Kerkstraat

Beschrijving

Vormt samen met Meerledorp en het Gemeenteplein van oudsher het centrum van Meerle, zie Ferrariskaart (circa 1775); oude verbindingsstraat met rechtlijnig tracé tussen Meerledorp en het Gemeenteplein.

Het als dorpsgezicht beschermde straatgedeelte en de zuidelijke straatzijde wordt gekarakteriseerd door een kleinschalige veelal halfvrijstaande 19de-eeuwse dorpsbebouwing met doorgangen naar achterliggend erf: naast volgende items, zijn de nummers 7, 14, 19, 29 (met werkplaats), 44-46, 45, 47-49 (reeksen van) enkel- of dubbelhuisjes van twee tot zes traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldaken of leien mansardedaken, met beperkte wijzigingen onder meer nieuw(e) gevelparement, muuropeningen, oorspronkelijk houtwerk vervangen, enzomeer. Nummer 16 diephuisje uit circa 1905 met dubbelhuisopstand van drie traveeën en twee bouwlagen onder overkragend zadeldak (Vlaamse pannen), tot het eerste kwart van de 20ste eeuw postkantoor, later beenhouwerij. Tevens enkele woningen uit het interbellum onder meer nummer 8 achteruitwijkend burgerhuis met dubbelhuisopstand van drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (nok loodrecht op de straat, mechanische pannen) van circa 1936, naar ontwerp van G. Brosens met inslag van nieuwe zakelijkheid; nummer 27 breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen met aanbouw onder zadeldaken (mechanische pannen), aan straatzijde met dakkapellen; huidige volume klimt op tot een verbouwing van een oudere kleine dorpswoning circa 1931; huidige voorgevel dateert van circa 1947 naar ontwerp van R. Van Steenbergen.

De huidige linde tussen de kerk en de nummers 4-6 vervangt een oude (1627?) in 1972 omgewaaide lindeboom, beschermd bij Koninklijk Besluit van 8/3/1940.

• Architectuurarchief Vlaanderen, fonds René Van Steenbergen, nummer 314.
  • Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Meerle, schetsen 1931/33, 1947/11.