erfgoedobject

4 Britse schuilplaatsen Lettenberg

bouwkundig element
ID
213366
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213366

Juridische gevolgen

Beschrijving

Locatiebeschrijving

4 betonnen constructies tegen de westelijke flank van de Lettenberg uitgegraven. De Lettenberg, een noordelijke uitloper van de Kemmelberg met een hoogte tot 97 meter, is gelegen langs de Lokerstraat, ten zuiden van Camping Ypra en ten noordwesten van het Kattekerkhof, op circa 750 meter ten westen van de kerk van Kemmel. De omgeving is landelijk, heuvelachtig en bosrijk.

Historische Achtergrond

In 1641 werd melding gemaakt van een open standaardmolen voor het malen van graan op de Lettenberg. In de 19de eeuw werd deze molen gebruikt door de familie Terrier (vandaar "Terrieremolen" en "Terrierstraat"). In 1905 liet de laatste molenaar het houten bouwwerk afbreken. Na de oorlog werd de hoogte bebost en kwam ze gedeeltelijk in handen van de kerkfabriek van Kemmel. Begin 1932 werd door Alexander Sels een calvarie en kruisweg opgericht. Tussen 4 april en eind mei 1917 werkte de "175th Tunnelling Company" in opdracht van het "IXth Corps" aan "deep-dugouts" voor een hoofdkwartier en ondergrondse accommodatie voor 1 peloton. Deze vertrokken vanuit 4 betonnen constructies. In april 1918, tijdens het Lente-Offensief, viel de site in handen van de Duitsers, die handig gebruik maakten van de accommodatie. Eén van de constructies werd door hen aangewend als medische post: ze schilderden een rood kruis op de gevel, die nog steeds te zien is. Na de oorlog raakten de betonconstructies geleidelijk aan opgevuld. Deze constructies werden in 2004 vrijgemaakt onder meer door leerlingen van het Ieperse V.T.I. en mensen van Huize Godtschalck uit Loker. De site maakt deel uit van het provinciale netwerk "Oorlog en Vrede in de Westhoek" en werd op 17 april 2005 officieel ingewijd.

Kenmerken

4 betonnen constructies tegen helling aangebouwd. Het beton is samengesteld uit grove keien en silex. Bij 2 constructies werd cement ter afwerking gebruikt. De daken zijn gegoten op golfplaten met brede golving ("olifantenplaten"), waarvan de afdrukken binnenin nog bewaard gebleven zijn. Hier en daar zijn nog restanten van deze golfplaten aanwezig. Bij 3 constructies zijn de buitenmuren rechtopstaand. Het gietwerk bij de 4de constructie is volledig afgerond en aan de noordkant ruwweg gegoten tegen de helling. Aan de westkant bevindt zich telkens 1 deur- en 1 vensteropening. De toegangen aan de westkant zijn afgeschermd door een aangegoten muur van gemiddeld circa 90 op 30 centimeter. Van 1 constructie is enkel de voorgevel bewaard gebleven. Hierop werd een rood kruis geschilderd. De afstand tussen de 2 meest noordelijke constructies en gevonden materialen doen vermoeden dat hier een vijfde constructie aanwezig moet geweest zijn, opgetrokken uit golfplaten. Bij 1 constructie zijn aan de oostkant (dus tegen de bergflank) nog 2 openingen aanwezig, bij een andere constructie is 1 deuropening centraal in de muur tegen de bergflank bewaard gebleven. De site is toegankelijk via een aangelegd wandelpad. De wanden voor de constructies werden verstevigd met "zandzakjes". Bezoekers krijgen meer duiding via informatiedragers. 1 constructie wordt aangewend als schuilplaats voor vleermuizen.

  • Beschrijving betonnen constructies Lettenberg door ABAF (27/2/2001).

Bron     : WOI Relict (1317): 4 Britse schuilplaatsen Lettenberg (Kemmel - WOI)
Auteurs :  Decoodt, Hannelore
Datum  : 2003


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: 4 Britse schuilplaatsen Lettenberg [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213366 (Geraadpleegd op 15-06-2021)