Collectief

Firma Loncke, ab 1956

ID
7975
URI
https://id.erfgoed.net/personen/7975

Beschrijving

1. In 1956 werd in Diksmuide-Esen de pvba "Jos. Loncke & Zonen" opgericht. De vennoten waren de kinderen van Jozef Loncke, van wie de drie zonen Frans, Gerard en Gabriël in het atelier werkten. Gerard Loncke overleed onverwacht in 1968. De jongste broer, Gabriël, verliet het bedrijf in 1973 en vestigde zich in Overmere (Berlare) als onafhankelijk orgeldeskundige-ontwerper en orgelstemmer.

2. Frans Loncke richtte in 1972 in Diksmuide-Zarren een nieuwe vennootschap op onder naam "Loncke Orgelbouw bvba", waarin hijzelf met zijn drie zonen Jozef (°1947), Johan (°1948) en Mark (°1950) aktief was. Rond 1990 gaf Frans Loncke de fakkel door aan zijn drie zonen : Joseph verzorgde vooral de administratie en de public-relations van de firma, Johan en Marc (o.m. intonateur) werkten in het atelier, bijgestaan door een aantal personeelsleden. De activiteiten van deze bvba "Loncke Orgelbouw - Kortemark" liepen ten einde in 1996.

3. In 1996 nam Joseph Loncke alleen het bedrijf "Loncke Orgelbouw Bvba" over met behoud van de firmanaam.

4. Op 24 juni 1997 werd door Kurt Loncke (zoon van Joseph) een nieuw bedrijf opgericht onder naam "Loncke Orgels & Interieurmaatwerk BVBA", nog steeds gevestigd in Zarren, waarbij hij "Loncke Orgelbouw bvba" van zijn vader Jozef overnam.

5. Marc Loncke is 1998 in dienst getreden bij Chris Maene (Ruiselede) ; hij was aldaar verantwoordelijke voor orgels binnen het bedrijf PIANO'S MAENE, tot aan zijn pensionering in 2014.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Parochiekerk Sint-Bavo met kerkhof

Westbroekstraat (Houthulst)
Georiënteerd bedehuis in de jaren 1920 heropgebouwd naar ontwerp van architect A. Janssens (Gent), omgeven door een ommuurd en deels omhaagd kerkhof.

Uitvoerder van

Bedevaartkapel Onze-Lieve-Vrouw van Barmhartigheid

Izenbergestraat (Alveringem)
Georiënteerd bedehuis midden kleine tuin met enkele opgaande bomen, aan de straatzijde afgezet met bakstenen muurtje en taxushaag. Herstellingswerken in 1948-1970. Eenbeukig kerkje met schip van drie traveeën en driezijdige koorsluiting, onder licht gebogen zadeldak (leien), gemarkeerd door centrale, octogonale dakruiter met ingesnoerde naaldspits (leien), gebouwd circa 1653 en voltooid in 1663.


Bedevaartskerk Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen

Plaats (Moorslede)
Noord-zuid-georiënteerde monumentale basiliek en belangrijke bedevaartkerk met koor, crypte, transept, vijfbeukig schip en westblok. Voor de streek uitzonderlijk neogotisch bedehuis.


Burgerschool, kloostergebouw en kapel

Albrecht Rodenbachstraat 14-16, 50, Kattenstraat 2-4, 7 (Roeselare)
Zogenaamde Burgerschool van de zusters van de Heilige Vincentius a Paulo, sinds 1818 alhier gevestigd. Neogotisch getint kloostergebouw van 1883; dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldak met twee houten dakkapellen voorzien van uitkragend dakstoeltje. Achterliggende kapel van 1921 naar ontwerp van aannemer Coussée; roodbruine baksteenbouw onder leien zadeldak met spitse klokkentoren en dakkapelletjes. Basisschool van 1956. Aanleunende vleugel met secundaire afdeling in de Kattenstraat van 1930 naar ontwerp van A. Van Coillie. Verder schoolgebouwen ondergebracht in de voormalige jutespinnerij La jutoise Roularienne, met inkom tussen twee massief aandoende rode bakstenen volumes van drie bouwlagen van na de Tweede Wereldoorlog.


Decanale kerk Sint-Niklaas

Sint-Niklaasstraat (Diksmuide)
De kerk wordt onder leiding van architect Jozef Viérin in 1923-25 naar vooroorlogs model heropgebouwd. Op 27 mei 1940, één dag voor de capitulatie, bombardeerden de Duitsers Diksmuide met brandbommen, waarbij de kerk praktisch volledig uitbrandde. De daaropvolgende restauratiewerken werden uitgevoerd onder leiding van architecten Jozef en Luc Viérin, Ten westen, pleintje met twee 14de-eeuwse kraagstenen afkomstig uit de vooroorlogse kerk.


Decanale kerk Sint-Tillo

Kerkplein 1 (Izegem)
Georiënteerde hallenkerk gelegen te midden van plein en omzoomd door struikgewas; noordelijk transept met gedenkplaat aan de noordgevel en ten noorden, Christus aan het kruis onder zadeldakje aan de westgevel.


Instituut Heilig Hart en klooster van de benedictinessen

Boeschepestraat 14-16 (Poperinge)
Gebouwencomplex van baksteen gelegen tussen de oostzijde van de Boeschepestraat en de overwelfde Vleterbeek. In 1641 werd dit klooster met school gesticht door benedictinessen afkomstig van Fauquembergues. Na een brand in 1751 werd het kloostercomplex in 1797 verkocht. In 1803 kocht men de voormalige kloostergebouwen en de tuin terug aan. Verdere uitbreidingen en aanpassingswerken in de loop van de 19de en 20ste eeuw.


Kapucijnenklooster en parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Middelares

Capucienenstraat 48 (Ieper)
Deels ommuurd complex van gebouwen naar ontwerp van architect Jules Coomans (Ieper), 1923, met langwerpige noordelijke kloostervleugel via rechte kloostergang verbonden met de kerk ten zuiden; voor- en binnentuinen.


Kerk Sint-Franciscus van Assisi

Assisiëlaan 1 (Oostende)
Kerk Sint-Franciscus van Assisi, in parochiaal centrum, aan pleintje waaraan ook dorpsschool ligt. Hedendaags bedehuis van 1967 naar ontwerp van architect Juan Meyers van N.V. DINACO (Deurne). Constructie van betonnen snelbouwblokken, getypeerd door claustrawanden. Hoger kernvolume bekleed met gewassen silex op bakstenen plint, lager noordelijk en omgevend oostelijk volume bestaande uit beton, luifel en opstaande pilasters van bruine silex, deuren van meranti. Oostelijke gevel met keramiek afbeelding van Sint-Franciscus; voor de kerk hoog gietijzeren kruis.


Kerk Sint-Jan

Kapellestraat 14 (Poperinge)
Bedehuis van het gehucht Sint-Jan-ter-Biezen. Kapel gelegen ten noorden van de aanpalende kapelanie met voorliggend moestuintje. Neogotisch zaalkerkje gebouwd tussen 1893-1894 en 1906.


Kerk Sint-Leo en Onze-Lieve-Vrouw Bezoeking met omliggend kerkhof

Marialoopplaats (Meulebeke)
Kerk Sint-Leo en Onze-Lieve-Vrouw Bezoeking, laatclassicistische kerk met omliggend kerkhof, opgericht in 1837-1838 voor de nieuwe parochie Marialoop.


Klooster en retraitehuis paters redemptoristen

Delaerestraat 33, 37, 41, Leenstraat 35-37, Sint-Alfonsusstraat 42 (Roeselare)
In 1868 vestigden de paters redemptoristen zich te Roeselare. Deze "Congregatie van de Allerheiligste Verlosser/Congregatio Sanctissimi Redemptoris", was in 1732 gesticht met als hoofddoel de bijzondere pastorale zorg voor de in de gewone zielzorg verwaarloosde bevolkingsgroepen.


Klooster van de zusters passionistinnen

Moorseelsestraat 148 (Kortrijk)
Sinds 1953 gevestigd te Heule. Het klooster wordt ingewijd op 13 september 1953. De kloosterkapel doet sinds 1966 dienst als parochiekerk en is gewijd aan het Onbevlekte Hart van Maria van Fatima. Klooster met bijhorende kerk opgetrokken in gele baksteen onder pannen daken.


Orgel kapel & school ("Burgerschool") van de Zusters van de H. Vincentius a Paulo

Albrecht Rodenbachstraat 14 (Roeselare)
In de kapel werd een nieuw orgel gebouwd door Loncke Orgelbouw bvba, in 1975.


Orgel kapel Onze-Lieve-Vrouw van Barmhartigheid

Izenbergestraat (Alveringem)
De bouwer van het oorspronkelijk orgel is A.J. Berger, 1773. Rond 1805, na de heropening der kerken, werd het instrument in orde gesteld door R. Germain.


Orgel kapel oud Sint-Janshospitaal, heden College

Veurne (Veurne)
Het kleine orgel werd gebouwd door Pierre (jr) van Peteghem (Gent), in 1838. Na WO I had een verbouwing plaats door Frans Vos (Zichem). In 1973 werd het instrument gerestaureerd naar zijn oorspronkelijke toestand door de firma Loncke Orgelbouw bvba (Zarren).


Orgel kerk H. Jean Vianney, pastoor van Ars (wijk De Mokker)

Koekelare (Koekelare)
Koororgel, ten dele gemaakt met recuperatie-onderdelen, door firma Jos. Loncke en Zonen (Esen) uit circa 1965.


Orgel kerk Heilig Hart (wijk De Meiboom)

Hippoliet Spilleboutdreef 13 (Roeselare)
In dit grote en imposante kerkgebouw uit 1930 werd pas in 1957 een orgel gebouwd, door Jos. Loncke en Zonen uit Esen.


Orgel kerk Heilige Familie (wijk Bosmolens)

Izegem (Izegem)
Orgel door de firma Jos. Loncke en Zonen (Esen) uit 1965.


Orgel kerk Onze-Lieve-Vrouw

Ieperstraat (Zonnebeke)
In 1942, na oorlogsschade, werd een orgel gebouwd door Jos. en Pieter Loncke, met recuperatie van materiaal van het vorige orgel. In 1980 en volgende werden renovatiewerken aan het instrument uitgevoerd door Loncke Orgelbouw bvba.


Orgel kerk Onze-Lieve-Vrouw

Veurnseweg 110 (Ieper)
Orgel door Loncke Orgelbouw bvba uit 1993.


Orgel kerk Onze-Lieve-Vrouw

Plaats (Moorslede)
In de oude kerk werd in 1726 een nieuw orgel gebouwd door Antoine Gobert (Rijsel). Dit orgel werd rond 1880 overgeplaatst naar de nieuwe kerk omdat er geen middelen waren om een nieuw te kopen. In 1901 werd een "nieuw" orgel geplaatst door Frederik Loncke (Hoogstade); vermoedelijk gaat het om een renovatie van het oude orgel. Het werd vernield in WO I. In 1924 werd een nieuw orgel geleverd door Jules Anneessens (Menen). Het werd rond 1990 totaal omgebouwd door firma Loncke (Zarren).


Orgel kerk Onze-Lieve-Vrouw

Hendrik Geeraertplein 6 (Nieuwpoort)
Het orgel ging verloren in de Eerste Wereldoorlog. In 1927 werd een nieuw orgel geleverd door J. Anneessens; dit ging verloren in de brand van 1940. Het huidig orgel is van Jos. Loncke en Zonen uit 1966.


Orgel kerk Onze-Lieve-Vrouw

Markt (Pittem)
In 1873 werd door Forrest een quasi nieuw instrument ingebouwd in de oude orgelkast. In 1964 had een ingrijpende ombouw plaats door Jos. Loncke & Zonen.


Orgel kerk Onze-Lieve-Vrouw-Geboorte

Wielewaalstraat 2A (Ieper)
Orgel door Loncke Orgelbouw bvba uit 1979.


Orgel kerk Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart (Edewalle)

Handzame (Kortemark)
In 1874 was op het doksaal een nieuw orgel geplaatst door Petrus Albertus Loncke (Hoogstade). Tijdens de oorlog was het pijpwerk verborgen om een opeising door de vijand te voorkomen. Nadien is het orgel niet wederopgebouwd, en jaren later werd een hoeveelheid pijpwerk aan de orgelbouwers Loncke (Esen) overhandigd, die dit verwerkten in een nieuw instrument, ingebouwd in een occasie-meubel.[deze werken zijn te situeren in de periode dat de gekende orgelhistoricus A. Deschrevel pastoor was van deze parochie, 1968-1978]


Orgel kerk Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart (Wulveringem)

Wulveringemstraat (Veurne)
De auteur van het oorspronkelijk orgel is onbekend, mogelijk was het J.-J. Van der Haeghen (Rijsel); het bouwjaar is te schatten rond 1780. Binnenin de orgelkast was een naaminscriptie te vinden, verwijzend naar J.-Fr. Guilmant (1752-1811) uit Saint-Omer. In 1972 totale renovatie door Loncke en Zonen.


Orgel kerk Onze-Lieve-Vrouw-Middelares (Paters Capucijnen)

Capucienenstraat 48 (Ieper)
Orgel door Loncke Orgelbouw bvba uit 1995.


Orgel kerk Onze-Lieve-Vrouw-Onbevlekt-Ontvangen (wijk De Tassche)

Ardooie (Ardooie)
Nieuw orgel van Jos. Loncke & Zonen (Esen), gebouwd in 1963 en in 1967 overgeplaatst in de nieuwe kerk.


Orgel kerk Sint-Aldegondis

Zwevezele (Wingene)
Op basis van constructie-kenmerken kan het instrument toegeschreven worden aan Pieter van Peteghem & zonen uit Gent, gebouwd in laatste derde van de 18de eeuw.


Orgel kerk Sint-Amandus

Marktplaats 2 (Hooglede)
Het oorspronkelijk orgel was een werk van Pieter Loncke (Hoogstade) en zoon Frederik, gebouwd in 1886-1887. Het instrument werd zo goed als helemaal vernield in de Eerste Wereldoorlog. In 1924 bouwden Jos. en Pieter Loncke (Esen) een nieuw orgel, met recuperatie van het nog bruikbare pijpwerk. Na nieuwe schade in de Tweede Wereldoorlog (1941) werd het orgel door Jos. Loncke verbouwd, in open opstelling. In 1994 nieuw orgel door Loncke Orgelbouw bvba (Zarren), met hergebruik van een hoeveelheid pijpwerk.


Orgel kerk Sint-Amatus

Oostvleterendorp (Vleteren)
Nieuw orgel door Loncke Orgelbouw bvba uit 1989. Het oud orgel, waarvan minstens het 17de-eeuws meubel van onschatbare historische waarde was, ging totaal verloren in de brand van 22/23 december 1977.


Orgel kerk Sint-Andries

Woumenweg 251 (Diksmuide)
Over de situatie van het orgel dat in de Eerste Wereldoorlog samen met de kerk teloorging, zijn geen gegevens voorhanden. De kerk was heropgebouwd in 1925, maar een orgel kwam er pas in 1952; het werd geleverd door Jos. en Pieter Loncke. In 1985 werd het in de kerkbrand vernield. Een nieuw orgel werd geplaatst door de firma Loncke Orgelbouw in 1988.


Orgel kerk Sint-Audomarus

Passendaleplaats (Zonnebeke)
Orgel gebouwd door Jules Anneessens in 1925 en door hem hersteld in 1941 na oorlogsschade. Gerenoveerd en uitgebreid door de firma Loncke Orgelbouw bvba rond 1975.


Orgel kerk Sint-Audomarus

Alveringem (Alveringem)
Bouwers van het oorspronkelijk orgel zijn Pieter van Peteghem en zoon Lambert-Benoît (Gent); het bouwjaar is te situeren tussen 1769 en 1786. Verbouwingswerken vonden plaats in 1897, door Frederik Loncke, die toen in Alveringem woonde. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het pijpwerk gedemonteerd door de orgelbouwers Frans Vos (Zichem) en Emile Mezière (Herstal); het werd geborgen in Frankrijk en na de oorlog teruggebracht. In 1922 vraagt de pastoor aan orgelbouwer E.Kerkhoff (Brussel) of hij het gedemonteerde pijpwerk wil terugplaatsen. Het is niet bekend of Kerkhoff dit werk effectief uitgevoerd heeft. Totale ombouw van het instrument 1957-58, door Jos. Loncke en Zonen (Esen). Laatste revisie door Loncke Orgelbouw bvba (Zarren) in 1989.


Orgel kerk Sint-Bartholomeus

Markt (Kortemark)
In 1848 was een orgel gebouwd door Charles-Louis Van Houtte (Waregem). In 1898 werd een omvangrijk werk uitgevoerd door Joseph Joris (Zichem); het is niet bekend of het ging om een nieuwbouw of om een herbouw van het Van Houtte-orgel. Dit instrument ging verloren in de Eerste Wereldoorlog. In 1926-27, na de heropbouw van de kerk, werd een nieuw orgel geplaatst; hierover zijn geen gegevens voorhanden. Het huidig orgel is van firma Jos. Loncke en Zonen (Esen) uit 1963.


Orgel kerk Sint-Catharina

Zillebeke-Dorp 7 (Ieper)
Orgel door Loncke Orgelbouw bvba uit 1990.


Orgel kerk Sint-Dionysius

Esenstraat (Kortemark)
Over orgels van voor de Eerste Wereldoorlog is geen informatie beschikbaar; indien er een orgel aanwezig was, dan is het vernield in de Eerste Wereldoorlog. Een nieuw orgel werd gebouwd in 1930, door Jos. en Pieter Loncke uit het naburige Esen. Het werd in 1989 vervangen door een nieuw orgel van Loncke Orgelbouw uit Zarren.


Orgel kerk Sint-Hilonius

Kerkplein 1 (Izegem)
Het oudste orgel waarover gegevens bekend zijn, was een werk van Geeraert Medaert (Roeselare) uit ca. 1626. Het werd in 1722 ingrijpend gerenoveerd door Louis De la Haye (alias Delhaye) uit Gent. De Kortrijkse orgelmaker P. Deryckere voerde een herstelling uit in 1754. In 1836 verschijnt de Gentse orgelmaker Van Peteghem, die herstellingen uitvoert en voor het onderhoud instaat; misschien is hij het die ook het orgel overplaatst in de nieuwe kerk. In 1884 werden werken uitgevoerd door L.-B. Hooghuys (Brugge). In 1926 werd door Fr. Joris (Ronse) een nieuw orgel gebouwd, echter met recuperatie van een hoeveelheid oud pijpwerk. Herstelling na oorlogsschade: J. Anneessens (Menen), 1945. Een totale ombouw had plaats in 1993, door firma Loncke Orgelbouw (Zarren). Zowat de helft van het pijpwerk uit het vorige orgel werd opnieuw verwerkt.


Orgel kerk Sint-Jan (in Sint-Jan-ter-Biezen)

Kapellestraat 14 (Poperinge)
Het oorspronkelijk orgel werd gebouwd door Pieter Loncke in 1871. In 1945 renovatie door Jos. Loncke; de orgelkast werd toen verwijderd. Na zware beschadiging door een blikseminslag in 1971, werd het instrument gans gerenoveerd door Jos. Loncke en zonen, met constructie van een nieuwe kast.


Orgel kerk Sint-Jan-Baptist

Rumbeeksestraat 1 (Izegem)
De bouwer van het oorspronkelijk orgel is Jacobus-Philippus Forrest (Roeselare), het bouwjaar is 1887 of 1892. Onderhoud en herstellingen werden uitgevoerd door Jules Anneessens (Menen), van 1918 tot 1935. Een totale ombouw had plaats in 1971, door firma Jos. Loncke en Zonen (Esen).


Orgel kerk Sint-Jan-Baptist

Sint-Jansplein 17 (Ledegem)
Over de orgels vóór 1925 is geen informatie beschikbaar. In 1925 vraagt de pastoor aan Jules Anneessens om het orgel te komen herstellen. Blijkbaar was dit niet meer mogelijk of te duur, want in 1926 leverde Anneessens een groot harmonium, bij hetwelk een orgelprospect met sierpijpen geplaatst werd. Het huidige orgel werd gebouwd in 1966 door Jos. Loncke en Zonen.


Orgel kerk Sint-Joris

Sint-Jorisplein 37 (Nieuwpoort)
Het huidig orgel is van Jos. Loncke en Zonen uit 1970. Uitbreiding met tweede klavier door Philippe Busschaert in circa 1988.


Orgel kerk Sint-Jozef (wijk Jonkershove)

Houthulst (Houthulst)
Aangaande orgels vóór 1987 zijn geen gegevens voorhanden. Op een foto, in 1968 genomen door het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium, is op het West-doksaal een orgelkast zichtbaar, in eenvoudige neogotische stijl, met in de kroonornamenten een ingewerkt rond uurwerk. Dit orgel is thans niet meer aanwezig. Het huidig orgel is een nieuw instrument van Loncke Orgelbouw (Zarren) uit 1987.


Orgel kerk Sint-Laurentius

Steenkerke (Veurne)
Het oorspronkelijke orgel werd gebouwd door Petrus Albertus Loncke (Hoogstade) in 1851. Het werd totaal gerenoveerd in 1973 door de firma Jos Loncke en Zonen (Diksmuide). In origine stond het orgel op het doksaal (zie afbeelding vóór de kerkrestauratie), nu is het beneden in de zijbeuk opgesteld.


Orgel kerk Sint-Laurentius

Baron van der Bruggenlaan 18 (Wielsbeke)
In 1963 werd een nieuw orgel geplaatst door de firma Jos. Loncke en Zonen (Esen).


Orgel kerk Sint-Laurentius

St.-Laurentiusplein (Heuvelland)
Positief-orgel door Loncke Orgelbouw uit 1978.


Orgel kerk Sint-Laurentius

Dorpsstraat (Houthulst)
In 1792-93 was een nieuw orgel geleverd door L.-B. van Peteghem (Gent); het werd in 1855 gereviseerd door diens kleinzoon Pierre van Peteghem (Gent). In 1873 geschiedden herstellingen, wellicht door Petrus Albertus Loncke (Hoogstade). Dit orgel werd vernield tijdens WO I. In 1929 werd een nieuw orgel gebouwd door Jos. en Pieter Loncke (Esen); het werd in 1966 door Jos Loncke en Zonen (Esen) gerenoveerd en uitgebreid.


Orgel kerk Sint-Leo & Onze-Lieve-Vrouw Bezoeking

Marialoopplaats (Meulebeke)
Het orgel werd gebouwd door Leo Lovaert (Nevele), in 1846. Het was een gift van Leonard Anthone Loncke, bewoner van het kasteel Ter Borcht, die ook reeds een deel van de bouwgrond voor de kerk geschonken had. Wijzigingen in de dispositie geschiedden door een onbekende uitvoerder, begin 20ste eeuw? In 1931 hadden herstellingen plaats door J. Anneesens (Menen). In 1960 dito herstellingen door firma Loncke (Esen). Laatste onderhoudswerken door M. Loncke in 1992.


Orgel kerk Sint-Martinus

Werkenplein (Kortemark)
Huidig orgel in de Sint-Martinuskerk is van firma Jos. Loncke en Zonen (Esen), uit 1958.


Orgel kerk Sint-Martinus

Plaats (Roeselare)
In 1779-1781 bouwden Pieter en zoon Lambert-Benoit van Peteghem (Gent) een nieuw orgel; de orgelkast werd gemaakt door J. Staes (Rumbeke). Daarna werd het orgel meermaals aangepast.


Orgel kerk Sint-Martinus (Roesbrugge)

Tempeliersstraat (Poperinge)
Orgel van 1832-1833 gebouwd door Pierre (jr) van Peteghem uit Gent. Totale ombouw en vergroting door Jos. Loncke en zonen in 1957.


Orgel kerk Sint-Mildretha

St.-Mildredaplein (Alveringem)
Het orgel in zijn huidige vorm is te beschouwen als een instrument van de firma J. Loncke en Zonen, met verwerking van het vóór 1969 in de kerk aanwezige pijpwerk.


Orgel kerk Sint-Niklaas

Sint-Niklaasplaats (Veurne)
Het instrument, van Fr. Loncke, en de orgelkast, van Al. Desaever, dateren van 1897-98. Het orgel werd tijdens de Eerste Wereldoorlog gedemonteerd en nadien heropgebouwd door Fr. Vos. Dezelfde orgelbouwer voerde in 1932-33 herstellingwerken en wijzigingen uit. Na beschadiging in de Tweede Wereldoorlog, volgde een herstelling uitgevoerd door Jos. Loncke in 1943.


Orgel kerk Sint-Niklaas

Leopold II Laan 85 (Koksijde)
Het huidig orgel, in de nieuwe kerk, wed gebouwd door de firma Jos. Loncke en Zonen in 1967.


Orgel kerk Sint-Niklaas

Sint-Niklaasstraat (Diksmuide)
De kerk van Diksmuide heeft een onvoorstelbaar rijke voorgeschiedenis op gebied van orgelbouw. Het huidige orgel, op het westdoksaal, dateert van 1966 en is gebouwd door de firma Jos. Loncke en Zonen.


Orgel kerk Sint-Paulus

Fonteinestraat (Tielt)
In deze nieuwe wijkkerk, daterend van 1982, werd in 1984 een nieuw orgel geplaatst door de orgelbouwers Loncke uit Zarren.


Orgel kerk Sint-Petrus

Kerkstraat 53 (De Panne)
Herkomst en ontstaansgeschiedenis van dit orgel zijn, hoewel recent, eerder onduidelijk. Het instrument is wellicht kort na 1891 aangekocht. Totaal omgebouwd door Loncke Orgelbouw (Zarren) in 1985.


Orgel kerk Sint-Petrus (Emelgem)

Emelgemseplein 2 (Izegem)
De kerk bezat reeds van in het begin der 17de eeuw een orgel; het werd in 1638 hersteld door Lowys Medaert uit Roeselare. Het huidige orgel was in oorsprong een werk van Dominicus Berger (Brugge), met een meubel van P.J. Vuylsteke (Ingelmunster); het bouwjaar is 1777-1778. Een ingrijpende renovatie en vergroting had plaats in 1883, door Philippus Forrest (Roeselare). Totale renovatie door firma Jos. Loncke en Zonen (Esen) in 1970.


Orgel kerk Sint-Petrus (Esen)

Esenplein 1 (Diksmuide)
In 1924 werd een nieuw orgel gebouwd door de gebroeders Jos. en Pieter Loncke. In 1971-72 werd nogmaals een nieuw orgel gebouwd door de firma Jos. Loncke en Zonen.


Orgel kerk Sint-Pieter

Rijselstraat 87 (Ieper)
Orgel van Jules Anneessens uit 1924-1925. Sinds ongeveer 1980 als onherstelbaar opgegeven en uit gebruik genomen. In 1988 werd een tweede orgel, door Loncke Orgelbouw bvba uit 1979, voormalig privé-bezit, opgesteld in de Sint-Pieterskerk, ter vervanging van het functieloze Anneessens-orgel.


Orgel kerk Sint-Pieter

Kerkstraat 30A (Koksijde)
Orgel gebouwd door Petrus Albertus Loncke in 1881. Wijzigingen en/of uitbreidingen zijn vermoedelijk reeds geschied op het einde van de 19de eeuw; uitvoerders waren Petrus Albertus Loncke zelf of zijn zoon Frederik. Het instrument werd sterk gerenoveerd door Jos Loncke en Zonen in 1957.


Orgel kerk Sint-Victor

Alexisplein (Poperinge)
Orgel door Loncke Orgelbouw bvba uit 1975.


Orgel kerk Sint-Walburga

Sint-Walburgapark (Veurne)
Het oorspronkelijk orgel is van J.-G. Gobert en J. Bosquet (Rijsel), uit 1743. In 1784-85 werd het uitgebreid met een Positief door J.J. Vander Haeghen (Rijsel). In 1909: ombouw en verplaatsing door Th. Delmotte en zoon (Doornik). In 1917 werd het orgel gedemonteerd door Frans Vos en door dezelfde teruggeplaatst in 1920. In 1967: totale vernieuwbouw door Jos. Loncke en Zonen (Esen).


Orgel kerk van de paters redemptoristen

Sint-Alfonsusstraat 42 (Roeselare)
In 1956 werd een nieuw orgel gebouwd door Jos. Loncke en Zonen (Esen).


Orgel kloosterkerk Sint-Antonius der paters passionisten

Wandelingstraat 33 (Kortrijk)
Het huidige orgel werd gebouwd door Jos Loncke & Zonen (Esen) in 1960.


Orgel parochiekerk Maagd der Armen

Schelpenstraat 89 (Menen)
Een positief-orgel werd geleverd door de firma Jos. Loncke & Zonen uit Esen, in 1968.


Orgel Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Dikkebusstraat 28A (Heuvelland)
Orgel door Jos Loncke en zonen uit 1954-1955.


Orgel parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekte Ontvangenis (Wijk Sint-Lodewijk)

Kapelstraat 6 (Deerlijk)
Het orgel werd in 1734 gebouwd door de Noord-Franse orgelmaker Corneille Cacheux; het zou gemaakt zijn voor de kerk van Waregem. In de 19de eeuw verplaatst naar de huidige locatie. Het instrument werd totaal gerenoveerd door de firma Jos. Loncke & Zonen in 1967.


Orgel parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw van Fatima

Moorseelsestraat 148 (Kortrijk)
In de kloosterkerk van de Zusters Passionistinnen, die in 1966 tevens parochiekerk was geworden, werd in 1971 een nieuw positief-orgel geplaatst door de firma Jos Loncke en Zonen. In 1977 werd het door dezelfde bouwer vergroot tot 2-klaviers orgel.


Orgel parochiekerk Sint-Adrianus

Adegem-Dorp (Maldegem)
Rond 1730 werd een nieuw orgel gebouwd. Hoewel er geen archivalische bewijzen zijn, wijst alles er op dat de auteur Louis de la Haye was.


Orgel parochiekerk Sint-Amandus

Bavikhovedorp (Harelbeke)
In 1981 bouwde de firma Loncke Orgelbouw een quasi nieuw instrument; de orgelkast is integraal nieuw. Het is een zeer vrije reconstructie van een Van Peteghem-orgel, met recuperatie van pijpwerk uit het bouwsel van 1923.


Orgel parochiekerk Sint-Antonius abt

Rollegemplaats (Kortrijk)
In 1908 werd een nieuw doksaalorgel geleverd door G. Cloetens (Brussel). In 1992 werd een hoeveelheid pijpwerk uit het orgel gehaald door J. Bruggeman (Marke), en geplaatst in een koororgel. In het koor staat een Positief-orgel, door de firma Loncke (Esen) in 1965 gebouwd voor de kerk van Anzegem; in dit positief was pijpwerk (een 6-tal registers) uit het Van Peteghem-orgel van Anzegem verwerkt.


Orgel parochiekerk Sint-Bavo

Lauweplaats 23 (Menen)
Auteur en bouwjaar van het huidig orgel zijn onbekend. In 1979 kocht het kerkbestuur dit instrument tweedehands; het zou uit een Brussels klooster van zusters Ursulinen afkomstig zijn. Het werd gerenoveerd en in Lauwe geplaatst door de firma Loncke Orgelbouw.


Orgel parochiekerk Sint-Brixius

Markekerkstraat (Kortrijk)
In 1966 werd een nieuw orgel gebouwd door de firma Jos Loncke en zonen (Esen).


Orgel parochiekerk Sint-Jan

Sint-Jansplein (Kortrijk)
In de nieuwe Sint-Janskerk, ingewijd in 1911, werd in 1917 op het doksaal een orgel gebouwd door de Kortrijkse orgelbouwer Oscar Anneessens. Het werd in 1968 vervangen door een nieuw orgel van de firma Jos Loncke en Zonen uit Esen; dit instrument werd beganegronds in het koor opgesteld.


Orgel parochiekerk Sint-Jan-Baptist

Dorpsplein (Anzegem)
In de kerk werd een nieuw orgel gebouwd door Pierre (jr) van Peteghem, van 1845 tot 1847. In 1965 werd al het pijpwerk weggenomen door de firma Loncke, die een 6-tal registers verwerkte in een nieuw positieforgel dat beganegronds in de zijbeuk geplaatst werd. Al het overige van het doksaalorgel werd buiten gebruik ter plaatse gelaten. In 1992 bouwde Jean Bruggeman een nieuw koororgel, in de plaats van het Loncke-positief, en hergebruikte opnieuw de 6 Van Peteghem-registers.


Orgel parochiekerk Sint-Katharina

Sint-Katrienplein (Kuurne)
Er zijn geen aanwijzingen dat er vóór 1907 een orgel aanwezig was. Het huidige orgel was in origine een werk van Pieter Hubertus Anneessens (Ninove), in 1864 gebouwd voor de kerk van Houdeng-Goegnies (provincie Henegouwen); het werd in 1907 door Frans Loncke (Esen) overgeplaatst naar Sint-Katharina-Kapelle.


Orgel parochiekerk Sint-Michiel

Marktplein (Kuurne)
Het eerste bekende feit in de orgelhistoriek van Kuurne is de bouw van een orgel door Ch.-L. van Houtte (Vichte) in 1836. Het huidig orgel is een instrument van de firma Jos. Loncke en Zonen (Esen), uit 1962.


Orgel parochiekerk Sint-Niklaas

Moeskroenstraat 696 (Menen)
Reeds in 1685 zou er een orgel aanwezig geweest zijn, doch verdere informatie hierover ontbreekt. Het werd door een totaal nieuw orgel vervangen in 1842, gebouwd door Ch.L. van Houtte.


Orgel priorij der Benedictinessen

Boeschepestraat 14-16 (Poperinge)
Orgel van begin 19de eeuw, mogelijk door de Gentse orgelbouwers Van Peteghem, doch ingrijpend gerenoveerd door Petrus Albertus Loncke in 1863. Nogmaals gerenoveerd door Loncke Orgelbouw bvba in 1977.


Orgel van de voormalige parochiekerk Sint-Niklaas

Vandenpeereboomplein 59 (Ieper)
Orgel door Loncke Orgelbouw bvba, gebouwd rond 1985 in de Sint-Niklaaskerk. Bij de omvorming van de kerk tot museum in 1995 werd het orgel gedemonteerd en opgeslagen. Het staat sinds eind 2009 in het pand van het voormalig klooster dat bij de Sint-Maartenskathedraal behoort.


Orgels kerk Heilige Kruisverheffing

Izegemseaardeweg 1 (Roeselare)
Auteur en bouwjaar van het oorspronkelijk orgel zijn onbekend; het werd totaal gerenoveerd door Charles Anneessens in 1888-1890.


Orgels kerk Onze-Lieve-Vrouw ter Duinen

Kerkplein (Koksijde)
1. Op het doksaal: nieuw groot orgel door Loncke Orgelbouw, aangevat in 1991; wordt in 2010 en volgende voltooid door J. Lapon. 2. In de weekkapel: klein positieforgel door Loncke Orgelbouw uit circa 1975.


Orgels kerk Sint-Jozef

Deken De Saegherplein 14, 14A (Roeselare)
Op het doksaal bevindt zich een orgel gebouwd door Jos Loncke (Esen) uit 1954. In het koor staat een kistorgel (4 registers) van dezelfde firma Loncke, uit 1978.


Orgels parochiekerk Sint-Maarten

Jozef Vandaleplein (Kortrijk)
De Kortrijkse hoofdkerk Sint-Maarten heeft als vanzelfsprekend een zeer rijke orgelgeschiedenis, reeds van in 1414: zowat alle namen van belangrijke Vlaamse orgelbouwers zijn hier aan te treffen. In 1854 bouwde P.A. van Dinter een nieuw orgel, dat echter reeds in 1862 verloren ging in de brand van de kerktoren. In 1886-1887 werd een groot nieuw orgel in romantisch-symfonische stijl gebouwd door P. Schyven. In 1954 werd het ingrijpend geremoderniseerd door J. Loncke, maar het meeste Schyven-materiaal werd toch behouden. In de voet van het hoogaltaar werd in 1968 een klein begeleidingsorgel gebouwd door de firma Loncke.


Parochiekerk Heilig Hart

Hippoliet Spilleboutdreef 13 (Roeselare)
Georiënteerde zaalkerk met vierkante westtoren. Bedehuis met art-deco-inslag en gestileerde "traditionele elementen" met interessante ruimtewerking naar ontwerp van Alfons Van Coillie (Roeselare).


Parochiekerk Heilige Familie

Ter Beursplein (Izegem)
Georiënteerd bedehuis van de in 1941 gestichte parochie op de wijk Bosmolens; kerk opgetrokken tussen 1962 en 1964, naar ontwerp van E. Allewaert (Izegem).


Parochiekerk Heilige Kruisverheffing

Izegemseaardeweg 1 (Roeselare)
Parochiekerk Heilige Kruisverheffing. Voorheen de Sint-Germanuskerk. Georiënteerd bedehuis. De in 1608-1628 herbouwde laatgotische pseudo-hallenkerk met kruisingstoren werd in 1786-1788 vergroot en kreeg in 1830 rondboogvensters. In 1923-1925, na verwoesting in de Eerste Wereldoorlog, heropbouw naar ontwerp van architect Louis Verstraete (Izegem), als gotische hallenkerk met dezelfde oriëntering, echter zuidwaarts opgeschoven met als gevolg een noordoostelijke inplanting van de toren. Ten noorden van de kerk, standbeeld voor militaire en burgerlijke slachtoffers van beide wereldoorlogen naar ontwerp van A. Alliet en Heilig Hartbeeld (1929).


Parochiekerk Heilige Maagd der Armen

Schelpenstraat 89 (Menen)
Moderne kerk opgetrokken in 1979 confer gevelsteen. Gebedsplaats van grijze betonsteen onder plat dak. Volumespel tussen schip, bovenaan opengewerkt door vensterpartijen, en lagere zijbeuken. Zijgevels bedekt met kunstleien. Beeldbepalende betonnen klokkentoren voor de inkom.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Ieperstraat (Zonnebeke)
Enig voorbeeld in de West-Vlaamse frontstreek van een heropgebouwde kerk getuigend van een modernistische aanpak, naar ontwerp van architect Huib Hoste van 1921; voltooid in 1924 en beschouwd als de eerste moderne kerk in België. Een in wezen traditioneel kerktype, echter aangepast door een zichtbare toepassing van nieuwe materialen en technieken, zie betonnen overspanning, een verregaande versobering van de ruimtegeleding en een voorzichtige introductie van nieuwe decoratieve patronen.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Markt (Pittem)
Overwegend neogotische parochiekerk die een veelheid aan opeenvolgende bouwfasen in zich draagt, met behoud van romaanse toren en noordmuur van het koor, aanpassing van schip in de 15de of 16de en van koor tevens in de 17de eeuw. Grootschalige verbouwing in het begin van de 20ste eeuw.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Hendrik Geeraertplein 6 (Nieuwpoort)
Parochiekerk gelegen binnen de voormalige vestingen, in het meest zuidelijke stadsgedeelte in nabijheid van de vroegere zuidelijke stadspoort. Reconstructie van circa 1922 van in oorsprong gotische hallenkerk met neogotische toren naast het noordelijke transept, omgeven door omhaagde grasperken afgezoomd met linden; natuurstenen zuil met verweerde inscriptie, vermoedelijk afkomstig uit de voormalige 15de-eeuwse kerk, ten zuiden van het huidig kerkgebouw.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Bezoeking

Dikkebusstraat 28A (Heuvelland)
Voormalige kapel, sinds 1923 parochiekerk alwaar de Heilige Blasius vereerd wordt. Eenvoudige, georiënteerde zaalkerk gelegen aan de Ieperstraat. Ten westen, grasplein met centraal kerkpad afgezoomd met linden. 15de-eeuws bedehuis verwoest tijdens de Eerste Wereldoorlog; enkele muurpartijen in koor en transept bleven bewaard. Wederopbouw naar ontwerp van de architecten G. Veraart en E. Richir (Brussel) van 1921.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw en kapel

Veurnseweg 110 (Ieper)
Georiënteerd bedehuis in vereenvoudigde neoromaanse stijl met toren op het zuidwesten, naar ontwerp van de architecten J. en L. Viérin van 1924, afwijkend van vooroorlogs uitzicht, middenin een deels omhaagd kerkhof, afgezet door middel van een bakstenen muurtje met ezelsrug tussen postamenten. Neogotische kapel achter het koor, richting Kerkweg. Gekasseid west gelegen kerkpad.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Geboorte

Wielewaalstraat 2A (Ieper)
Eclectisch bedehuis, geïnspireerd op het vooroorlogse, naar ontwerp van architect M. Dujardin van 1922, ter vervanging van kruiskerk met houten kruisingstoren en koor met vlakke sluiting daterend uit de 14de eeuw, waarvan transept na Geuzentijd op romaanse grondvesten herbouwd en schip in 1877 onder leiding van architect A. Croquison vergroot.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen

Roeselaarsestraat 161 (Ardooie)
Parochiekerk van het gehucht De Tassche, dat zich nabij de grens met Roeselare bevindt.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen en Sint-Lodewijk

Kapelstraat 6 (Deerlijk)
Neogotische kerk gebouwd in 1869 naar ontwerp van provinciaal architect Pierre Nicolas Croquison (Kortrijk). De kerk vervangt de 17de-eeuwse kapel. Donkerrode baksteenbouw met gebruik van natuursteen voor onder meer de dekplaten, afzaten en de hoekblokken van de vensteromlijstingen. Leien dakbekleding. Ingewerkte westtoren van vier geledingen onder ingesnoerde naaldspits met houten dakkapellen.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw ter Duinen

Kerkplein (Koksijde)
Modern bedehuis naar ontwerp van architect J. Lantsoght, van 1956. Constructie van staal, beton en betonglas; betonskelet bekleed met witte baksteen; metalen dak kap met doorbroken, centrale spits en klokkenstoel.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart

Pastoor D.Vanhautestraat (Kortemark)
Niet georiënteerde éénbeukige zaalkerk met driezijdige apsidiale uitbouw. Gebouwd als proosdijkapel in 1869-1871 in opdracht van Ludovicus baron Gilles de Pelichy, eigenaar van het voormalige Edewallegoed. Officieel erkend als parochiekerk in 1901.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart met kerkhof

Wulveringemstraat (Veurne)
Georiënteerd laatgotisch bedehuis met belangrijke resten van vroegere romaanse kerk. Ingeplant midden de dorpskom ten zuiden van het kasteel Beauvoorde. Omringend kerkhof en kerkpad respectievelijk afgezoomd met dubbele en enkele rij linden. Op het kerkhof onder meer oorlogsgedenkteken en Brits militair ereperk.


Parochiekerk Sint-Adrianus

Adegem-Dorp (Maldegem)
De parochiekerk uit 1849 was oorspronkelijk voorzien van een omringend kerkhof met een ommegang van Sint-Godelieve uit 1897 en werd afgesloten door een bakstenen muur en een monumentaal ijzeren hek van 1867. In 1842 werd de oude kerk gesloopt met uitzondering van de toren en het transept. Er werd een nieuwe, grotere kerk gebouwd onder leiding van de Gentse architect Louis Minard.


Parochiekerk Sint-Aldegondis

Marktplein (Wingene)
Georiënteerde kerk in verschillende bouwfasen gerealiseerd waarvan het oudste deel opklimt tot de 17de eeuw, grootste deel eveneens uit 1962-1964. Interieur met duidelijke indeling in historisch en nieuw gedeelte. Parochie opgericht ca 900, romaanse vervolgens gotische kerk. Middeleeuwse kerk verwoest eind 17e eeuw door Franse bendes, herstel in 1753-1774. Meerdere uitbreidingen in de loop 19e eeuw. Grootste deel van de kerk afgebroken en verruimd in 1962-1964 naar ontwerp van architect J. Haegebaert. Een breed schip van vier traveeën met twee zijbeuken en een transept van een travee voor het nieuw volume. Aan de westzijde een breed rechthoekig portaal en aan de oostelijke transeptwand telkens een klein rechthoekig portaal. Centrale achthoekige vieringtoren. Het historische volume is uitgevoerd in rode baksteen met gebruik van blauwe. Het nieuwe volume is opgetrokken uit gele baksteen met gebruik van blauwe hardsteen en wit geschilderd beton voor constructieve elementen en luifel.


Parochiekerk Sint-Amands

Marktplaats 2 (Hooglede)
Hoger gelegen georiënteerd gotisch bedehuis van het basilicale type, te midden van een terrassenaanleg met omlopend bakstenen druippad. Ten noorden van de kerk een parking en ten zuiden een parkje met Japanse Kerselaar.


Parochiekerk Sint-Amandus

Bavikhovedorp (Harelbeke)
Parochiekerk van Bavikhove, toegewijd aan Sint-Amandus. In oorsprong romaanse bidplaats die na verschillende verbouwingen, waarvan de meest ingrijpende op het einde van de 19de eeuw onder leiding van architect Jules Carette, resulteert in een neogotische georiënteerde hallenkerk.


Parochiekerk Sint-Amatus met kerkhof

Oostvleterendorp (Vleteren)
Gelegen ten oosten van Oostvleterendorp en ten westen van de Martin Vandewynckelstraat, middenin een omringend kerkhof met militaire ereperken, deels afgezet met beukenhaag, deels door middel van gietijzeren trek tussen ronde, bakstenen pilasters met bolvormig topstuk. Laatgotische hallenkerk uit de 15de eeuw met kruisingstoren, teruggaand op een romaans bedehuis. Zuidelijke sacristie gedateerd 1906. In december 1977 werd de kerk verwoest door brand en volgden herstellingswerken.


Parochiekerk Sint-Andreas

Woumenweg 251 (Diksmuide)
Parochiekerk uit de wederopbouwperiode, toegewijd aan Sint-Andreas. Georiënteerd bedehuis te midden van een kerkhof omringd door roodbakstenen muur onder ezelsrug. Een aantal bewaarde arduinen grafmonumenten in neogotische stijl en gietijzeren kruisen uit de tweede helft van de 19de eeuw, onder meer arduinen grafmonument voor de familie de Coninck de Merckem voorzien van wapenschild in witte natuursteen. Ten oosten buiten het kerkhofareaal, groot Heilig Hartbeeld in witte natuursteen op veldstenen sokkel.


Parochiekerk Sint-Antonius abt

Rollegemplaats (Kortrijk)
Georiënteerde kruiskerk, gelegen te midden van een plein, omzoomd door platanen. Calvarie onder zadeldakje aan het zuidelijke transept en monument met voorstelling van het Heilig Hart van Christus ter ere van de slachtoffers van beide wereldoorlogen aan de zuidelijke gevel. In oorsprong Romaanse kerk uit de eerste helft van de 13de eeuw, met bewaard koor, vieringstoren en kruisbeuk.


Parochiekerk Sint-Antonius van Padua

Balgerhoeke (Eeklo)
Oprichting van een zelfstandige parochie Balgerhoeke in 1902 en bouw van een voorlopige kapel en een huis voor de priester. In 1903 schonk Désiré Standaert bouwgrond voor de nieuwe parochiekerk. De plannen van architect Modeste De Noyette werden goedgekeurd in 1903. De bouw onder leiding van aannemer L. Verstraete startte in 1905 en was voltooid in 1906.


Parochiekerk Sint-Audomarus met kerkhof

Passendaleplaats (Zonnebeke)
Opvallende neoromaanse kerk met omringend kerkhof, wederopbouw uit 1920 van de verwoeste kerk uit 1904 naar ontwerp van architect Alfons De Pauw. Driebeukig bedehuis met basilicale opstand met toren op zuidoostzijde.


Parochiekerk Sint-Audomarus met kerkhof

Dorp 1 (Alveringem)
Laatgotische hallenkerk uit eind 17de eeuw, met 16de-eeuws koor; zuidtransept gedateerd 1656, door middel van muurankers. Verankerd, geel bakstenen gebouw met gebruik van ijzerzandsteen. De kerk vormt samen met het omringend kerkhof, linderij en witgekalkt omheiningsmuurtje met ezelsrug, het middelpunt van het dorp. Tijdens de Eerste Wereldoorlog fungeerde het kerkhof van Alveringem als oorlogsbegraafplaats voor Belgische gesneuvelden. De officieuze begraafplaats voor de pastoors van de gemeente ligt voor het calvariekruis welke ophangt tegen de zuidelijk transeptarm.


Parochiekerk Sint-Bartholomeus

Markt (Kortemark)
Parochiekerk toegewijd aan Sint-Bartholomeus. Zuid georiënteerde wederopbouwkerk van 1923-1925 naar ontwerp van bouwmeester Thierry Nolf. Driebeukige hallenkerk van zeven traveeën en acht traveeën voor middenbeuk, met dubbele transeptarmen en driezijdige apsidiale uitbouw. Zijbeuken met vlakke afsluiting. De vierkante toren onder zeszijdige torenspits bevindt zich op een onconventionele plaats, namelijk in de noordelijke oksel van de middenbeuk en de westelijke zijbeuk.


Parochiekerk Sint-Bavo

Lauweplaats 23 (Menen)
Georiënteerde driebeukige kerk, opgetrokken in neogotische stijl. Opgericht in 1877-1879 naar ontwerp van L. De Geyne. Kerk, deels omzoomd met kastanjebomen. Tuin met Mariagrotje, met klimop begroeid. Monument ter ere van de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog op het kerkplein.


Parochiekerk Sint-Brixius

Markekerkstraat (Kortrijk)
Georiënteerd bedehuis ter vervanging van de 18de-eeuwse parochiekerk. De oudste vermelding van de kerk van Marke dateert van 1243, vermoedelijk gaat het om een houten kapel. In 1267 richtten de kanunniken van het Onze-Lieve-Vrouwekapittel de kerk op. Het betrof waarschijnlijk een kleine Romaanse kruiskerk van circa 21 meter binnenlengte, met drie beuken van twee traveeën, een rechthoekig, vlak afgesloten koor, twee zijkoren en een centrale vieringtoren met achthoekige bovenbouw. Deze kerk werd in 1756-57 in opdracht van het Onze-Lieve-Vrouwekapittel te Kortrijk gedeeltelijk afgebroken en verbouwd naar ontwerp van J.B. Simoens.


Parochiekerk Sint-Catharina met kerkhof

Zillebeke-Dorp 7 (Ieper)
Neogotische hallenkerk met westtoren naar ontwerp van architect G. Lernould van 1923, grosso modo heropgebouwd naar vooroorlogs uitzicht. In de kerk en op het omringende kerkhof zijn er verschillende relicten die herinneren aan de Eerste Wereldoorlog.


Parochiekerk Sint-Dionysius

Esenstraat (Kortemark)
Wederopbouwkerk van 1922-1924 naar ontwerp van architect Jerome Deboutte. Naar het westen georiënteerde vijfbeukige hallenkerk met transept, vijfzijdige apsis en rechte koorafsluitingen. Uiterste zijbeuken slechts drie traveeën breed. Ten zuidwesten, een sacristie op L-vormige plattegrond. Oosttoren op vierkante basis: met traptoren, portaal in de toren en aansluitende zijportalen. De omtrek van de kerk en de toegang zijn gemarkeerd door leilindes. Ten westen en ten noorden van de kerk zijn nog weilanden bewaard.


Parochiekerk Sint-Jan de Doper

Rumbeeksestraat 1 (Izegem)
Georiënteerd bedehuis te midden van omringend plantsoen aan de straat afgezet door laag bakstenen muurtje; leilinden aan de straatzijde. Driebeukige hallenkerk met vierkante westtoren, schip van vijf traveeën met rechte sluiting van de zijbeuken; hoofdkoor van één rechte travee met driezijdige sluiting. Ommegang van zeven statiën; betonnen kapelletjes met vergulde bas-reliëfs in epoxyhars met taferelen uit het leven van Johannes-de-Doper, van 1991 en uitgevoerd door P. Opsomer.


Parochiekerk Sint-Jan-Baptist en Eligius

Dorpsplein (Anzegem)
Hoger gelegen georiënteerde driebeukige hallenkerk, omgeven door druippad, omlopend pad afgezoomd door leilinden. Ten zuiden van de kerk, parkje met Lourdesgrot afgezet door ijzeren hekje. Van de oorspronkelijk romaanse kruiskerk van eind 12de, begin 13de eeuw, resteert de vieringtoren met rechthoekig grondplan, het opgaand metselwerk van de transeptvleugels en delen van het in 1686 verbouwde koor. Het driebeukige schip is een wijziging uit de jaren 1820, naar ontwerp van architect L. Vuylsteke.


Parochiekerk Sint-Jan-de-Doper

Sint-Jansplein 17 (Ledegem)
Georiënteerde basilicale kerk ter vervanging van de classicistische zaalkerk; ten zuiden oorlogsmonument voor de Eerste Wereldoorlog. Aanvankelijk een kapel, die in 1213 gesticht werd door Willem van Rollegem en zijn echtgenote, en omstreeks 1640 werd uitgebreid.


Parochiekerk Sint-Jan-de-Doper

Sint-Jansplein (Kortrijk)
De Sint-Jan-de-Doperkerk wordt beschouwd als de belangrijkste Kortrijkse neogotische kerk. Het is tevens een meesterwerk van de late of Sint-Lucasneogotiek in Vlaanderen en werd ontworpen door J. Coomans (1871-1937). Ze wordt ontworpen voor een stadsuitbreiding die door architect L. De Geyne geconcipieerd wordt rond 1900. De bevolkingstoename circa 1900 noodzaakt een stadsuitbreiding en het oprichten van een nieuwe parochie (1906). De kerk krijgt een centrale ligging binnen deze stadsuitbreiding; hierdoor wordt het monumentale karakter beklemtoond.


Parochiekerk Sint-Joris

Sint-Jorisplein 37 (Nieuwpoort)
Tweebeukig neogotisch bedehuis naar ontwerp van architect G. Hendrickx van 1922, opgericht 700 meter westwaarts, naar verluidt als kopij van de in 1914-1918 vernielde kerk, teruggaand op eenbeukig gotisch kerkje met westtoren, waaraan later aan noordzijde een Onze-Lieve-Vrouwekapel was toegevoegd. Verankerd gebouw van gele baksteen aansluitend bij historiserende wederopbouwarchitectuur zie herhaling van tuitgevels met muurvlechtingen; leien bedakingen.


Parochiekerk Sint-Jozef

Deken De Saegherplein 14, 14A (Roeselare)
Zuidnoord-georiënteerde kruisbasiliek met gestileerde neoromaanse inslag van 1950-1951 naar ontwerp van Maurice Allaert.


Parochiekerk Sint-Laurentius

St.-Laurentiusplein (Heuvelland)
Georiënteerde kerk, heropgebouwd naar ontwerp van architect A. Dumont van 1925, ter vervanging van de in maart 1918 verwoestte, eenvoudige hallenkerk met westtoren. Eclectisch bedehuis qua materiaalgebruik, opstand en plattegrond, aansluitend bij de laatgotische regionale kerkbouw, echter architecturaal aanleunend bij het zogenaamd "school neoromaans" van de toenmalige kerkbouw. Omringend kerkhof afgezoomd door middel van haag en lindebomen. Ten zuidwesten, geplaveid toegangspad met bakstenen hekpijlers.


Parochiekerk Sint-Laurentius

Dorpsstraat (Houthulst)
Wederopbouwkerk, tot de jaren 1960 omgeven door kerkhof met ijzeren hekwerk tussen bakstenen pijlers. Nu omgeven door plantsoen en parkeerplaatsen.


Parochiekerk Sint-Laurentius met kerkhof

Steenkerkestraat (Veurne)
Landelijk kerkje gelegen ten noorden van de Steengracht, midden een omhaagd kerkhof, omgeven met linden; bakstenen toegangspad geflankeerd door Heilig Hartbeeld. De kerk bewaart een deels romaanse toren 12de eeuw. Het zuidkoor is te dateren circa 1250-1325 en is een waardevolle getuige van de bloei van baksteenarchitectuur in de streek van Veurne tijdens de 13de eeuw. In en rond de Sint-Laurentiuskerk bevinden zich verschillende relicten die verband houden met de wereldoorlogen.


Parochiekerk Sint-Maarten

Jozef Vandaleplein (Kortrijk)
Georiënteerd gotisch bedehuis, opgetrokken tussen 1390 en 1466, ter vervanging van de eerste gotisch kerk, die verwoest werd in 1382. Wanneer de Sint-Maartenskerk gesticht werd is onduidelijk. De oudste vermelding dateert van 1027, maar het ontstaan dient veel vroeger gesitueerd te worden. Tot 1027 bezat de bisschop van Doornik-Noyon het patronaat over de kerk.


Parochiekerk Sint-Maarten en bijhorend klooster

Vandenpeereboomplein 59 (Ieper)
Volgens overleveringen teruggaand op de eerste Onze-Lieve-Vrouwe- of Sint-Andrieskapel op deze plaats, vanaf 1012 toegewijd aan Sint-Maarten. In de loop van de 13de en 14de eeuw verkreeg zij een gotisch uitzicht. Tijdens de Eerste Wereldoorlog raakte de kerk volledig vernield. Reeds in 1922 startte de Ieperse stadsarchitect Jules Coomans met de wederopbouw van de kerk. Het interieur van de kerk heeft een heel correcte reconstructie gekend. Enkel de dekenkapel werd niet opnieuw opgebouwd. De kerk werd uiteindelijk op 15 juli 1930 ingewijd, met een torenspits van 100 meter. In de kerk refereren heel wat elementen en gedenktekens naar de Eerste Wereldoorlog.


Parochiekerk Sint-Martinus

Werkenplein (Kortemark)
Georiënteerde parochiekerk toegewijd aan Sint-Martinus. De kerk is historisch heropgebouwd na de vernielingen van de Eerste en de Tweede Wereldoorlog. De hallenkerk van voor de Eerste Wereldoorlog heeft een achtzijdige romaanse vieringtoren en gotische beuken en koor uit het begin van de 17de eeuw. Ook de noordelijke transeptgevel en een gedeelte van de westgevel bewaren romaanse sporen.


Parochiekerk Sint-Martinus

Plaats (Roeselare)
Driebeukige kerk uit de 17de eeuw met westtoren uit de 15de eeuw, in 1895 in oostelijke richting uitgebreid met drie traveeën, een apsis en een nieuwe sacristie naar ontwerp van J. Soete (Roeselare). Voormalig kerkhof afgezet door middel van recent bakstenen muurtje met ezelsrug tussen postamenten; ijzeren poort tussen postamenten van arduin. Enkele 19de-eeuwse grafstenen tegen de muur ten noorden van de kerkingang. Oorlogsgedenkteken van 1921 tegenover de ingang. Roepsteen tussen zuidwestelijke steunberen aan de ingang van de kerk.


Parochiekerk Sint-Martinus

Tempeliersstraat (Poperinge)
Vrij sobere hallenkerk met neoclassicistische westelijke toren ter vervanging van reeds in 1488 vermelde kapel. Voltooid in 1837. Na beschadiging tijdens de Tweede Wereldoorlog hersteld. Tegen de buitengevel hangt onder meer een gedenkplaat ter herinnering aan de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog.


Parochiekerk Sint-Michiels

Marktplein (Kuurne)
Georiënteerde neogotische kerk gebouwd tussen 1876-1878, naar ontwerp van architect Arthur Croquison. Licht verheven inplanting met bordes van vijf treden, gelegen aan de oostzijde van het Marktplein. De heraanleg van het plein en de publieke ruimte rond de kerk zijn afgewerkt in 2005 door Koch-Ockier (Tiegem). Het oorspronkelijke ommuurde kerkhof verdween circa 1958.


Parochiekerk Sint-Mildreda met kerkhof en leilindes

St.-Mildredaplein (Alveringem)
Georiënteerd bedehuis midden een door linden en haag omringd kerkhof; koorpartij grenzend aan de Groenestraat; roepsteen links van het portaal.


Parochiekerk Sint-Niklaas

Sint-Niklaasplaats (Veurne)
Parochiekerk gelegen tussen Appelmarkt, Sint-Niklaasplein en Kaatsspelplaats met dominerende westtoren. Oudste vermelding van 1120. Tot de Franse Revolutie bediend door monniken van de Sint-Niklaasabdij. Baksteenbouw; gebruik van ijzerzandsteen voor onderbouw van zuidelijke zijbeukgevel; kalksteen voor lagen afgewisseld met baksteen in noordelijke zijbeukgevel en zuidelijke transeptgevel, voor grootste gedeelte van zuidelijke zijbeukgevel en voor bovengedeelte van westportaal; Doornikse steen voor onderbouw van laatstgenoemde.


Parochiekerk Sint-Niklaas

de Stuersstraat 6A (Ieper)
Parochiekerk, na de vernieling in de loop van de Eerste Wereldoorlog heropgebouwd op dezelfde plaats en met dezelfde oriëntatie, volgens plannen van Guillaume Veraart en E. Richir van 1923-1924. De huidige kerk vertoont een gestileerde verweving met modernistische inslag van voornamelijk neobyzantijnse en neoromaanse elementen.


Parochiekerk Sint-Niklaas

Leopold II Laan 85 (Koksijde)
Groots opgevat complex van gele bakstenen onder zadeldaken, van 1952-1956, naar ontwerp van architect J. Gilson, ter vervanging van de in 1940 vernielde parochiekerk.


Parochiekerk Sint-Niklaas

Moeskroenstraat 696 (Menen)
Ondanks de verscheidene verbouwingen door de eeuwen heen behield de kerk haar globale plattegrond uit de romaanse periode. In 1658 wordt de romaanse kerk grotendeels vernield door brand. In 1664 is de restauratie voltooid. In vergelijking met de romaanse kerk, heeft de kerk nu een andere torennaald en hoger opgetrokken dwarsbeuken. In de 19de eeuw wordt geconstateerd dat de kerk te klein is geworden en wordt ze uitgebreid met twee traveeën naar het westen.


Parochiekerk Sint-Paulus

Fonteinestraat (Tielt)
Sint-Pauluskerk, parochiekerk van de Sint-Paulusparochie, de laatste parochie die in Tielt wordt opgericht. Op 25 september 1982 wordt de nieuwe kerk naar ontwerp (1980) van architect Luc Vande Weghe (Tielt) ingewijd. Sobere niet-georiënteerde zaalkerk.


Parochiekerk Sint-Pieter

Kerkstraat 53 (De Panne)
Driebeukige, neogotische hallenk erk met toren op het noordwesten. Uitgangspunt: bouw van neogotische kapel door toedoen van mejuffrouw Calmeyn, kleindochter van P. Bortier, in 1860 in zogenaamd Jozefdorp. Gele baksteenbouw; leien bedakingen. Variante op het laatgotische patroon van hallenkerk met westtoren: hallenkerk met noordwesttoren.


Parochiekerk Sint-Pieter

Rijselstraat 87 (Ieper)
Parochiekerk, heropgebouwd na de Eerste Wereldoorlog volgens plannen voor ruwbouw naar ontwerp van Jules Coomans naar model van de gerestaureerde vooroorlogse toestand met integratie van gespaard gebleven muren en partijen, voornamelijk in het westblok.


Parochiekerk Sint-Pieter en kerkhof

Esenplein 1 (Diksmuide)
Georiënteerd bedehuis te midden van een kerkhof met omringend geelbakstenen muurtje onder ezelsrug en tussen pijlers. Op het kerkhof, negen bakstenen kapellen - vermoedelijk daterend uit de jaren 1920.


Parochiekerk Sint-Pieter met kerkhof

Kerkstraat 30A (Koksijde)
Neogotische kruiskerk van 1845-1848 ter vervanging van een rond 1700-1705 gebouwde kerk, welke reeds de in 1216 door de Sint-Walburga van Veurne opgerichte Simoenskapel verving. Omringend kerkhof met gietijzeren calvarie en Frans militair ereperk.


Parochiekerk Sint-Pieters

Emelgemseplein 2 (Izegem)
Georiënteerde hallenkerk met kruisingstoren.


Parochiekerk Sint-Victor met kerkhof

Alexisplein (Poperinge)
Gotische hallenkerk ter vervanging van het romaans bedehuis, omgeven door een omhaagd kerkhof met militaire ereperken. De kerk brandde volledig af in 1802, enkel de torenvoet bleef overeind. In 1806 werd de kerk gedeeltelijk herbouwd in de vorige staat; later in de tweede helft van de 19de eeuw volgden verstevigings- en aanbouwwerken. Gele baksteenbouw met hergebruikte ijzerzandsteen van de romaanse kerk.


Parochiekerk Sint-Walburga

Sint-Walburgapark (Veurne)
Enig voorbeeld in de kuststreek van een groots opgevat gotisch kerkgebouw waarvan alleen de koorpartij, de oostelijke transeptmuur en westelijke torenaanzet tot stand kwamen vanaf het tweede kwart van de 13de eeuw tot eind 14de eeuw. De westelijke torenaanzet vormt nu een vrijstaand volume in het Sint-Walburgapark: onafgewerkt gebleven gotisch westportaal van Balegemse kalkzandsteen, in 1720 ingericht tot waterreservoir. Voorts neogotische kerk, meer bepaald transept en schip naar ontwerp van A. Van Assche gebouwd en voltooid door architect J. Vinck in 1907. Het kerkgebouw omvat een vijfbeukig basilicaal schip van twee traveeën, een transept met traptorens op de hoeken en de bewaarde gotische oostelijke muur, de gotische koorpartij bestaande uit een hoofdkoor van vier traveeën met vijfzijdige sluiting en een kooromgang met drie kranskapellen ten oosten en twee kapellen op noord- en zuidzijde, en aansluitend bij het hoofdvolume onder meer een doopkapel.


Parochiekerk van de Mokker

Ommegangstraat (Koekelare)
Parochiekerk van gehucht "De Mokker" toegewijd aan de pastoor van Ars. Rondom de kerk, kasseien, kerkhof en Mariaommegang.


Passionistenklooster

Wandelingstraat 33 (Kortrijk)
Complex gelegen tussen de Wandelingstraat, Veldstraat en Passionistenstraat en bestaande uit klooster, kloosterkerk en bedevaartstuin. Bakstenen afsluitmuur aan de Veldstraat geritmeerd door de rondboognissen. Aflijnende overhoekse muizentandfries. Uniek is het ingewerkte urinoir met houten klapdeurtjes.


Sint-Jansgasthuis

Houtmarkt 1, 14 (Veurne)
Eertijds ook zogenaamd "Noordgasthuis" naar de oorspronkelijke vestigingsplaats buiten de Noordpoort. Oudste vermelding van 1255.


Sint-Jozefskerk met kerkhof

Mgr. Schottestraat (Houthulst)
Parochiekerk heropgebouwd in de jaren 1920 in een neogotische stijl als interpretatie van de regionale baksteengotiek, typisch voor de wederopbouwarchitectuur. Ontwerp van architect René Cauwe en uitvoering door de West-Vlaamse heropbouwmaatschappij. Bewaard omhaagd kerkhof met arduinen grafzerken, één ijzeren kruis en een heldenhuldezerk voor E.H. Camiel Duron.


Sint-Katharinakerk

Sint-Katrienplein (Kuurne)
Geörienteerde neoromaanse kerk gebouwd tussen 1877 en 1879, ter vervanging van een middeleeuwse wijkkapel zogenaamd "St Cateryne Capelle" (1682). Parochiekerk van de gelijknamige parochie, in de volksmond 'Sente' genoemd.


Sint-Laurentiuskerk

Markt (Wielsbeke)
Modern-gotische parochiekerk, gebouwd in 1952-1955 naar ontwerp van architect Jozef De Meyere. Georiënteerde kerk, gelegen in het nieuwe naoorlogse dorpscentrum van Wielsbeke.



Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Firma Loncke, ab 1956 [online], https://id.erfgoed.net/personen/7975 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.