Persoon

Desmet, Theofiel

ID
2592
URI
https://id.erfgoed.net/personen/2592

Beschrijving

Architect van opleiding, studeert af aan de Sint-Lukasschool in 1924. Tevens gezworen landmeter.

Theofiel Desmet bouwde in Gent in de jaren 1930 talloze appartementsgebouwen en opbrengstwoningen, steeds in een versoberde, zakelijke baksteenarchitectuur. Appartementen van zijn hand staan aan de Belgradostraat nummer 11/25 (s.d.), aan de hoek van de Jodenstraat en de Watermolenstraat (1935), aan de Francisco Ferrerlaan nummer 172/194 (1936), aan de Sportstraat nummer 350/364 (1936) en aan de Lange Violettenstraat nummer 172/194 (1939). Rijwoningen van zijn hand die ‘iets meer’ mochten kosten, zijn gekenmerkt door indrukwekkend smeedwerk met abstracte motieven in deuren en poorten, vermoedelijk vervaardigd door familie van de architect (Op één van deze smeedijzeren deurroosters komt het naamplaatje van kunstsmid Desmet voor). Voorbeelden hiervan zijn te vinden aan de Paul Fredericqstraat nummer 94 (1934), of aan de Eedverbondkaai nummer 277/278 (1935). Vanaf 1966 werkt Desmet voor Agence Wissaert en Agence Rosseel

(Bron: MEGANCK L. 2002: Bouwen te Gent in het interbellum (1919-1939): Stedenbouw - Opleiding - Patrimonium , onuitgegeven proefschrift, Universiteit Gent, 215)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Appartementsgebouw naar ontwerp van Th. Desmet

Sportstraat 350-364 (Gent)
Appartementsgebouw van vier bouwlagen onder plat dak, gebouwd naar ontwerp van architect Th. Desmet van 1936, later uitgebreid met een gelijkaardig flatgebouw rechts ernaast in dezelfde bouwstijl.


Appartementsgebouw naar ontwerp van Theofiel Desmet

Duifhuisstraat 44-46, Sportstraat 406-410 (Gent)
Opmerkelijk appartementsgebouw op de hoek met de Duifhuisstraat en aldaar voorzien van voortuintjes afgesloten door gele bakstenen muurtjes met buisleuningen, signatuur op de gevel "Th. Desmet architecte Gand", volgens de bouwaanvraag van 1937 gerealiseerd in twee fasen. Hoekcomplex van vier bouwlagen en aanpalend woonhuis van twee bouwlagen.


Appartementsgebouw ontworpen door Th. Desmet

Belgradostraat 11-25 (Gent)
Geel bakstenen flatgebouw van vier bouwlagen, kenmerkend voor de Nieuwe Zakelijkheid, van circa 1930 en volgens opschrift naar ontwerp van architect Th. Desmet.


Burgerhuis naar ontwerp van Th. Desmet

Rooigemlaan 342 (Gent)
Art-decohuis in gele baksteen van drie traveeën, volgens opschrift naar ontwerp van Desmet Th. architecte Gand, daterend van 1929.


Burgerhuis naar ontwerp van Th. Desmet

Sportstraat 241 (Gent)
Rijhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, gebouwd naar ontwerp van architect Th. Desmet van 1932. Decoratieve rood bakstenen gevel met contrasterende simili voor de plint en de vensterdorpels, gecementeerde omlijstingen van de muuropeningen en gevelbanden.


Burgerhuis naar ontwerp van Th. Desmet

Sportstraat 442 (Gent)
Rijhuis van twee bouwlagen onder plat dak, aansluitend bij de bebouwing ernaast nummers 438-440 naar ontwerp van dezelfde architect Th. Desmet van 1936.


Burgerhuis ontworpen door Th. Desmet

Handbalstraat 13 (Gent)
Onderkelderd burgerhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak. Volgens de bouwaanvraag van 1931 gebouwd in opdracht van P. Schelstraete, naar ontwerp van architect Th. Desmet. Bakstenen gevel, gemarkeerd op de middenverdieping door een gemetste gebogen erker met drielicht in een decoratieve gecementeerde omlijsting in art-decostijl.


Burgerhuis ontworpen door Th. Desmet

Duifhuisstraat 48 (Gent)
Het deels onderkelderde rijhuis van drie bouwlagen en twee traveeën onder een plat dak, is gebouwd volgens een bouwaanvraag van 1937, in opdracht van H. De Schuyter en naar ontwerp van architect Theofiel Desmet. Het huis is opgetrokken in een typische baksteenarchitectuur, aansluitend bij het modernisme.


Burgerhuis van 1934

Korenlei 6, 6A (Gent)
Diephuis met trapgevel, drie bouwlagen van twee traveeën onder zadeldak op gevelsteen gedateerd ANNO 1934, naar ontwerp van architect Th. Desmet als poging tot integratie van nieuwbouw te midden van historische gebouwen.


Ensemble naar ontwerp van architect Th. Desmet

Sportstraat 438-440 (Gent)
Ensemble van twee rijhuizen naar ontwerp van architect Th. Desmet, van 1936, in een stijl aanleunend bij het romantisch kubisme. Op het bouwplan gesigneerd met stempel Th. Desmet-Sion. Twee aan elkaar gespiegelde woningen van twee bouwlagen hoog onder plat dak.


Ensemble naar ontwerp van architect Th. Desmet

Sportstraat 450-452 (Gent)
Ensemble van twee rijhuizen gebouwd in spiegelbeeldschema naar ontwerp van architect Th. Desmet van 1935, gesigneerd rechts in de simili gevelband boven de patrijspoort: Th. Desmet arch. Gand.


Gekoppelde burgerhuizen naar ontwerp van Theofiel Desmet

Frans de Potterstraat 5-7 (Gent)
Ensemble van twee onderkelderde burgerhuizen van twee bouwlagen en twee traveeën onder een plat dak, volgens de bouwplannen van 1938 naar ontwerp van architect Theofiel Desmet in opdracht van Frederick Raes en Arthur Colson.


Gemeentehuis van Kluizen

Kluizendorpstraat 80 (Evergem)
Het gemeentehuis werd na oorlogsschade in 1952 vervangen door dit nieuw gebouw naar ontwerp van T. De Smet.


Hoekappartementsgebouw

Francisco Ferrerlaan 19-23 (Gent)
Hoekcomplex in een zakelijk geïnspireerde baksteenarchitectuur, volume onder plat dak met brede gevel, smal toelopend perceel naar de hoek, opgetrokken in 1936 naar ontwerp van architect Theo Desmet.


Hoekhuis naar ontwerp van Th. Desmet

Koning Albertlaan 111-115 (Gent)
Meergezinswoning, volgens een bouwaanvraag van 1928 een woning met garage gebouwd in opdracht van J. Van Eetvelde naar ontwerp van architect Theofiel Desmet. Het onderkelderde huis telt in totaal vier traveeën met drie bouwlagen onder pannendaken met twee houten dakkapellen met puntgevels.


Interbellumwoning naar ontwerp van Th. Desmet

Koningin Fabiolalaan 40 (Gent)
Het deels onderkelderde rijhuis van drie bouwlagen en twee traveeën onder een plat dak, is gebouwd volgens een bouwaanvraag van 1936, in opdracht van G. Goethals en naar ontwerp van architect Theofiel Desmet, zie ook gevelsteen. Het aanpalend huis nummer 41 is door dezelfde architect opgetrokken in een gelijkaardige baksteenarchitectuur, aansluitend bij het modernisme.


Interbellumwoning naar ontwerp van Th. Desmet

Koningin Fabiolalaan 41 (Gent)
Het deels onderkelderde rijhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder een plat dak, is gebouwd volgens een bouwaanvraag van 1936, in opdracht van de weduwe Vermeulen naar ontwerp van architect Theofiel Desmet, ook de ontwerper van het huis ernaast nummer 40 in een gelijkaardige baksteenarchitectuur, aansluitend bij het modernisme.


Modernistisch burgerhuis

Paul Fredericqstraat 73 (Gent)
Dit burgerhuis met garage werd in 1935 in modernistische stijl ontworpen door architect Theofiel Desmet. De rijwoning telt twee bouwlagen onder een plat dak. De lijstgevel staat op een hardstenen plint en is opgebouwd uit baksteenparement, sterk horizontaal geleed door witgeschilderd, gecementeerd betonnen band- en lijstwerk.


Pastorie Onze-Lieve-Vrouw Geboorteparochie met tuin

Pastoorshoek 22 (Evergem)
Pastorie van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, gelegen in rechthoekige omgrachte tuin. Reeds in het eerste kwart van de 17de eeuw op deze plaats vermeld, vernieuwd in 1685, 1750, 1767 en 1781 en hersteld na oorlogsschade van de Tweede Wereldoorlog naar ontwerp van architect T. De Smet in de jaren 1950.


Stadswoning

Sint-Pietersnieuwstraat 126A (Gent)
Rijhuis van drie traveeën en drie bouwlagen met schilddak. Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel, overblijfsel van een gevel van zeven traveeën van 1792. Merkwaardige winkelpui in art-decostijl uit de eerste helft van de 20stee eeuw, volgens opschrift naar ontwerp van architect Th. Desmet.


Villa

Kapelledreef 5 (Assenede)
Villa in een late modernistische baksteenarchitectuur van 1944, volgens de bouwvergunning naar ontwerp van de Gentse architect Theo Desmet. Achterin gelegen villa op vierkante plattegrond, twee verspringende traveeën en twee bouwlagen onder pannen tentdak.


Villa in art-decostijl

Blauwesteen 54 (Ronse)
Tegenover de weverij gelegen villa van de familie Van Butsele, gebouwd in art-decostijl naar ontwerp van S. Van Cauwenberghe van 1940. Gelegen in beboomde tuin met ijzeren afsluiting eveneens in art-decostijl op muurtjes, naar ontwerp van Th. Desmet (Gent) van 1935.


Villa in cottagestijl

Fiertelmeers 112 (Ronse)
Villa in cottagestijl met omringende tuin gelegen in straatbocht en afgesloten door middel van een hek tussen pijlers. Gebouwd in opdracht van industrieel Spileers in 1928 naar ontwerp architect Th. Desmet (Gent).


Winkelhuis in art-decostijl

Oswald Ponettestraat 60 (Ronse)
Oorspronkelijk winkelhuis in art-decostijl volgens bouwplan van 1929 naar ontwerp van architect Th. Desmet (Gent).


Thema's

Ontwerper van

Coupure

Eedverbondkaai

Myosotisstraat

Paul Fredericqstraat

Vaderlandstraat


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2022: Desmet [online] https://id.erfgoed.net/personen/2592 (Geraadpleegd op )