Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

562 resultaten


ID: 44575 | Bouwkundig element

Schaliënhuis

Kerkstraat 68 (Buggenhout)
Schaliënhuis, ingeplant op de hoek met de Schoolstraat. Volgens literatuur gebouwd in 1773 in opdracht van Jan Baptist Claessens, griffier van de heerlijkheid Buggenhout-Grimbergen en volgens overlevering naar ontwerp van bouwmeester Judocus Sibens (Nieuwenrode), die in 1776 de plannen voor de pastorie leverde. Woning van vijf traveeën en twee bouwlagen onder aangepast breed zadeldak.


ID: 70473 | Bouwkundig element

PB Gelatins met bewaarde turbinehal van 1919

Duchéstraat (Marius) 260 (Vilvoorde)
Bedrijf opgericht rond 1890, uitgegroeid tot indrukwekkend geheel van bedrijfsgebouwen, van de oorspronkelijke gebouwen rest een bakstenen turbinehal van twee bouwlagen en drie + vijf traveeën onder zadeldak van golfplaten.


ID: 135072 | Landschappelijk geheel

Kasteeldomein van Houtem en omgeving

Ramsdonk (Kapelle-op-den-Bos), Londerzeel (Londerzeel)
Het kasteel van Houtem ligt ten westen van Kapelle-op-den-Bos in de relictzone van de Klein-Brabantse Molenbeken. Een oudere kern gaat aan de kasteelsite vooraf: het hof van Houtem, een leen van de heren van Grimbergen (1180). De omgeving van het kasteel onderging weinig wijzigingen gedurende de laatste honderd jaar en vormt met haar dreven een prachtig landschappelijk ensemble. Akkers en weiden bezitten nog veel perceelsrandbegroeiingen.


ID: 135114 | Landschappelijk geheel

Broekelei

Keerbergen (Keerbergen)
De Broekelei, gelegen tussen Keerbergen en Rijmenam, ten noorden van de Dijle, is een paleomeander, gevormd door de Dijle. Sinds de 12de eeuw was de abdij van Grimbergen de belangrijkste grondbezitter. Twee zandige ophogingen, donken (Duivebergen en Kerkebergen), liggen in of net buiten de meander. De dalweg van de meander bestaat uit zeer natte kleibodems, waarop de mens aanvankelijk een beemdenlandschap ontwikkelde, dat in de 20ste eeuw voor de oprukkende populierenteelt plaats moest ruimen.


ID: 135070 | Landschappelijk geheel

Amelgem - Ossel

Meise (Meise), Brussegem, Hamme (Merchtem), Wemmel (Wemmel)
Dit gebied ligt ten westen van Meise en sluit aan bij de Nationale Plantentuin van Meise. Het gaat om een ongerept abdijdomein van de Norbertijnen van Grimbergen, dat op een unieke manier qua structuur, omvang en functie bewaard is gebleven rond zijn drie polen, de kapel van Amelgem en de twee hoeves. Het gebied van Amelgem tot Ossel heeft een nog grotendeels ongerept landelijk karakter met contrasten tussen open kouters en diep ingesneden colluviale dalen van de Hammervonnisbeek en de Molenbeek. Ook het kasteel van Ossel en het Hagenkasteel liggen in dit gebied.


ID: 5662 | Bouwkundig element

Wijngaard Natie en Magazijn St. Joseph

Oudeleeuwenrui 32-34 (Antwerpen)
Samenstel van drie pakhuizen en natiegebouwen, waarvan het middenpand en het Magazijn St. Joseph, respectievelijk in 1859 en 1863 gebouwd door de aannemer-architect Jean Baptiste Winders in opdracht van de heren Van Cuyck en Van Grimbergen, vanaf 1869 de Wijngaard Natie huisvestte. Linker pakhuis door P.J. Van Noten uit 1859-1860.


ID: 70419 | Bouwkundig element

Elektriciteitscentrale

Willemsstraat (Jan Frans) 200 (Vilvoorde)
Grootschalige inplanting van een industrieel complex, op het kadaster ingetekend in 1960, electriciteitscentrale met administratief gebouw, laboratorium en woningen voor het personeel ontworpen door Jean F. Petit.


ID: 304933 | Bouwkundig element

Neotraditionele gevelwand

Sint-Bartholomeusstraat 1-37 (Antwerpen)
Deze huizenrij in de Sint-Bartholomeusstraat 1 tot 37 vormt een homogeen interbellumensemble bestaande uit burgerhuizen, meergezinswoningen en een feestzaal, opgetrokken in voornamelijk historiserende bouwstijlen, afgewisseld met een aantal gevels in een meer contemporaine art deco of modernistische stijl. De overwegend neotraditionele gevelrij vormt een passend historiserend kader voor de Sint-Bartholomeuskerk en de pastorie, gebouwen die het historische centrum vormen van Merksem.


ID: 135073 | Landschappelijk geheel

Gravenkasteel Humbeek en omgeving

Humbeek (Grimbergen), Nieuwenrode (Kapelle-op-den-Bos)
Het Gravenkasteel Humbeek en omgeving ligt ten zuiden van Kapelle-op-den-Bos, op de westelijke oever van het kanaal Brussel-Willebroek. Bij het waterkasteel ligt het Gravenbos, een typisch 18de-eeuws sterrebos, waarvan het hoofdpatroon nagenoeg ongewijzigd gebleven is. De weiden tussen het bos en de ten westen van het gebied gelegen Driebosbeek werden na de rooiing van een deel van het bos aangelegd (begin 19de eeuw).


ID: 134061 | Landschappelijk element

Park van het Kasteel Ter Hasselt

Nieuwelaan 65-67 (Meise)
Kasteel in neotraditionele stijl met een kern uit 1665, aan de rand van een park in landschappelijke stijl van circa 1,5 hectare; rond 1800 aanleg van een min of meer symmetrische 'jardin à l'anglaise', die in 1908 opging in een landschappelijk, gedeeltelijk bebost park van meer dan 3,5 hectare.