Begijnenstraat

Beschrijving

Ten noorden van de Grote Markt gelegen straat, begrensd door Zegeplein en Oude Vaartstraat. De Begijnenstraat was de verbindingsstraat tussen stadscentrum, kasteel en begijnhof. Naast de huidige naam, die reeds in de 15de eeuw voorkomt, werd ook de naam "Audaenstraat" gebruikt naar de afdamming tegen de Meerloop, die in 1550-1551 werd geslecht.

Aanvankelijk was alleen de oostzijde bebouwd met statige herenhuizen, onder meer het "Huis metten thoren" en het voormalige convict van Corsendonk. Aan de westzijde liep de Meerloop en bevond zich de gekanteelde muur, vermoedelijk in 1653 vervangen door een houten palissade, die de moestuin van het kasteel afsloot; de bebouwing aan deze straatzijde werd pas begin 19de eeuw aangevat.

Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle