenaamd "De Cleene Eeckhoute". Oorspronkelijk monumentaal herenhuis van negen + drie traveeën en drie bouwlagen, in de loop van het eerste kwart van de 19de eeuw ontstaan na samenvoeging van drie diephuizen uit de 16de-17de eeuw, zie moerbalken en dakconstructie. In 1839 is een kleinere woning links verbouwd als poortgebouw van drie traveeën en twee bouwlagen. In 1887, bijmaken van deur in zijgevel en verplaatsen van een venster. Sinds 1914 is het pand gesplitst in twee afzonderlijke woningen van respectievelijk zes en drie traveeën. In 1989, aanpassingswerken naar ontwerp van architect A. Degeyter (Brugge) met betrekking tot nieuwe functie van poortgebouw. Consoliderende "Kunstige Herstelling" van 1994-1995 naar ontwerp van architecten G. Vandenabeele en K. Lansoght (Brugge) van dak en voorgevel.

Laatclassicistische, bepleisterde en beschilderde lijstgevel. Rechthoekige openingen, waarvan een aantal blinde op de smalle bovenste bouwlaag ter afscherming van de dakhellingen. Persiennes op begane grond, bewaard 19de-eeuws houtwerk met grote roedeverdelingen en omlopende houten kroonlijst op modillons.

Achtergevels van links naar rechts: verankerde, bakstenen puntgevel, lijstgevel met halfronde, erkervormige uitbouw en verankerde, bakstenen puntgevel. Laatst genoemde uitbouw behoudt een afgerond trappenhuis en Engelse trap uit de 19de eeuw.

Interieur. Typische planindeling en interieuraankleding, daterend van circa 1840-1845: koetspoort, vestibule met trappenhuis en enfilade van eenvoudig aangeklede salons. Laatst genoemde met lambriseringen, pleisterplafonds en schouwen. Vrij grote ommuurde stadstuin, in 1997 aangelegd naar ontwerp van tuinarchitect A. Van Wassenhove.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 151/1839, nr. 97/1887, nr. 230/1914.
  • Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Nota.