Burgerschool, kloostergebouw en kapel

Beschrijving

Zogenaamde "Burgerschool" van de zusters van de Heilige Vincentius a Paulo, sinds 1818 alhier gevestigd. Verschillende uitbreidingen tot aan de Uilstraat. Nieuwbouw aan de overkant van de Kattenstraat van 1985 naar ontwerp van N. Hostens (Roeselare) en P. Demeyere (Gits) in plaats van de vroegere weverij "La Jutoise Roularienne" die loopt achter de huizen van de Albrecht Rodenbachstraat; de betonnen constructie van de vroegere weverijgebouwen is behouden. Dit gebouw is met een tunnel onder de straat verbonden met het oude gebouw.

Neogotisch getint kloostergebouw van 1883; dubbelhuis (nok evenwijdig met de straat) van vijf traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldak met twee houten dakkapellen voorzien van uitkragend dakstoeltje; klokkentorentje, bekronende vorstkam met de initialen "S V" (cf. St-Vincentius) en windvaan. Rode baksteenbouw met gebruik van arduin voor bossage van de plint, muurbanden, negblokken en kruiskozijnen afgedekt met spitsboogjes. Opgaand dakvenster in puntgeveltje met sieranker en ijzeren bekroning.

Achterliggende kapel van 1921 naar ontwerp van aannemer Coussée (Roeselare). Rood-bruine baksteenbouw (vlechtingen) onder leien zadeldak met spitse klokkentoren en dakkapelletjes. Schip van drie traveeën voorzien van spitsbogige drielichten; zeszijdig afgesloten koor en West-sacristie op rechthoekige plattegrond en onder leien zadeldak met dakruiter. Volledig gewijzigd interieur van 1974; opengewerkte Oostgevel met grote glaspartij voorzien van brandglasraam naar ontwerp van J. Claeys (Geluwe).

Basisschool van 1956 (zie opschrift "Mariaal jaar 1956") in hoekgebouw (/Kattenstraat).

Aanleunende vleugel met secundaire afdeling in de Kattenstraat van 1930 naar ontwerp van A. Van Coillie (Roeselare); gevelparement van gele baksteen op arduinen plint: negen traveeën en drie bouwlagen onder pannen zadeldak. Verticale accentuering met lisenen en siermetselwerk tussen de rechthoekige vensters onder simili latei. Art-decogetinte feestzaal (nu refter) met gestileerde zuilen; voorts bewaarde smeedijzeren trap met art-deco-inslag.

Onder meer gedeeltelijk overdekte speelplaats en turnzaal ondergebracht in de voormalige jutespinnerij "La jutoise Roularienne". Inkom tussen twee massief aandoende rode bakstenen volumes van drie bouwlagen van na de Tweede Wereldoorlog; links, vroeger magazijn van 1947, met lichte trapgevelvorm en hoeklisenen.

• GODDEERIS J., De Burgerschool in Roeselare, 1996.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol