Kasteeldomein Appensvoorde

bouwkundig / landschappelijk element

Beschrijving

Kasteel volgens oude prentbriefkaarten zogenaamd "Château du pont" of "Brughuis", "Château Appensvoorde" en "Château du Pont d'Appensvoorde" en thans "Cedar Castle". Vermoedelijk gebouwd in de tweede helft van de 18de eeuw door jonkvrouw J.T.C. Limnander en in 1844 in opdracht van graaf d'Alcantara-Schamp verbouwd naar ontwerp van architect Louis Minard, onder meer toevoeging van een derde bouwlaag, veranderen van de gevel en plaatsing van een nieuwe trap. Gelegen in een park in landschappelijke stijl waarin een vijver met brugjes, een goed bewaarde ijskelder en een merkwaardige ceder; ommuring en ijzeren omheining aan de straatkant; twee ijzeren toegangshekken, links tussen inzwenkende gecementeerde vierkante pilasters, daterend van circa 1930.

Buitenplaats van zeven traveeën en drie bouwlagen onder schilddak (pannen). Bepleisterde en beschilderde gevels op zandstenen plint. Voorgevel met middenpartij van drie traveeën gevat tussen kolossale pilasters met Korinthisch kapiteel. Centrale spiegelboogdeur en deurvenster erboven in arduinen omlijsting met rocailleversiering. Gelijkaardige achtergevel. Aan weerszij aanbouwsels van één bouwlaag: aan de oostelijke zijde huiskapel met koepelverlichting, aan de westelijke zijde toegevoegde toegang naar ontwerp van ingenieur-architect F. Ladon. Links aanbouwsel van drie lagere bouwlagen (uit het tweede kwart van de 20ste eeuw).

Vrij goed bewaard interieur met enkele mooie schouwmantels in rococostijl en een fraaie houten wenteltrap van circa 1844 naar ontwerp van architect Louis Minard.

19de-eeuwse remise van één bouwlaag opgetrokken uit baksteen. Geschilderde gevel met rondboogarcade met poorten. Aan straat- en achterzijde ingericht tot woonhuis. Oranjerie van vier traveeën onder schilddak (pannen) met fraaie windwijzer, vermoedelijk eveneens naar ontwerp van architect Louis Minard van circa 1844. Hoge rondboogvensters met roedeverdeling tussen vlakke Toscaanse pilasters. In de muur van de moestuin ingemetste arduinen steen ter nagedachtenis van Stéphane (d'Alcantara) overleden in 1845.

• Rijksarchief Gent, Kaarten en plans, nummer 374.
  • Rijksuniversiteit Gent, Fonds Vliegende Bladen, I, Lovendegem.
  • VLAEMINCK R., Kastelen van Lovendegem, licentiaatsverhandeling Rijksuniversiteit Gent, in voorbereiding.

Auteurs: Lanclus, Kathleen