Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden
Dorpskom van Reningelst
definitieve wijzigingsbesluiten: 26-11-1998 ID: 11224
Baljuwstraat, Heuvellandseweg, Pastoorstraat, Reningelstplein, Zevekotestraat (Poperinge)
Reningelst heeft een gaaf bewaarde dorpskern met als belangrijkste bestanddelen het kruisvormig stratenpatroon, het langgerekte dorpsplein en de perceelsindeling, schaal, plaats en situering van de gebouwen.
Heuvellandseweg 1, Reningelstplein 6 (Poperinge)
Schuin tegenover de kerk gelegen herenhuis met achterliggend voormalig brouwerij- en mouterijcomplex. Familiebedrijf gesticht in de 18de eeuw en in werking tot april 1963, dat heden gedeeltelijk gebruikt wordt als drankopslagplaats. Links van de toegang: kapelletje voor O.-L.-Vrouw van Vrede.
Zevekotestraat 1 (Poperinge)
Alleenstaand dubbelhuis met een poorttravee links + vijf traveeën woongedeelte en één bouwlaag onder een geknikt zadeldak met drie prettige houten dakkapellen. Jaartal 1906 in gevelsteen boven de poort. Art-nouveau-inslag.
Reningelstplein (Poperinge)
Gedenkteken voor de militaire en burgerlijke doden van Reningelst van de Eerste en Tweede Wereldoorlog, onthuld op 27 oktober 1920. Het gedenkteken is gerealiseerd door M. Poppe en J. De Plancke.
Zevekotestraat 4-8 (Poperinge)
Oorspronkelijk één groot herenhuis gelegen ten zuiden van de Grote beek. Gebouwencomplex bestaande uit een dubbelhuis (nummer 6) en twee zijvleugels (rechts: nummer 4, links: nummer 8), met neoclassicistische inslag, uit het tweede en derde kwart van de 19de eeuw.
Pastoorstraat 2 (Poperinge)
Kapelanie ten noorden van de kerk. Laag, haaks op de straat gelegen huisje, met uitzicht uit de tweede helft van de 19de eeuw.
Pastoorstraat (Poperinge)
Kapelletje gelegen nabij de noordoostelijke kerkhoftoegang, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.
Reningelstplein 5 (Poperinge)
Voormalige kasteelhoeve van het in 1793 verdwenen kasteel, gelegen ten zuidoosten van de Sint-Vedastuskerk, en zichtbaar op de Ferrariskaarten (1771-1778).
Reningelstplein 4A (Poperinge)
Ten oosten van het Reningelstplein gelegen georiënteerd bedehuis met een omringend kerkhof. In oorsprong een romaans bedehuis van het basilicale type van omstreeks 1200, later omgebouwd tot een gotische hallenkerk. Uitbreidings- en aanpassingswerken in de 18de en 19de eeuw.
Reningelstplein (Poperinge)
Reningelst was in Britse handen vanaf de herfst 1914 tot het einde van de oorlog. Het kerkhof en de Extension werden gebruikt van maart tot november 1915. De helft van de doden van de 'Extension' kwamen om bij Hill 60 (Zillebeke).
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Dorpskom Reningelst [online], https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/14550 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.