erfgoedobject

Belgische bunker

bouwkundig element
ID: 306083   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/306083

Juridische gevolgen

Beschrijving

Betonnen militaire constructie, gelegen in de tuin bij Heidestraat-Noord 57, in bosrijk gebied, tussen het Mastenbos en het Wolvenbos.

Historisch overzicht

Belgische bunker, door het Belgische leger opgetrokken in 1914, vóór het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. Deze schuilplaats zou oorspronkelijk bedoeld zijn als onderkomen voor een mitrailleursploeg. Het betreft een bunker met een rechthoekig grondplan van 9,6 x 8 meter, die aan de veilige zijde, hier zuidelijke zijde, volledig open was. Kenmerkend bij deze Belgische bunkers zijn de kasseien die tegen de buitenmuren waren geplaatst.

Deze Belgische bunker werd geïntegreerd in de 'Nordabschnitt'. Bij de hoeve, net ten westen van Heidestraat-Noord, vormde de Duitse meest vooruitgeschoven loopgraaf een cirkel. De Belgische bunker lag in de zuidelijke cirkelhelft, terwijl de Duitse bunker net ten noorden van de woning in de noordelijke cirkelhelft lag. Enkele meters meer westwaarts respectievelijk meer oostwaarts kwamen beide loopgraven weer samen.

Beschrijving

Betonnen militaire constructie met een rechthoekig grondplan. Het dak is gebogen. Op het dak is grasbegroeiing aanwezig. Aan zuidelijke zijde was de bunker oorspronkelijk helemaal open, maar naderhand (tijdens de Tweede Wereldoorlog?) is deze opening dichtgemetseld. Boven deze muuropening zijn camouflagespatten zichtbaar. De zijmuren, die wat schuin lopen, zijn voor zover zichtbaar bezet met kasseien.

Binnenin bestaat de constructie uit één grote ruimte, overspannen met stalen profielen, wellicht spoorrails. De onderste profielen zijn tegen elkaar geplaatst, van achtergevel naar voorgevel. Ze steunen onder meer op een zware stalen balk, die de ruimte oost-west gericht overspant. Ter hoogte van de muuropening is een spoorrail zichtbaar, die haaks, dus ook oost-west gericht, bovenop de laag spoorrails geplaatst is. Tegen de noordelijke achterwand zijn wellicht verticaal geplaatste houten balken zichtbaar, ingewerkt in de betonnen muur.

 • Koninklijk Legermuseum Brussel, Fonds 185, doos 573: Nordabschnitt. Übersichtsplan, 1:25.000; Stellungsplan. Antwerpen-Nordfront-Turnhoutkanal, 1:40.000; Turnhoutkanal, 1:20.000; doos 952: Nord I, 1. Regimentabschnitt, Bataillonsabschnitt I & II, 1:2500.
 • DOSSCHE R., GHEYLE W., BOURGEOIS J., VAN EETVELDE V. & STICHELBAUT B. 2012: Zimmermann anno 2010. Inventarisatie en (omgevings)analyse van bovengronds bewaarde WO I-relicten van de Antwerpen-Turnhoutstellung, Universiteit Gent in opdracht van de Provincie Antwerpen, Dienst Erfgoed.
 • GHEYLE W. & BOURGEOIS I. 2013: Vergeten linies. Antwerpse bunkers en loopgraven door de lens van Leutnant Zimmermann (1918), deel 1 en deel 2, Streekgericht 3, Antwerpen.
 • GILS R. s.d.: Typeplans Duitse bunkers uit 1917 te Antwerpen, Vesting, Antwerpen.
 • GILS R. 2001: Vesting Antwerpen. Deel IV. Bunkers en bunkerstellingen (1914-1945), België onder de wapens 19, Erpe.

Bron     : -
Auteurs : Decoodt, Hannelore
Datum  : 2018


Relaties

 • Is deel van
  Duitse bunkerlinie Nordabschnitt
  Brasschaat (Brasschaat), Kapellen (Kapellen), Schoten (Schoten), Hoevenen, Stabroek (Stabroek)

 • Is deel van
  Kapellen
  Kapellen (Antwerpen)

 • Is deel van
  Loopgravensysteem tussen fort Ertbrand en fort van Brasschaat (Antwerpen-Turnhoutstellung)
  Oude Gracht, Sionkloosterlaan (Brasschaat), Georges Spelierlaan, Heidestraat-Noord, Heidestraat-Z...

 • Is deel van
  Militair erfgoed op de overgang van Scheldepolders naar Kempen
  Brasschaat (Brasschaat), Kalmthout (Kalmthout), Kapellen (Kapellen), Stabroek (Stabroek)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Belgische bunker [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/306083 (Geraadpleegd op 18-06-2019)