Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2019 resultaten


ID: 37915 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Pieters-Stoel

Sint-Pieterstraat 20 (Voeren)
Kleine zaalkerk, gebouwd midden 17de eeuw, ligt op een heuvel temidden van het ommuurde kerkhof, in een nog gave, landelijke omgeving.


ID: 37940 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Pieter met kerkhof

Teuven-Dorp 45 (Voeren)
Neogotische kerk, gebouwd in 1871-1877, wat hoger gelegen dan het straatniveau en omringd door het ommuurde kerkhof.


ID: 47534 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Pieter

Cardijnlaan 2 (Vorselaar)
Georiënteerde hallenkerk met ingebouwde westtoren in Kempische baksteengotiek.


ID: 12405 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Pastoor Woestenborghslaan 1A (Vosselaar)
Vrijstaande kerk, gelegen tussen het Remi Lensplein, de Cingel en de Pastoor Woestenborghslaan, opklimmend tot het tweede kwart van de 15de eeuw en het vierde kwart van de 19de eeuw.


ID: 12408 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jozef-Arbeider

Sint-Jozefstraat 45 (Vosselaar)
Vrijstaande, moderne kerk, gebouwd in 1966-1967 naar ontwerp van M. Dessauvage.


ID: 301432 | Bouwkundig element

Dorpskom Waasmunster

Gentstraat, Hoogstraat, Kerkplein, Kerkstraat, Lucianus Vandeveldestraat, Marollenstraatje, Rivierstraat, Schietakkerstraat, Vierschaar (Waasmunster)
De dorpskom van Waasmunster wordt gekenmerkt door de aanpalende bebouwingen en binnen- of achtertuinen in de Vierschaar en de Kerkstraat, het kasteel Blauwendael met park, de gevelwanden van het Rivierstraatje en de parochiekerk met pastorie van de Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Petrus en Paulusparochie.


ID: 88474 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Petrus en Paulus

Kerkstraat (Waasmunster)
Vrijstaande kerk ingeplant aan de oostelijke straatzijde tegenover een weinig uitgesproken plein, voorheen met deels omringend kerkhof. Een driebeukige romaanse kruiskerk van Doornikse kalksteen, werd eind 15de-begin 16de eeuw in laatgotische stijl verbouwd. Later hadden nog enkele 18de- en 19de-eeuwse verbouwingen plaats. Er zijn echter ook aanwijzingen gevonden voor het bestaan van een eerste romaans eenbeukig kerkje.


ID: 88546 | Bouwkundig element

Klooster Mariazusters van Franciscus, bezinningscentrum Abdij Roosenberg

Oudeheerweg-Heide 3 (Waasmunster)
Het nieuwe klooster werd middenin de bossen ingeplant. De Nederlandse architect en benedictijn Dom Hans van der Laan maakte met medewerking van zijn broer Nico in 1972-1973 de ontwerpplannen. Het klooster Roosenberg werd in samenwerking met Architectenburo De Vloed gebouwd in 1973-1975. De tijdloze moderne bouwstijl van het kloostercomplex wordt gekenmerkt door een grote eenvoud, een strenge rechtlijnigheid, de afwezigheid van bogen en van bouwkundige versiersels.


ID: 88571 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Rochus

Sombekedries (Waasmunster)
De proosdijkapel uit 1642 werd in 1888 verheven tot parochiekerk en kort daarna aanzienlijk vergroot naar de plans van architect Modeste De Noyette. Bij de vergroting werd het koor afgebroken en werd de kerk voorzien van een uitspringend transept, aangebouwde sacristieën en een nieuw koor. De oude sacristie werd als doopkapel ingericht. In 1890 werd het houten klokkentorentje vervangen door een stenen toren.


ID: 88578 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jan-Baptist

Sousbeekstraat 103 (Waasmunster)
Landelijke neogotische kerk ingeplant aan de oostelijke straatzijde op een lichte verhevenheid. De plannen voor de nieuw te bouwen Ruiterskerk zouden getekend zijn door ingenieur-architect Arthur Verhaegen uit Gent; waarschijnlijk gebeurde dit evenals die van de pastorie in 1876. De slanke kerk is een mooi voorbeeld van sobere Sint-Lucasneogotiek geïnspireerd op de 13de-eeuwse Brugse gotiek.