beschermd cultuurhistorisch landschap van tot heden
Groenendaal-Zangerhei
definitieve beschermingsbesluiten: 29-06-2001 ID: 3741
De bescherming als landschap betreft het domeinencomplex Groenendaal-Zangerhei.
Dit gebied omvat het nog gedeeltelijk omgrachte kasteel van Groenendaal, met de oudste kern uit het midden van de 17de, eeuw en de dienstgebouwen van het kasteel van Zangerhei die ook beschermd zijn als monument. Beiden bevinden zich in een landschappelijk park dat tot stand kwam vanaf de tweede helft van de 19de eeuw.
Groenendaael-Zangerhei is beschermd als landschap omwille van het algemene belang gevormd door de:
De hoge esthetische belevingswaarde van het domeinencomplex Groenendaal en Zangerhei is een gevolg van de geïsoleerde ligging van deze aaneengesloten groene ruimte tussen de deelgemeente Munsterbilzen en het Albertkanaal en van het opvallend gave karakter van het typische compartimentlandschap bestaande uit een mozaïek van open ruimten (akkers en weilanden), opgaande begroeiing (bomenrijen, dreven, loof-en naaldhoutbossen) en vijvers met soms uitgestrekte rietkragen er rond.
De aanwezigheid van het kasteel van Groenendaal, opgetrokken in classicistische stijl, en de in vierkantsvorm gebouwde dienstgebouwen van het 19de-eeuwse kasteel van Zangerhei in een landschappelijk park, tot stand gekomen vanaf de tweede helft van de 19de eeuw.
in casu natuurwetenschappelijke waarde: Het landschap strekt zich uit in de (natte) zandleemstreek, een overgangsgebied tussen de Haspengouwse leemstreek in het zuiden en het Kempens hoogplateau (zandstreek) in het noorden. Dergelijke overgangsgebieden worden gekenmerkt door een eigen dynamiek en zijn bijgevolg ecologisch en geografisch uitermate belangrijk. Het voorkomen van verschillende bodemseries met hun respectievelijke vochtklassen op een beperkte oppervlakte ligt aan de basis van de verscheidenheid aan biotopen zoals verruigde vochtige hooi- en graslanden, vochtige struwelen, uitgestrekte rietlanden in verlandingszones en langs de vijvers, open waterpartijen, zure eikenbossen en lork-, spar-en populieraanplantingen. De aanwezigheid in de zure eikenbossen van planten is kenmerkend voor het voedselarme Kempense eiken-berkenbos samen met Haspengouwse soorten. De verscheidenheid aan biotopen heeft voor gevolg dat het landschap een zeer groot aantal vogelsoorten telt. Het gebied is zeer waardevol voor moerasvogels die voor Vlaanderen en zelfs voor België zeldzaam tot zeer zeldzaam zijn. Ook voor prooi- en bosvogels is het een interessant gebied.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2025: Groenendaal-Zangerhei [online], https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/2315 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.