erfgoedobject

Villa Louisa

bouwkundig element
ID
27427
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/27427

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Louisa
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Zogenaamd "Villa Louisa", gebouwd eind 19de eeuw in opdracht van de burgemeester van Oudenaarde P. Raepsaet, later behorend aan familie Gevaert. Indrukwekkende villa in cottagestijl met thans verdwenen uitkijktoren ingeplant op de heuvelkam van Edelareberg. Ruime beboomde tuin met klimmende en slingerende oprit, terrasaanleg afgeboord met betonnen afsluitingen in imitatieboomstammen. Slechts het linker gedeelte van het huis en het middendeel met de hoge puntgevel voorzien van imitatievakwerk bleef behouden.

Bijgebouwen en woningen in aangepaste stijl, waar onder een woonhuis met een polygonaal torentje van circa 1900, en gebouwen in L-vorm opgesteld uit eind 19de eeuw.

  • DE JAEGHER G., Edelare-Kerselare. Maria toegewijd in vreugd en tegenspoed, Oudenaarde, p. 88-89.

Bron     : Bogaert C., Lanclus K., Tack A. & Verbeeck M. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Stad Oudenaarde met fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Tack, Anja, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1996


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Villa Louisa [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/27427 (Geraadpleegd op 12-04-2021)