Geografisch thema

Prekersstraat

ID
11231
URI
https://id.erfgoed.net/themas/11231

Beschrijving

Tussen Kloosterstraat en Nationalestraat. Vermoedelijk aangelegd in de eerste helft van de 14de eeuw op de gronden waar de predikheren van 1243 tot 1249 verblijf hielden; daarna begaven ze zich naar de Dries in de buurt van de Sint-Pauluskerk aan de "nuwe Predicarenstrate". Circa 1650 vestigde de geestelijke gemeente van Sint-Annedael zich ter plaatse van het voormalige Prekersklooster en van 1843 tot 1939 stond er een artilleriekazerne. De vrijgemaakte gronden worden sedert 1976 volgebouwd met sociale woningen naar ontwerp van J. Fuyen en L. Clijmans. De hoekhuizen van de Kloosterstraat ten noorden maken ook deel uit van dit project. Van Pachtstraat tot Nationalestraat: lijstgevels van drie à vier bouwlagen uit het vierde kwart van de 19de eeuw meestal vernieuwd in de loop van de 20ste eeuw. Aan de overzijde: homogene bebouwing uit het vierde kwart van de 19de eeuw.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Gekoppelde meergezinswoningen in beaux-artsstijl

 • Omvat
  Gekoppelde winkelhuizen in neoclassicistische stijl

 • Omvat
  Onze-Lieve-Vrouwebeeld

 • Omvat
  Openbare wasinrichting

 • Omvat
  Rij meergezinswoningen in neoclassicistische stijl

 • Omvat
  Stedelijke stortbadinrichting

 • Is deel van
  Antwerpen - Stadsuitbreiding tot aan de 16de-eeuwse Spaanse Vesten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Prekersstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/11231 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.