Sint-Pietersplein met verschillende huizenblokken

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van 06-03-1997 tot heden

Straat Sint-Pietersplein, Graaf Arnulfstraat, Sint-Amandstraat, Sint-Amandplein, Tweekerkenstraat
Locatie Graaf Arnulfstraat 8, Sint-Amandplein 2-4, Sint-Amandstraat 29A,29C, Sint-Amandstraat 55,59, Sint-Pietersplein 1-7,17-41, Sint-Pietersplein 2-4,16-40, Sint-Pietersplein 44-52,56-58, Sint-Pietersplein 45-49,55-61, Tweekerkenstraat zonder nummer (Gent)

• 4.02/44021/173.1
  • 4.02/44021/182.1

Sint-Pietersplein

Sint-Pietersplein (Gent)

Rechthoekig, geplaveid plein voor de Onze-Lieve-Vrouw-Sint-Pieterskerk en voormalige Sint-Pietersabdij, aangelegd volgens het urbanisatieplan van stadsarchitect Leclerc-Restiaux in 1848-1851.

Sint-Pietersplein 60, 60A, 61, Gent (Oost-Vlaanderen)

Noordelijke gevelwand tussen de Graaf Arnulfstraat en de Sint-Pietersnieuwstraat bestaande uit negen identieke traveeën onder schilddak.

Burgerhuizen en openbare trap

Sint-Amandstraat 55, 59, Sint-Pietersplein 44-50, 45-49, Sint-Amandplein 2-4, Gent (Oost-Vlaanderen)

De westelijke gevelwand van het Sint-Pietersplein bestaat uit burgerhuizen en een openbare trap die naar het Sint-Amandsplein leidt.

Ensemble van stadswoningen

Sint-Pietersplein 28-40, 29-41, Gent (Oost-Vlaanderen)

Aanvankelijk samen met de pleingevels ontworpen doch uitziend op het verbindingsstraatje met het Kramersplein in het verlengde van de Sint-Amandstraat. Sterk verbouwde bepleisterde en gecementeerde parementen met vier en vijf bouwlagen onder doorlopende kroonlijst.

Gevelwand van burgerhuizen

Sint-Pietersplein 52, 55-59, 56-58, Sint-Amandstraat 29, 29A-D, Gent (Oost-Vlaanderen)

Vormt de rechter-, westelijke gevelwand van tweeëntwintig traveeën met sterker verbouwde ordonnantie en voornamelijk gecementeerde parementen. Bij de hoekpanden van respectievelijk vier en drie traveeën werden enkel de benedenvensters gedeeltelijk verbouwd.

Neoclassicistisch burgerhuis

Tweekerkenstraat zonder nummer, Gent (Oost-Vlaanderen)

Neoclassicistisch dubbelhuis van drie traveeën met drie bouwlagen onder zadeldak (leien), uit midden 19de eeuw. Horizontaal belijnde begane grond met imitatiebanden en geprofileerde puilijst.

Neoclassicistisch hoekhuis

Graaf Arnulfstraat 8, Gent (Oost-Vlaanderen)

Hoekhuis met de Abt Florbertusstraat met uitzicht op het Sint-Pietersplein en architecturaal aansluitend bij de gevelwanden hiervan, daterend uit midden 19de eeuw. Vereenvoudigde neoclassicistische lijstgevel.

Neoclassicistische burgerhuizen

Sint-Pietersplein 1-7, 2-4, Gent (Oost-Vlaanderen)

Meest oorspronkelijke behouden neoclassicistische oostelijke gevelwand van vierentwintig traveeën met drie bouwlagen onder verspringende zadeldaken (leien, pannen), uit midden 19de eeuw.

Sint-Pietersabdij en Sint-Pieterskerk

Sint-Pietersplein zonder nummer, 9-15, 10-14, Kantienberg 5, 9, 9A-C, Gent (Oost-Vlaanderen)

De Sint-Pietersabdij werd gesticht in de 7de eeuw door de Aquitaniër Amandus of een van zijn volgelingen. De abdij werd op korte tijd bijzonder machtig en verwierf ook buiten Gent grote bezittingen.

Stadswoningen

Sint-Pietersplein 16-26, 17-27, Gent (Oost-Vlaanderen)

Zuidelijke gevelwand van zeventien traveeën met een gelijkaardige compositie van telkens twee identieke hoekpanden, twee zijpanden van drie traveeën (nummer 18-19-20 en één travee van 21 en nummer 26) en een centrale partij van vijf traveeën (nummer 21, 22, 23-25). Nummer 26 met een art-nouveaupui van een apotheek.

Beschrijving

De bescherming als stadsgezicht omvat het Sint-Pietersplein met de verschillende huizenblokken, het hoger gelegen Sint-Amandplein, het hoekcomplex met neogotische kapel en de gevels van de Sint-Pietersabdij en –kerk.

Waarden

Het Sint-Pietersplein met verschillende huizenblokken, met het hoger gelegen, in terrasvorm aangelegde Sint-Amandsplein en met het aanpalende hoekcomplex met neogotische kapel is beschermd als stadsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Als voorbeeld van een typisch midden 19de-eeuws urbanisatieplan en stedenbouwkundige aanleg van een groot plein, voorzien als marsveld, grotendeels ontstaan na de sloping van de Onze-Lieve-Vrouwekerk en het westelijk abdijcomplex en stelt de resterende kerk en abdij gebouwen centraal door de realisatie van het terras en de monumentale trap er tegenover.
Als belangrijk geheel in neoclassicistische stijl waarbij de ontwerper, stadsarchitect Ch . Leclerc-Restiaux vooral een gevelarchitectuur realiseerde in functie van het uniform uitzicht van het plein. De oudere bebouwing in de noordelijke hoek werd hierbij opgenomen en later aangepast; de neogotische bakstenen kapel werd in de binnenblok gerealiseerd.