erfgoedobject

Herenhuis De Cleene Eeckhoute

bouwkundig element
ID
82060
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/82060

Juridische gevolgen

Beschrijving

Hoekhuis zogenaamd "De Cleene Eeckhoute". Oorspronkelijk monumentaal herenhuis van negen + drie traveeën en drie bouwlagen, in de loop van het eerste kwart van de 19de eeuw ontstaan na samenvoeging van drie diephuizen uit de 16de-17de eeuw, zie moerbalken en dakconstructie. In 1839 is een kleinere woning links verbouwd als poortgebouw van drie traveeën en twee bouwlagen. In 1887, bijmaken van deur in zijgevel en verplaatsen van een venster. Sinds 1914 is het pand gesplitst in twee afzonderlijke woningen van respectievelijk zes en drie traveeën. In 1989, aanpassingswerken naar ontwerp van architect A. Degeyter (Brugge) met betrekking tot nieuwe functie van poortgebouw. Consoliderende "Kunstige Herstelling" van 1994-1995 naar ontwerp van architecten G. Vandenabeele en K. Lansoght (Brugge) van dak en voorgevel.

Laatclassicistische, bepleisterde en beschilderde lijstgevel. Rechthoekige openingen, waarvan een aantal blinde op de smalle bovenste bouwlaag ter afscherming van de dakhellingen. Persiennes op begane grond, bewaard 19de-eeuws houtwerk met grote roedeverdelingen en omlopende houten kroonlijst op modillons.

Achtergevels van links naar rechts: verankerde, bakstenen puntgevel, lijstgevel met halfronde, erkervormige uitbouw en verankerde, bakstenen puntgevel. Laatst genoemde uitbouw behoudt een afgerond trappenhuis en Engelse trap uit de 19de eeuw.

Interieur. Typische planindeling en interieuraankleding, daterend van circa 1840-1845: koetspoort, vestibule met trappenhuis en enfilade van eenvoudig aangeklede salons. Laatst genoemde met lambriseringen, pleisterplafonds en schouwen. Vrij grote ommuurde stadstuin, in 1997 aangelegd naar ontwerp van tuinarchitect A. Van Wassenhove.

  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 151/1839, nr. 97/1887, nr. 230/1914.
  • Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Nota.
  • BEERNAERT B., Open Monumentendag Vlaanderen. Zorg & zin voor kleur, Brugge, 1996, p. 66-69.
  • DEVLIEGHER L., De huizen van Brugge, Brugge, 1975, p. 246.
  • D'HONDT J. (red.), Het Huis De Cleene Eeckhoutte Nieuwe Gentweg 100, Brugge, 1999.

Bron: GILTÉ S., VANWALLEGHEM A. & VAN VLAENDEREN P. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Middeleeuwse stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nb Zuid, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Herenhuis De Cleene Eeckhoute [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/82060 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.