Rechte uitvalsweg vanaf de G. Gezellelaan en de Markt tot aan de Tieltstraat. Vanaf de tweede helft van de 19de eeuw worden door enkele notabelen herenhuizen met kasteelallure opgericht, wat de straat haar huidige naam bezorgt. Daarvóór "
Op de gravure van Sanderus'
Op het einde van de 19de eeuw wordt een tramlijn aangelegd die het station van Aalter verbindt met dat van Tielt. In 1886 wordt deze lijn, die ook Ruiselede aandoet, ingewijd. De tram komt langs de Tieltstraat Ruiselede binnen en volgt het tracé van deze straat tot aan de Kasteelstraat met station en wisselspoor voor het laden en lossen van goederen. In 1912 worden de sporen verplaatst om de dorpskern te ontlasten. Vanaf het kruispunt van de Tieltstraat met de Kapellestraat wordt een nieuwe bedding gelegd (de huidige Tramweg), die de tram naar het nieuwe tramstation brengt (cf. Polenplein).
De straat blijft tot ruim voorbij de helft van de 19de eeuw onbebouwd. In de loop van de tweede helft van de 19de eeuw vestigen zich hier notabelen die in elkaars buurt riante herenhuizen temidden grote tuinen laten optrekken (cf. nrs. 7, 17, 24). Hierdoor krijgt de straat een residentieel karakter met 'laanallures', ook nog verder gezet in het eerste deel van de Tieltstraat (cf. infra).
Oudste bebouwing, daterend van ca. 1840, is terug te vinden bij nr. 26. Voorts enkele al dan niet vrijstaande burgerhuizen o.m. cf. nr. 22, opgericht volgens kadastergegevens ca. 1900 door Carolus Franciscus Demuynck, eigenaar van de naastliggende woning cf. nr. 24.
Overwegend woonstraat met ernaast een aantal andere functies. Vroeger aanwezigheid van meerdere herbergen ("
Het postkantoor is in de loop van de 20ste eeuw op verschillende plaatsen langs de Kasteelstraat gevestigd. Eerst ca. 1900 ter hoogte van nr. 5 (nu vervangen door bank- en appartementsgebouw). In 1935 bouwt de gemeente een postkantoor (nr. 12, nu zetel van een mutualiteit) en postmeestershuis (nr. 14), vanaf 1967 verhuist de post naar nr. 6-8. Nr. 15 is een vrijstaande woning uit de jaren 1950 met achterin gelegen vleesverwerkingsbedrijf.
ARCHIEF R-O WEST-VLAANDEREN – ONROEREND ERFGOED, Archiefnr. W/01558.
KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, 207:
RIJKSARCHIEF BRUGGE,
BRAET M.,
BRAET M.,
DE LEERSNIJDER E.,
VAN WONTERGHEM E.,
VAN WONTERGHEM E.,
Bron : Van Vlaenderen P. & Vranckx M. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ruiselede, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL39, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs : Agentschap Onroerend Erfgoed
Omvat
Burgerhuis
Omvat
Dorpswoning
Omvat
Herenhuis
Omvat
Postgebouw
Omvat
Reeks dorpswoningen
Omvat
Villa
Omvat
Villa De Klim
Omvat
Vrijstaande burgerwoning
Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2022: Kasteelstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/12756 (Geraadpleegd op )