beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden
Dorpskom van Reningelst
definitieve wijzigingsbesluiten: 26-11-1998 ID: 11224
De dorpskom van Reningelst, is beschermd als dorpsgezicht. Op 26-11-1998 werden de beheersmaatregelen licht gewijzigd met een wijzigingsbesluit. In artikel 2 van het ministerieel besluit van 29 mei 1997 houdende bescherming van de dorpskern van Reningelst als dorpsgezicht en Reningelstplein 5 en 6 als monument worden de woorden "perceelnr. 473g" vervangen door de woorden "perceelnr. 473g(deel) zoals aangeduid op bijgaand plan" en wordt het plan horende bij het voormeld besluit vervangen door het plan dat gaat als bijlage bij dit besluit. De gevels die zich op de grens van de afbakening bevinden en waarvan de rest van het gebouw buiten de afbakening ligt, maken in dit geval geen deel uit van de bescherming.
De dorpskom van Reningelst en het element van de open vallei van de Grote Beek zijn beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:
Zijnde een gaaf bewaarde dorpskern met als belangrijke hoofdstructuren het kruisvormig stratenpatroon, het langgerekte dorpsplein, de perceelsindeling en de schaal, de plaats en situering van de gebouwen.
Belangrijke historische componenten zoals de site van het verdwenen kasteel met bijhorende kasteelhoeve geven de evolutie van het dorp vanaf de 17de eeuw tot na de Eerste Wereldoorlog. Het dominerende element van het kasteel is verdwenen maar liet in de percellering en stratenpatroon belangrijke sporen na die mede het huidige uitzicht van het dorp nog altijd bepalen en verklaren.
Belangrijke accenten vormen de kerk met ommuurde kerkhof, de brouwerij/mouterij en de bijhorende woning, het huizenbestand gekenmerkt door mengeling van 19de-eeuwse architectuur en wederopbouwarchitectuur, waarvan de laatste een hoge kwaliteit in de afwerking vertoont.
Het dorpsgezicht wordt verder in belangrijke mate bepaald door het element van de open vallei van de Grote Beek, die zelf door een markante bomenrij van hoge populieren geaccentueerd wordt. Deze brede onbebouwde zone, die grotendeels samenvalt met de alluviale zone bezijden de Grote Beek vormt ten oosten van de Zevekotestraat een open weidelandschap. Ten westen is deze zone door een met struiken afgezoomde boomgaard ingenomen.
Dit open natuurlijk areaal maakt dat het zicht op de eigenlijke historische dorpskern gesitueerd op de zuidflank van de Grote Beek vanaf de Lokerstraat en de Clyttesteenweg gevrijwaard bleef. Dit is vrij uitzonderlijk omdat bij de meeste dorpen met een gelijkaardige topografie de woonarealen zich in de loop van de 19de eeuw over de alluviale zone heen hebben uitgebreid. Deze middeleeuwse morfologie is hier uitzonderlijk bewaard gebleven.
Binnen dit dorpsgezicht vinden we een aantal waardevolle woningen die door hun inplanting, geveluitwerking en volume passen in het te beschermen dorpsgezicht.
Het zijn:
- Reningelstplein nummers 1 en 2
- Zevekotestraat nummer 1
- Zevekotestraat nummers 4, 6 en 8
Deze woningen kenmerken zich door een verzorgde en rijke afwerking met onder meer het gebruik van geglazuurde sierbaksteen en faïencetegeltableaus.
Binnen dit dorpsgezicht is reeds beschermd als monument de Sint-Vedastuskerk (K.B. 20 februari 1979).
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2025: Dorpskom Reningelst [online], https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/14550 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.