78 resultaten
ID: 305876 | Archeologisch geheel
Nattenhaasdonk, Pastoor Huveneersstraat (Bornem)
De Pastoor-Huveneersheuvel is gelegen aan de rechter Scheldeoever, ten oosten van de dorpskern van Hingene, deelgemeente van Bornem, in regio gekend onder de naam Klein-Brabant. De historische én archeologische bronnen tonen onmiskenbaar bewoning aan vanaf de 11de eeuw. Deze bewoning is in verband te brengen met een regionale elite, namelijk de ridders van Haasdonck.
ID: 300783 | Landschappelijk element
Droge Vijvers (Boutersem)
Rond 1650 heraangelegd landgoed, circa 2,5 hectare, met omwalde hooghof-neerhofstructuur, boomgaarden en een besloten tuin met barokke broderieparterres en latwerk architectuur; verdwenen rond 1800 maar duidelijke sporen in het reliëf (motte) en de perceelsstructuur.
ID: 41588 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Kwabeekstraat 4-6, Neervelpsestraat 1, 11 (Boutersem)
Kasteel in de kern opklimmend tot 1718, verschillende malen aangepast in de loop van de 19de eeuw en eclectisch verbouwd na 1922; kasteel met aanhorigheden omgeven door park van 16,5 hectare, in oorsprong hooghof-neerhof met watermolen en molenvijver; klassieke 18de-eeuwse dalbodemsite, heraangelegd in vroeg-landschappelijke stijl rond 1830-1835; heraanleg rond 1900 in laat-landschappelijke stijl; sinds 1980 gemeentelijk eigendom.
ID: 300437 | Landschappelijk geheel
Elst, Michelbeke, Nederbrakel (Brakel), Elene, Sint-Goriks-Oudenhove, Sint-Maria-Oudenhove, Strijpen, Velzeke-Ruddershove (Zottegem), Hundelgem, Munkzwalm, Nederzwalm-Hermelgem, Paulatem, Roborst, Rozebeke, Sint-Maria-Latem (Zwalm)
Het gebied ligt ten zuidoosten van de Schelde en behoort tot de Vlaamse Ardennen. Centraal in dit gebied loopt de Zwalm, zijrivier van de Schelde, met haar valleigronden en -wanden. Zijbeken en hun valleien liggen eveneens binnen de afbakening, samen met delen van de kouters en kleinere akkercomplexen die tot hun stroomgebied behoren. Dit gebied omvat tevens de historische kernen van Nederzwalm, Roborst, Rozebeke, Ruddershove, Velzeke, Elst en Michelbeke.
ID: 12854 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Lessiusstraat 29 (Brecht)
Omgrachte 18de-eeuwse hoeve met losstaande bestanddelen. Woonstalhuis (nok parallel aan de straat) opklimmend tot de 18de eeuw (zie oude plannen), ten oosten deels vernieuwde langsschuur (nok loodrecht op de straat), ten noorden bakhuis gedateerd 1773 en waterput, laatstgenoemde tussen woonhuis en bakhuis, ten zuidoosten recentere bijstel met afdak. In het westen gracht: motte waarop naar verluidt eertijds een houten toren stond. Vandaag is de omwalling nog steeds intact en gemarkeerd door een bomen- en struikenrij. Ook de halfcirkelvormige gracht met de motte is nog aanwezig. Ten noordwesten van de hoeve, buiten de gracht, bevindt zich een hoogstamboomgaard. Het hoevedomein is afgebakend door een hek met een geschoren haag en een bomenrij erachter. Rondom komt weiland onder bomen voor.
ID: 135128 | Landschappelijk geheel
Dudzele, Koolkerke (Brugge), Damme (Damme)
Dit gebied ligt quasi volledig in het zogenaamd oudland-poldergebied en toont nog het typische grondgebruik gerelateerd aan de fysische structuur van kreekruggronden en komgronden. In het uiterste noordoosten van het gebied ligt een stuk in het zogenaamd middelland-poldergebied. Op de drogere kreekruggronden treft men nog (vooral) akkerland aan. hierop komen ook de verspreide bebouwing en de wegen voor. Hier en daar liggen enkele hoogstamboomgaarden bij de hoeves. De komgronden zijn van oudsher grasland en vertonen microreliëf. Tussen de onregelmatige weilandpercelen zijn talrijke grachtjes aanwezig. Het grasland heeft een belangrijke floristische en faunistische waarde. De dorpskern van Dudzele is opgenomen in de afbakening.
ID: 78924 | Archeologisch / Landschappelijk element
Oostkerke (Damme)
De site ten Doele omvat een graslandkern met een goed bewaarde mottesite gelegen in de polders ten noorden van Damme.
ID: 308843 | Archeologisch geheel
Ten Doelestraat, Westkapellesteenweg (Damme)
Een motte waarvan de motteheuvel en zijn grachten nog zichtbaar zijn in het landschap. De structuur kan in verband gebracht worden met de ontginning en/of de bescherming van de kustvlakte.
ID: 308460 | Archeologisch geheel
Westkapellesteenweg 3 (Damme)
Laatmiddeleeuwse motte die nog bestaat uit een duidelijk zichtbare, uitzonderlijk ronde heuvel, omringd door een walgracht en met bomen beplant. De hoeve ten oosten van de motte gaat wellicht terug op het neerhof bij de residentie van de amman van Oostkerke op de motte.
ID: 38141 | Bouwkundig element
Polderweg 13 (Deinze)
Eén van de drie belangrijke heerlijkheden die het "Heerschip van Gottem" uitmaakten. Volgens het landboek van 1712: "een hof, mote ende meersch van 't goet te Walle" eigendom van de heer Spoelberch. Vlakbij de oude Leie, geïsoleerde hoeve met behouden 1743 gedateerde stallen en nieuw woonhuis van 1943.