is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Parochiekerk Sint-Godelieve
Deze vaststelling is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Parochiekerk Sint-Godelieve
Deze vaststelling was geldig van tot
Dit aan de straat gelegen georiënteerd bedehuis, is de eerste kerk die gewijd werd aan deze Vlaamse heilige; parking ten zuiden en beeld van Sint-Godelieve ten zuidoosten; sokkel afkomstig van vroegere zerksteen. Omlopende geplaveide stoep. Ommegang van acht statiën; in de muur ingewerkte zandstenen reliëfs met taferelen uit het leven van Sint-Godelieve.
Kerk van 1922, aansluitend bij de regionale baksteengotiek, naar ontwerp van architect Ch. Van Moerkerke (Roeselare), ter vervanging van de in 1918 verwoeste kerk met neoclassicistische inslag van 1865-1866.
De plattegrond ontvouwt: half ingebouwde westtoren; driebeukig schip van zes traveeën met rechte sluiting van de zijbeuken, hoofdkoor van één rechte travee met driezijdige sluiting; ten zuiden sacristie.
Lichte baksteenbouw; afdekking door middel van zadeldaken (kunstleien). Vierkante westtoren van vier geledingen, gemarkeerd door haaks op elkaar staand versneden steunberen; achtzijdige spits. Geprofileerd, gedrukt spitsboogportaal en waterlijsten; druiplijst. Derde geleding getypeerd door blinde vensters met maaswerk en lichtgleuf. Spitsbogige galmgaten onder druiplijst; ingewerkte torenuurwerken. Flankerende westelijke tuitgevels; spitsboogvensters (drielichten) op afzaten; druiplijst. Traveeën van schip en koor geritmeerd door versneden steunberen en verdiepte spitsboogvensters (drielichten) op afzaten.
Interieur: bepleisterde en witgeschilderde hallenkerk geritmeerd door spitsbogige scheibogen op zuilen met eenvoudig kapiteel en achtzijdige sokkel. Houten spitstongewelven met ijzeren trekbalken; beschilderde graten en naald. Vlak overzolderd portaal.
Mobilair. Drie glasramen in hoofdkoor van 1934, die de verheerlijking, de wurging (door Weduwe Peene-Delodder) en de liefdadigheid van Sint-Godelieve voorstellen. Zijkoren gewijd aan Sint-Jozef en Onze-Lieve-Vrouw.
Orgel van 1880, gesigneerd "Hooghuys & Fils", in oorsprong bestemd voor de kapel van het Sint-Niklaasinstituut te Kortrijk, in 1932 door J. Anneessens overgeplaatst naar Beitem.
Bron: DE GUNSCH A., METDEPENNINGHEN C., TANSENS A. & VANNESTE P. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kanton Roeselare, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
De parochiekerk van de Sint-Godelieveparochie werd met ingang van 1 januari 2016 onttrokken aan de eredienst.
Als eerste orgel werd het oud orgel van Ardooie (De Rijckere 1753) aangekocht; het werd samen met de kerk vernield in 1917. Huidig orgel. In 1932 plaatste J. Anneessens hier een orgel, afkomstig uit het Sint-Niklaasinstituut te Kortrijk. Het is een instrument van L.-B. Hooghuys (Brugge), uit 1884. Herstellingen werden uitgevoerd door H. Laureys (Gent-Ledeberg) in 1962.