erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
43763
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/43763

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • omvat de aanduiding als beschermd monument Hoeve: boerenwoning
  Deze bescherming is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Sint-Maria-Horebeke
  Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Ketse, een smalle landwegel van de Dorpsstraat leidend naar de dorpskom van Sint-Kornelis-Horebeke, de oude bebouwing in Ketse werd in 1998 vervangen door nieuwbouw.

Voormalige hoeve met aan de straat gelegen huis van zeven traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak (zwarte pannen), volgens kadasterarchief gebouwd door de kostersfamilie Ghys in het tweede kwart van de 19de eeuw. Voormalig boerenhuis met beraapte bakstenen gevel op gecementeerde plint met schijnvoegen. Linker woongedeelte onderkelderd. Bepleisterde puilijst. Licht getoogde vensters met witgepleisterde omlijsting en witte persiennes. Halfronde vensters met sierlijke roedeverdeling op de halve-verdieping, in eerste drie en laatste traveeën blind. Omlijste deur op trap met bovenlicht in derde travee. Venster in eerste travee bij renovatiewerken veranderd tot deur.

Rechts grote rechthoekige inrijpoort naar kleine gekasseide binnenplaats omsloten door bakstenen stallen en kleine dwarsschuur, grotendeels uit begin 20ste eeuw. Bakstenen achtergevel met gelijkaardige ordonnantie, halfronde bovenvensters en licht getoogde deur op trap in omlijsting van gesinterde baksteen.

Aansluitend bij het erf, boomgaard en vroegere groentetuin, afgesloten met een haag en een bakstenen muur aan de kant van Ketse. Ten zuiden tegen de haag, een prieel uit geschoren taxus.


Bron     : Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Brakel, Horebeke, Kruishoutem, Lierde, Zingem en Zwalm, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N4, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Lanclus, Kathleen
Datum  :


Relaties

 • Is deel van
  Dorpskom Sint-Maria-Horebeke

 • Is deel van
  Dorpsstraat

 • Omvat
  Taxusprieel


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/43763 (Geraadpleegd op )