Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

33 resultaten


ID: 102289 | Bouwkundig element

Kardinaal Mercierlei met omgeving

De Merodelei, Kardinaal Mercierlei, Le Grellelei (Antwerpen)
Gelegen in oud Berchem tussen de Generaal Lemanstraat en de Grotesteenweg. Bestond reeds circa 1560 en werd toen Kapellelei geheten naar de Heilige Kruiskapel ter hoogte van hetv Frederik de Merodeplein; huidige naam sedert 1919.


ID: 10902 | Bouwkundig element

Basiliek Heilig Hart en klooster

De Merodelei 12-14, Kardinaal Mercierlei 41-61 (Antwerpen)
Basiliek van 1875-1878 en neogotisch klooster van 1879-1889, beide gebouwd naar ontwerp van de architecten Jules Bilmeyer en Jozef Van Riel.


ID: 38859 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Kapelaansplein 1 (Beersel)
Laatgotische kerk met omringend geruimd kerkhof. Het huidige gebouw gaat terug tot de 14de eeuw met belangrijke restauraties in de 19de eeuw.


ID: 589 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Gertrudis

Beverststraat 9 (Bilzen-Hoeselt)
Neogotische kruisbasiliek, gebouwd in 1896 naar ontwerp van architect H. Martens. Gelegen op een plein dat thans tot parkeerplaats is omgevormd. De kerk kende een bedevaart ter ere van Sint-Gertrudis.


ID: 29239 | Bouwkundig element

Sint-Basiliuskapel en basiliek van het Heilig Bloed, en Criminele Griffie

Burg 13-14 (Brugge)
Gebouwencomplex gelegen in de zuidwesthoek van de Burg. Aan de zuidzijde, de dubbelkapel met beneden de Sint-Basiliuskapel en erboven de basiliek van het Heilig Bloed met de aansluitende Heilige-Kruiskapel ten zuiden; aan de westzijde, het haaks aansluitende eenheidsconcept met het trappenhuis van de basiliek links en de Criminele Griffie rechts; achter laatst genoemde, het museum en de conciërgerie uitziend op de Reie.


ID: 79787 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Bezoeking met kerkhof

Onder de Toren (Brugge)
De monumentale gotische kerk uit de 13de eeuw is een schoolvoorbeeld van de Vlaamse baksteengotiek. Georiënteerde kruiskerk met basilicale opstand, gemarkeerd door een zware, vooruitspringende westtoren. Het omringend kerkhof met een deels gekasseid, deels geasfalteerd omlopend kerkpad, is geflankeerd door leilinden en afgezet door een bakstenen muurtje onder ezelsrug.


ID: 77181 | Bouwkundig element

Sint-Jozef en Sint-Kristoffelkerk

Sint-Kristoffelstraat 10 (Brugge)
Zaalkerk met modernistische inslag ontworpen door architect Nolf (Torhout).


ID: 78803 | Bouwkundig element

Parochie- en bedevaartskerk gewijd aan Sint-Rita van Cascia

Hoornstraat 88 (Damme)
Bakstenen zaalkerk in het centrum van het gehucht Den Hoorn. De kerk is aan de oostkant door een luifel met het parochiaal centrum verbonden, een metalen constructie met decoratief houtwerk. De kerk wordt gebouwd in 1976-77 door vrijwilligers onder leiding van Eerwaarde Heer pastoor K. Ackaert en naar plannen van architect Stefaan Dejaegere. Lage hallenkerk in bleek baksteenmetselwerk van vijf traveeën onder een zwart pannen zadeldak.


ID: 2584 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw van de Goede Wil

Bruul (Duffel)
Oorspronkelijk eenvoudige, barokke kapel van bak- en zandsteen op vierkante plattegrond, heden rechthoekig door de uitbreiding van 1939-1942.


ID: 12930 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes met Mariaparkje en kerkhof

Hovestraat 58 (Edegem)
Centraalbouw, koepelkerk van 1931-1935 naar ontwerp van Louis de Vooght in neobyzantijnse stijl, waarvan de bouw uitgevoerd werd door de Antwerpse aannemersfirma Merckx-Verellen en de centrale koepel van beton met zelfdragend metalen geraamte uitgevoerd naar ontwerp van ingenieurs Van Himbeeck en W. Kockerols. Ten westen van de kerk werd in 1884 een L-vormig bedevaartsparkje met Mariagrot aangelegd, met bewaarde configuratie en een gemengde beplanting van als solitair of in groepen aangeplante bomen. De grot is uitgevoerd in cementrustiek als een verkleinde replica van de grot van Lourdes. Het parkje is afgesloten met een smeedijzeren poort en een hekwerk tussen bakstenen pijlers, en gedeeltelijk met een muur afgewerkt met cementrustiek. Ten noorden omhaagd kerkhof.